Saymaz: Evde açlıktan, sokakta virüsten…

"Küçük esnafın dükkanı kapalıysa kredi çekme hürriyeti var. İflas ederse, kahvehanesinin tavanından geçen doğalgaz borusuna kendini asıp öldürme hürriyeti var"

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, Türkiye’nin vatandaşlara yönelik destek paketi açıklamadan tam kapanmaya gitmesini eleştirdi.

Saymaz, bugünkü “Evde açlıktan, sokakta virüsten…” başlıklı köşe yazısında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı açıklamaları eleştirdi:

Bir otelci ve acenteci olan Ersoy, turizm için gerekli olan vaka hedefini açıkladı: En az 5 binin altına ineceğiz. Biz her akşam turkuaz tabloya baktıkça aramızdan bir bir eksilenleri ve yoğun bakım servislerinde inleyenleri görüyoruz. Bakan Ersoy, içi turistle dolu otel havuzunu anlıyor olsa gerek. Bu yüzden “Türkiye'de turist olmak çok avantajlı, kısıtlamalar onları kapsamayacak” diye müjde verdi. Sanırsın, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kafeste muhabbet kuşuyuz. Turistler istediği dala inip kalkan kibirli şahin.

Bütün şehirler, bütün meydanlar, bütün müzeler turistlere açık. Kordon boyları, göller ve denizler, su kenarları onların. Plajda güneşlenebilir, denizde yüzebilirler. İkizdere'nin suyuna girebilirler. Bize gelince… Bahçedeki şişme havuzda çimmek bile haram. Şöyle bir hava alalım diyerek siteden çıkmak yasak. Site yönetimleri burnunu uzatanı içeriye sokacak. Ver yetkiyi kapıcı Mehmet efendiye, bak bakalım çıt çıkıyor mu? Duvarın dışındaki sokak köpeğinin kuyruğunu sallaya sallaya gezme hürriyeti var. Duvarın içindeki evcil hayvan ve sahibinin yok.

Saymaz, yazısının “İntihar etme hürriyeti” ara başlıklı kısmında da son günlerde geçim zorluğu nedeniyle yaşamına son veren esnafları hatırlattı. Sözcü yazarının yazısının ilgili kısmı şöyle:

Kapanma kapsamında olmayan iş kolları ve yasaklanmayan özgürlükler de yok değil. Fabrikalar, madenler, tersaneler ve atölyeler çalışıyor örneğin. İşçilerin nasırlı elleri, patronların pişik yapmış pembe k..larına feda olsun. Küçük esnafın dükkanı kapalıysa da kredi çekme hürriyeti var.

İflas ederse, kahvehanesinin tavanından geçen doğalgaz borusuna kendini asıp öldürme hürriyeti var. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda üçü birden canına kıyma hürriyetlerini kullandı, değil mi? Pazarcılar, seyyar satıcılar, yevmiyeciler, hamallar, merdiven silenler ve ev temizliğine gidenler için sokakta virüse yakalanarak yahut evde açlıktan ölmek gibi iki tercih hakkı var. Patates çuvalı dağıtımında ezilme imtiyazı… Manavda ezilmiş ve çürümüş ürün reyonundan ucuza sebze seçme şansı… Bakkalda bayat ekmek alma imkanı var.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU