ABD’den aşılarda fikri mülkiyetin kaldırılmasına destek geldi: Şirket hisseleri sert düştü

ABD Ticaret Temsilcisi Tai, yönetimin fikri mülkiyet haklarının korunmasına güçlü bir şekilde inandığını ancak salgını sona erdirmede Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi desteklediğini bildirdi

Fotoğraf: Reuters

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin kaldırılmasını desteklediklerini, Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) gerekli müzakerelere katılacaklarını bildirdi.

Tai, yazılı açıklamasında, Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına destek verdi, açıklamanın ardından aşı üreten ilaç firmalarının hisse fiyatlarında sert düşüş kaydedildi.

Tai: Yönetim destekliyor

Kovid-19 salgının olağanüstü önlemler gerektirdiğine dikkati çeken Tai, "Yönetim, fikri mülkiyet haklarının korunmasına güçlü bir şekilde inanmaktadır ancak salgını sona erdirmede Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi desteklemektedir" ifadesini kullandı.

Tai, bu konuda DTÖ'deki müzakerelere aktif olarak katılacaklarını belirterek, kurumun fikir birliğine dayalı yapısı ve ilgili konuların karmaşıklığı dikkate alındığında bu müzakerelerin zaman alacağını aktardı.

Tai, ayrıca bu aşıların üretilmesi için gereken ham maddelerin artırılması için de çalışılacağını kaydetti.

Hisseler sert düştü

Açıklamanın ardından aşı üreten ilaç şirketlerinin hisse fiyatlarında sert düşüş gözlendi.

BionTech, 188’den 164 dolara, Moderna 178’den 158 dolara kadar indi.

Ekran Resmi 2021-05-06 00.54.27.png
Görsel: www.barchart.com


Pfizer ise 40 dolardan işlem görürken 39 dolar sınırını test etti.

Beyaz Saray, “Karar alınmadı” demişti

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bugün düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 aşılarının üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasının gündemde olduğunu ancak bu konuda bir karar alınmadığını belirtmişti.

Alman ilaç firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ise Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin doğru bir yol olmadığını, bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerektiğini dile getirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU