Ofsaytın ne olduğunu bilmiyordu, futbol serüvenini şampiyonlukla taçlandırdı… Erdem: Kadınların "yapılamaz" denileni yapabildiğini ispatlamak gurur verici

Türkiye'nin adından söz ettiği Adıyaman 1954 Spor Kulübü Başkanı Cevher Erdem, futbola giriş hikayesini, yaşadıklarını ve bundan sonraki hedeflerini Independent Türkçe'ye anlattı

Cevher Erdem / Fotoğraf: Adıyaman 1954 Spor Kulübü

Türkiye, Misli.com 3. Lig 4. Grubu lider bitirerek TFF 2. Lig'e yükselen Adıyaman 1954 Spor'u konuşuyor.

Şampiyonluk yarışının kıyasıya sürdüğü ve 32 maç sonunda 57 puanla grubunu lider bitirerek 2. Lig'de mücadele etme hakkı kazanan Adıyaman 1954 Spor Kulübü'nü rakiplerinden ayıran en önemli fark ise kulübün başkanlık görevini üstlenen Cevher Erdem.

Profesyonel futbol liglerinde şampiyonluk yaşayan ilk kadın kulüp başkanı unvanını elde eden Erdem, tarihi bir ana tanıklık etmenin de gururunu yaşıyor.

Erdem, futbol endüstrisine adım atmasını, pandeminin gölgesinde geçen sezonda yaşadıklarını, tarihi şampiyonluğun öyküsünü ve hakkında merak edilenleri Independent Türkçe'ye anlattı.

"Türkiye'nin şampiyon olan ilk kadın başkanı olmak anlatılmaz bir duygu"

Türk futbol tarihinde profesyonel ligler içerisinde şampiyonluk sevinci yaşayan ilk kadın başkan olan Erdem, duygularını şöyle aktardı:

Benim için gerçekten anlatılmaz bir duygu. Çifte mutluluk içerisindeyim çünkü takımım şampiyon oldu. 

Henüz 31 yaşında ve 2 çocuk annesi Cevher Hanım, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 7 yıldır ticaretle uğraşıyor. Türkiye'de ilk defa bitkisel et suyu üreten ve aynı zamanda baharat üretimi yapan Dila Çeşni'nin ortaklarından. 

Ticaret hayatındaki başarısını futbola aktarmaya karar vermesi ise Adıyaman 1954 Spor'a isim sponsoru olmasıyla başladı. 

"Kornerin, ofsaytın ne olduğunu bilmiyordum"

Önce kulübün yönetim kurulu üyeliğine giren Erdem, başkanlık koltuğuna oturmasının ardından "İki oğlum vardı toplamda 30 oldu" diyerek gelişmeleri şöyle anlattı:

'Futbola nasıl başladın' derseniz sponsorluk hikayesi ile başladı diyebilirim. Bu olayın bu kadar gündeme geleceğini hiç tahmin etmemiştim. Şu an şaşırdığım tek şey bu. Futbolu ise sponsor olduktan sonra ilk defa izlemeye başladım desem yeridir. Mesela kornerin ofsaytın ne olduğunu bilmiyordum. 

 

Cevher Dila Erdem - Adıyaman 1954-2.jpg
Cevher Erdem, Adıyaman temsilsinde önce yönetim kuruluna girdi sonrasında başkanlığa yükseldi / Fotoğraf: Adıyaman 1954 Spor Kulübü

 

"'Yine yapar mıydınız' diye sorarsanız, 'Yine yapardım' derim"

Futbolu tanımaya başladıktan sonra duygularının değiştiğini ifade eden Erdem, "Futbol gerçekten vazgeçilmez bir aşkmış. Yaşayınca anlıyor insan" diyerek, şu yorumu yaptı:

O 90 dakikanın heyecanı hiçbir şeyde yok. O belirsizlik, kazanacak mıyız, kaybedecek miyiz? Tabi aynı zamanda da büyük bir stresi getiriyor. Futboldan dolayı son iki senedir yaşlandığımı hissediyorum. Ama başa dönersek yine aynı stres aynı sıkıntılar aynı sorunlar... Tüm bunlara rağmen 'Yine de yapar mıydınız' diye sorarsanız, 'Yine yapardım' derim. Şampiyonluğun tadı hiçbir şeyde yokmuş.

Sezon içerisindeki maçlarda yerinde duramadığını ve oldukça heyecanlandığını söyleyen Erdem, "O kadar heyecanlanır ve strese girerdim ki çok önemli müsabakaları, rakiplerimizle olan karşılaşmaları sadece evden izleyebiliyordum. Maçı kazanırsak ertesi gün Adıyaman’a gidiyordum" dedi.

"Unutulmamalıdır ki kaybettiğinizde değil vazgeçtiğinizde yenilirsiniz"

Devam eden sezonda devre arası geldiğinde ipleri iyice ele aldığını söyleyen Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ara transfer döneminde yapılan takviyeleri hiç kimseye sormadan, tek başıma yaptım. Yani çok kısa bir dönemde oyuncu izleyerek bile futbolcudan ne kadar verim alabileceğimi öğrenmeye başladım. Hangi oyuncunun nerede hata yaptığını çok güzel fark ettim. Son aylarda ise bir hocadan daha iyi analiz yapmaya başladım. Bu başarı tamamen bir aile ortamı olmasından kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Her maçtan sonra oyuncularımızla beraber maçın analizini yaptık. Eleştirmem gereken yerlerde çok sert eleştiriler yaptım. 

Şampiyonluk sürecinde yaşadıkları zorlukları da aktaran Erdem, "Ben düştüğümde onlar beni kaldırdı onlar düştüğünde ben onları ayağa kaldırdım. Birbirimizi motive ettik ve son ana o son düdük çalana kadar bırakmadık. Unutulmamalıdır ki kaybettiğinizde değil vazgeçtiğinizde yenilirsiniz. Biz yenilebiliriz, kaybedebiliriz, üzülebiliriz ama asla vazgeçmedik ve şampiyonluğu hak ettik" diyerek yaşadıkları zorlukları anlattı.  

"Futbol öyle bir şey ki aynı şarkıyı söyleyen bir koro gibi oluyorsunuz"

Pandemi sürecinde taraftarlardan ayrı kaldıklarını ancak buna rağmen karşılıklı güvenin kendilerini başarıya ulaştırdığını dile getiren Erdem, "Karşılıklı duyulan güvenin sorumluluğu çok ağırdır. Yönetim, taraftar ve futbolcularımız ile birbirimize hep güvendik ve inandık. Kaybettiğimiz maçlara tabii ki üzüldük ama 90 dakika bitince bir sonraki 90 dakikaya odaklandık. Şunu da belirtmeliyim ki; futbol mücadelesi öyle bir şey ki aynı şarkıyı söyleyen bir koro gibi oluyorsunuz. Detone olmadan aynı duygu ve ruhu yakaladığınızda güzel şeyler ortaya çıkıyor. Biz de yönetim olarak futbolcularımız ve taraftarlarımızla birlikte aynı şarkıyı aynı duygu ve aynı ruhla söyledik. Adıyaman 1954 Spor Kulübümüzün şampiyonluğu önce şehrimize sonra taraftarımıza ve tüm insanlara hayırlı olsun. Dilerim çok daha sağlıklı günlerde daha nice şampiyonluklar yaşarız" diye konuştu. 

Cevher Dila Erdem - Adıyaman 1954-1.jpg
Cevher Erdem, maçların çoğunu stadyumdan takip etti / Fotoğraf: Adıyaman 1954 Spor Kulübü

 

"Ülkemizin büyük bir takımı olmak istiyoruz"

Adıyaman 1954 Spor Kulübü ile büyük başarılar yakalamayı arzuladıklarını söyleyen Erdem, hedeflerini şöyle anlattı:

İlk hedefimiz 3. Lig'den 2. Lig'e çıkmaktı. Bunu da sistemli çalışmalarımızda ve büyük mücadelemizle başardık. Şimdi ise 2. Lig'de başarılı olup 1. Lig'e çıkmak ve ülkemizin büyük bir takımı olmak istiyoruz. Bu da inanmaktan geçiyor ve biz de inanıyoruz.

"Kadınların her alanda yapılamaz denileni yapabildiğini ispatlamak gurur verici"

Türkiye'de ve dünyada kadınların oldukça az yer bulabildikleri alanların başında belki de futbol geliyor.

Erdem'e bir kadın olarak bir futbol kulübünün başında olmanın zorluklarına da değindi. 

"Spor kulüplerinin başkan koltuğunda genellikle hep erkekleri görmeye alışık bir toplumuz" diyen Erdem, şunları kaydetti:

Tabii kadın başkan deyince insanların bakışlarındaki şaşkınlığı hala görebiliyorum. Bu durum beni mutlu ediyor. Çünkü kadınların her alanda aktif bir biçimde görev aldığını görmek yapılamaz denileni yapabildiğini ispatlamak benim için çok gurur verici.

"Başarının sırrı, amacın sürekliliğinde gizlidir"

Elde edilen başarılara rağmen kendisine yapılan eleştiriler olduğunu aktaran Erdem, bu konuda şunları söyledi:

Hayatımın hiçbir noktasında eleştiriler beni yapmak istediğimden ve düşüncelerimden alıkoyamadı. Önüme bir hedef koymuşsam onu mutlaka sonuca ulaştırırım. Sonunda da ya güzel bir başarı ortaya çıkar ya da iyi bir tecrübe. Bana göre başarının sırrı, amacın sürekliliğinde gizlidir. Bunu iş hayatımda da futbolda da tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum. Unutmayın, ancak vazgeçtiğinizde kaybedersiniz!

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU