Küresel ısınma nedeniyle son yıllarda "nehir korsanlığı" olaylarında artış yaşandı

Bilim insanları küresel ısınmadan dolayı buzulların erimesiyle birlikte kaybolan nehirlerin sayısının arttığını açıkladı

Fotoğraf: Pixabay

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle yüzyıllardır buzla kaplı olan toprağın buzsuz hale geleceğini ve böylece dağlık bölgelerdeki nehirlerin yok olacağını açıkladı.

"Nehir korsanlığı" olarak adlandırılan durumda buzullardan beslenen akarsular akışını kaybederek bir süre sonra tamamen yok oluyor. 

Araştırmacılar, bu durum nedeniyle özellikle dünyanın yüksek bölgelerinde akan nehirlerin etrafındaki ekosistemlerin ve buralarda geçimini tarım ile sağlayan toplulukların tehlikede olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İklim değişikliğinden kaynaklandığını kesinlikle biliyoruz"

Kanada’da yer alan Calgary Üniversitesi'nden bir yerbilimci olan Dan Shugar, "Dünyanın dört bir yanındaki buzullar geri çekiliyor. Bu geri çekilmenin ise artık iklim değişikliğinden kaynaklandığını kesinlikle biliyoruz” dedi.

Shugar, 2016'da Kanada'nın Yukon Bölgesi'nde modern zamanlarda bilinen ilk nehir korsanlığı vakasını belgeleyen bilim insanlarının arasında yer aldı. 

Ardından, Kanada'nın en büyük buzulu o kadar çabuk eridi ki, olay büyük bir nehrin yönünü değiştirdi ve böylece beslediği bir gölün su seviyesini önemli ölçüde düşürdü.

Yüzlerce yıl boyunca, Slims Nehri büyük Kaskawulsh buzulundan kuzeye eriyen suyu Kluane nehrine oradan da Yukon Nehri'ne, Bering Denizi'ne taşıdı. 

Ancak 2016 ilkbaharında, buzulun yoğun erimesiyle birlikte, Sims Nehri suyunu kalıcı olarak Kaskawulsh Nehri üzerinden doğuya, orijinal varış yerinden binlerce kilometre uzaklıktaki Alaska Körfezi'ne doğru daha dik bir eğime yönlendirdi.

Şimdi, bilim adamları dikkatini Alaska'ya yönlendirdi. Ulusal Park Servisi jeoloğu Michael Loso, Glacier Bay Milli Parkının içinde hızla geri çekilen bir buzulun beslediği güçlü bir nehrin yönünü değiştirmesinin beklendiğini ve bunun çevre ekosistemine zarar vereceğini söyledi.

Güney Alaska'daki 350 metre kalınlığındaki Grand Plateau buzulu uzun süredir Alsek Nehri için bir bariyer görevi gördü.  Ancak önümüzdeki otuz yıl içinde Loso ve meslektaşları, buzuldan beslenen Dry Bay bölgesinden geçen Alsek Nehri’nin her yıl 10 metreye kadar güneydoğuya doğru kaydığını hesapladı.

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU