Hamas başörtüsü takmadığı için saldırıya uğrayan gazeteciden özür diledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Hamas, İslam hukukuna aykırı olduğu gerekçesiyle kişisel özgürlükleri kısıtlıyor

Hamas, kişisel özgürlüklere müdahale ettiği gerekçesiyle insan hakları örgütleri tarafından sıkça eleştiriliyor (Facebook / Riwa Mürşit)

Filistin'de bir Hamas üyesi, başörtüsü takmadığı gerekçesiyle Riwa Mürşit adlı kadın gazeteciye saldırdı.

Hamas'ın yönettiği Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü İyad el-Buzum 30 Nisan'da yaptığı açıklamada, olayla ilgili yürüttükleri soruşturma sonucunda Mürşit'ten özür dilediklerini söyledi. el-Buzum, saldırganın hapse atılacağını da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raseef22 adlı haber sitesinde çalışan Mürşit, olayı Facebook'taki paylaşımında anlattı. Ekibiyle çekim için İsrail sınırına yakın bir bölgeye gittiklerini belirten gazeteci, burada ilk kez bulunmadıklarını ve izin aldıklarını kaydetti. İşleri bittikten sonra Hamas mensubu iki görevlinin yanlarına geldiğini ve ekibin izni olmadığını iddia ettiklerini söyledi.

Mürşit sözlerini şöyle sürdürdü:

Ben gazeteci olduğumu söylerken, konu birden görünüşüme ve başörtüsü takmamama döndü. Birisi bana laf atıp durdu. Dinden çıktığımı, onlardan biri olmadığımı, konuşma hakkımın bulunmadığını ve sesimi kesmem gerektiğini söyledi.

Gazeteci, görevliye daha kibar olması yönünde çıkışınca kendisine saldırdığını kaydetti:

Saldırgan giyimimin uygunsuz olduğunu söyledi. Vücudumda izler bırakana kadar bana dalla vurdu.

2007'den beri Gazze'yi yöneten Hamas, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İslam hukukuna aykırı olduğu gerekçesiyle kişisel özgürlükleri kısıtlıyor.

Gazze merkezli bağımsız Filistin İnsan Hakları Merkezi, olayı "açık bir saldırı" diye niteledi. Hamas'ı Gazze Şeridi'ne "belirli bir ideoloji" dayatmakla suçladı:

Güvenlik güçlerinin kadınların kıyafetlerine karışması gibi müdahaleler kişisel özgürlüklerin açık bir ihlali ve kadınlara karşı kabul edilemez bir ayrımcılıktır.

 

Independent Türkçe. Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU