Sohbet odalarında rekabet kızışıyor: Twitter kullanıcıları sohbet ederek para kazanabilecek

En az 600 takipçisi olan Twitter kullanıcıları artık sohbet odası oluşturabilecek

Twitter, sohbet uygulamasını 2020 sonunda az sayıda kullanıcıyla test etmeye başlamıştı (Unsplash)

Teknoloji dünyasında "sohbet odası" rekabeti kızışıyor. Sesli sohbet uygulaması Clubhouse, indirme sayısında büyük düşüş yaşarken Twitter, sohbet odalarını daha fazla kişiye açtığını ve kullanıcıların bu uygulamadan para kazanabileceğini duyurdu.

Şubatta 9,6 milyon kez, martta ise 2,7 milyon kez indirilen Clubhouse uygulamasının nisanda büyük oranda kan kaybettiği ortaya çıktı. Business Insider'a göre uygulamanın indirilme sayısı nisanda 922 binde kaldı.

Bu düşüşün ardından geliştiriciler, yalnızca iOS kullanıcılarının indirebildiği uygulamayı Android cihazlara da açmaya hazırlandıklarını açıkladı. Clubhouse'un bu yaz Android cihazlarda kullanılabileceği düşünülüyor.

Söz konusu uygulamanın kan kaybettiği esnada Twitter, kendi sesli sohbet uygulaması Spaces'ı daha fazla kişiye açtı.

Sohbet odalarını 2020 sonunda az sayıda kullanıcıyla test etmeye başlayan Twitter, artık en az 600 takipçisi olan herkesin Spaces'ta oda oluşturmasını mümkün hale getirdi.

Sosyal medya platformunun konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Herkese bir Alan (Space) yaratma olanağını getirmeden önce daha fazla öğrenmeye, Spaces'ın keşfini kolaylaştırmaya ve kullanıcıların bunlardan keyif almasını sağlamaya odaklandık.

Uygulamayı geliştirmeye devam edeceğini vurgulayan Twitter, sohbet odası oluşturan kullanıcıların para kazanabilmesine de olanak tanıyacaklarını bildirdi.

Buna göre sohbet odası açan kullanıcılar, katılımcılara bilet kesebilecek ve sohbete kaç kişinin katılabileceğini belirleyebilecek. Bilet uygulamasının tam olarak ne zaman başlayacağı bilinmiyor ama Twitter, bazı kullanıcıların bu özelliği önümüzdeki aylarda kullanabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Clubhouse da bu kadarla kalmıyor. Geliştiriciler, online ödeme hizmeti sunan firma Stripe'la nisan ayında işbirliği yaptı.

Böylece uygulama, tüm kullanıcıların sohbet odalarındaki konuşmacılara doğrudan para göndermesini sağlayan Clubhouse Payments'ı tanıttı.

Clubhouse bu yeniliği "içerik üreticilerinin doğrudan ödeme almasına olanak tanıyan birçok özellikten ilki" diye niteliyor.

Diğer yandan Twitter ve Clubhouse sesli sohbet odaları üzerinde çalışan tek platformlar değil. Facebook ve Discord da benzer sohbet uygulamaları başlatmıştı.

LinkedIn'in de benzer bir uygulama üzerinde çalıştığı biliniyor.

 

Independent Türkçe, Business Insider, Yahoo News, Engadget

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU