İstanbul Tabip Odası: Nisanda ülkenin sağlık sistemi çöktü, İstanbul en çok etkilenen il oldu

Yayımlanan raporda, nisan ayında İstanbul'da yoğun bakımlarda yatak bulunamadığı, bu nedenle yatağın boşalması için sıra beklenildiği belirtildi

Fotoğraf: AA

İstanbul Tabip Odası Kovid-19 İzleme Kurulu, salgının durumuyla ilgili nisan ayı raporunu yayınlamladı.

Raporda, salgının nisan ayında en yüksek piki yapmasından dolayı Türkiye'de sağlık sisteminin çöktüğü ve bundan en çok İstanbul'un etkilendiği belirtildi.

"Çöküşün en yoğun olduğu il İstanbul"

Raporda, sağlık sistemindeki en büyük çöküşün İstanbul'da olduğu belirtilerek, "İstanbul'da binlerce Kovid-19 hastası hastaneye yatması gerektiği halde yatak bulamadı, bir yoğun bakım yatağının 'boşalması' ve böylece sıranın kendisine gelmesini beklemek zorunda kaldı" denildi.

Kamu hastanelerinin çoğunun fiili olarak pandemi hastanesine dönüştürülmesine rağmen ihtiyaca cevap vermediğinin vurgulandığı raporda şunlar kaydedildi:

Kamu hastanelerinin çoğu fiili olarak pandemi hastanesine dönüştürülmesine rağmen ihtiyaca cevap veremedi. Hastalar evlerinde ya da acil servislerde yatış sırasında can verirken hekimler hastalar arasında seçim yapmak zorunda kaldı. Hastanelerin Kovid-19 hastalarıyla dolması nedeniyle Kovid-19 dışı hastaların maruz kaldığı mağduriyet nisan ayı boyunca daha da arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Özel hastaneler para sızdırmaya devam ediyor"

Özel hastanelerin durumuna da değinilen raporda şunlara yer verildi:

Kamu hastaneleri bu durumdayken özel hastane patronlarının kâr peşinde koşmaya devam ettiklerini İTO olarak 20 Nisan'da açıkladığımız 'Pandemi Döneminde Özel Hastanelerde Sağlığın Finansmanı Raporu'yla kamuoyuyla paylaşmıştık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Nisan'da yaptığı açıklamada da konuya değinmesine rağmen değişen bir şey olmadı. Özel hastane patronları can derdindeki vatandaşlardan kanunsuzca para sızdırmaya hala devam ediyorlar.

Raporda, nisan ayında İstanbul'da dördü hekim sekiz sağlık çalışanının, Türkiye genelinde ise toplam yirmi bir sağlık çalışanının Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

"Böyle kapanma olmaz"

Söz konusu "tam kapanma" modeline yönelik eleştirilerin de yer aldığı raporda şunlar kaydedildi:

13 Nisan'da açıklanan 'kısmi kapanma' tedbirleri hasta ve ölüm sayılarındaki artışı durduramayınca 29 Nisan'dan 17 Mayıs'a kadar  'tam kapanma'ya gidileceği açıklandı.  Ancak siyasi iktidar bütün uyarılarımıza rağmen çarkları durdurup insanların pandemi kurallarına uyarak fiziksel hareketlerini, temiz hava almalarını sağlayacağına, tam tersine çarkları serbest bırakıp insanları evlerinde hapsederek bütün dünyaya 'Böyle Kapanma Olmaz!' dedirtti. Bunun yanında, 'Ekonomik Sosyal Desteksiz Kapanma Olmaz!' çağrılarımıza kulak tıkayan siyasi iktidar milyonlarca insanı açlık ve sefalete mahkum etti. 26 Nisan akşamı 'tam kapanma' kararının açıklanmasının ardından yüz binlerce insanın tatil beldelerine, köylerine doğru yola çıkmasıyla 'Kavimler Göçü' misali virüs İstanbul'dan Anadolu'ya taşındı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU