Endonezya’daki yanardağ patlaması uçuşların iptaline sebep oldu

Kül tabakası onlarca köyü etkilerken, Bali ve Avustralya arasındaki 9 uçuş da iptal edildi

Bali'nin doğusunda bulunan 3 bin 31 metre yüksekliğindeki yanardağın kraterinde kül tabakası ve lav görülüyor / Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

Endonezya'nın tatil adası Bali'deki yanardağ patlamasıyla oluşan devasa kül bulutu Avustralya’da bazı uçuşların iptal edilmesine sebep oldu.

Adadaki yetkililerin bildirdiğine göre, cuma gecesi patlayan Agung yanardağı 3 kilometre mesafeye kadar lav ve kaya parçaları püskürttü. Oluşan kül bulutu onlarca köyü kapladı.

Zayiat bildirilmezken, ulusal afet ajansı yanardağın çevresindeki 4 kilometrelik alandan uzak durulmasını ve önlem amaçlı 50 bin maskenin dağıtalacağını belirtti.

Bali Havaalanı sözcüsü Arie Ahsanurrohim; cuma gecesi Bali ile Avustralya arasında yapılması planan 9 uçuşun iptal edildiğini ve Yeni Zelanda uçuşlarının bu durumdan etkilenmediğini belirtti.

Yeni Zelandalı seyahat şirketi House of Travel'ın yöneticisi Brent Thomas, New Zealand Herald’a yaptığı açıklamada “Yanardağın tekrar faaliyete geçip geçmeyeceğini kimse bilmiyor” dedi.

 

 

Öte yandan, Ahsanurrohim, Qantas ve Virgin Australia havayollarının ertelenen 6 uçuşunun cumartesi günü havaalanındaki işleyişin normale dönmesiyle yapılacağını belirtildi.

Auckland Havaalanı sözcüsü, “Yeni Zelanda uçuşların aksamamış olsa da bunun her an değişebileceğini” dile getirdi.

2017 yılının sonlarında yanardağdaki hareketliliğin ani artış göstermesiyle; yetkililer alarma geçmiş ve yolcuları tahliye etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alarm seviyesi o zamandan bu yana azaltıldı. Fakat Agung yanardağı patlamaya devam ediyor. Bu durum, uçuşların iptal olmasına neden oluyor.

1963'te yaşanan büyük patlamada binden fazla kişi hayatını kaybetmiş ve birçok köy yerle bir olmuştu. “Ateş Çemberi” (Batı yarım küreden Güneydoğu Asya'ya uzanan bir dizi fay hattı) üzerinde bulunan Endonezya’da 120'den fazla aktif yanardağ bulunuyor.

Plajları ve tapınakları ve sörfe uygunluğuyla bilinen Bali’yi, yılda yaklaşık 5 milyon turist ziyaret ediyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU