Fransa'dan BK'ye elektrik kesme tehdidi

Fransız balıkçılar, Birleşik Krallık'ı yeni ruhsatlar çıkarma konusunda ayak sürümekle suçluyor

Balıkçılık, Brexit anlaşmasının en tartışmalı başlıkları arasındaydı (Reuters)

Brexit sonrası balıkçılık haklarıyla ilgili tartışma sürerken Fransa, Jersey'ye elektrik arzını kesme tehdidinde bulundu.

Fransa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada söz konusu adımı öneren Denizcilik Bakanı Annick Girdardin, Fransız balıkçıların Manş Adaları'nda (Manş Denizi'nde Birleşik Krallık'a bağlı, içişlerinde bağımsız takımadalar -edn.) faaliyet yürütmesinin engellendiği yönündeki iddialar sonrası Paris'in "misilleme önlemleri" almaya hazır olduğu uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Girdardin, salı günkü konuşmasında, "İşin bu noktaya gelmesinden dolayı üzgünüm (ama) gerekirse bunu yaparız" dedi.

Manş Adaları'nın en büyüğü olan Jersey, deniz altındaki üç kabloyla sağlanan elektrik arzının yüzde 95'i için Fransa'ya bağımlı durumda.

Bakanın yorumları, Britanya balıkçılık sularına erişimle ilgili tartışmalardaki son gerilim.

Fransız denizciler, Birleşik Krallık'ı (BK) sularında balıkçılık yapmak için gereken yeni ruhsatları çıkarma konusunda ayak sürümekle suçluyor.

BK'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından, Fransız balıkçı teknesi işletmecilerinin sadece Jersey'in verebildiği ruhsatı almak için artık 2016 referandumundan önce 5 yıl boyunca BK sularında balıkçılık yaptıklarını ispatlaması gerekiyor.

Jersey, cuma günü, bulundukları yerin takibini mümkün kılan teknolojiyle donatılmış 41 Fransız balıkçı teknesine, ada açıklarında balık tutma yetkisi tanıdı.

Ancak Fransa hükümeti, ülkenin bilgilendirilmediği başka yeni kuralların da var olduğunu belirterek Fransız balıkçıların nerede ne kadar süre avlanabileceğinin sınırlandırılmasından şikayet etti.

Fransız balıkçılar geçen ay, aşırı bürokratik olduğuna inandıkları yeni kuralları protesto etmek amacıyla Britanya'nın avladığı ürünleri getiren kamyonları engellemek için Manş'daki bir limanı ablukaya almıştı.

Boulogne-sur-Mer'deki ana balıkçı kooperatifinin lideri Bruno Margolle, o dönem Reuters haber ajansına verdiği demeçte "Birkaç günlük bir mesele olduğunu düşünmüştük. 4 ay geçti ama çok az mesafe alabildik" demişti.

Britanya hükümeti daha önce ruhsat gecikmelerinde sorumluluğu olduğunu reddederken, Başbakanlık resmi sözcüsü AB balıkçılık teknelerine ruhsat verilmesinin Avrupa Komisyonu'ndan gelen bilgilerin kullanıldığı "kanıt temelli bir yaklaşım" gerektirdiğini söylemişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU