Alparslan Kuytul gözaltına alındı

Kuytul ile birlikte 14 yaşındaki oğlunun da gözaltına alındığı bildirildi

Fotoğraf: AA arşivi.

Gaziantep’te bir camide itikafa giren Furkan Vakfı mensubu bir grubun salgın tedbirlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle biber gazı müdahalesiyle gözaltına alınmasının ardından vakfın eski başkanı Alparslan Kuytul’un Adana'da gözaltına alındığı öğrenildi.

Kuytul’un resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

An itibari ile Alparslan Kuytul Hocaefendi, 14 yaşındaki oğlu ve birçok ildeki Furkan Gönüllüsü, itikaf ibadeti için bulundukları camilerde eş zamanlı operasyon ile gözaltına alındılar!

Kuytul’un eşi Semra Kuytul da Twitter’dan “Camilere yapılan baskının akabinde evimin önüne gelen arkadaşlara polis resmen işkence yaparak gözaltı yaptı.. Hepsini gördük, kaydettik.. Paylaşacağız” mesajını paylaştı.

Gözaltı işleminin ardından bir grup vakıf gönüllüsünün Adana emniyeti ve Kuytul'un evinin önüne gittiği ancak polis müdahalesi ile karşılaştıkları sosyal medyada paylaşıldı:

Bu sosyal medya hesaplarına göre destek için giden gruptan bazı kişiler de gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı da düzenlediği basın toplantısında Gaziantep’te yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çataklı, Kuytul ve yaşanan olaylarla ilgili şunları söyledi:

Bazı detaylar Gaziantep Valiliği ve EGM tarafından paylaşıldı. Alparslan Kuytul kimdir? Kamuoyu tarafından bilinmesini isteriz. Din kisvesi altında dini istismar eden bir kişi. FETÖ'yü savunan bir kişi. 15 Temmuz'u örtmeye çalışan bir kişi. Türkiye'nin menfaatine ne varsa her fırsatta manipule etmeye çalışan bir kişi. Sürekli güvenlik güçlerimizle karşı karşıya gelmeye çalışan bir kişi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Camide söylenmeyecek küfürler…”

Diyanet İşleri Başkanlığımız Ramazan'ın son gününde Müslümanların camilerde itikafa girmesiyle ilgili tavsiyede bulundu. İçinde bulunduğumuz süreç ortada. İtikafların evlerde yapılmasıyla ilgili Diyanet'in tavsiyesi oldu. Provokasyon Ramazan ayının başında teravihlerin evde kılınmasıyla ilgili tavsiye ile başladı. Ne oldu Gaziantep'te? Bu kişiler bu süreci işletmeden girdiler, bütün kuralları pandemi kuralları da dahil hepsini ihlal ederek camilere girdiler. Din görevlilerimiz bunları ikaz ettiler. Ancak bunlar mukavemette bulundular. Hele hele camide söylenemeyecek ifadelerle, küfürlerle karşılık verdiler.

“Kuytul gözaltında”

Din görevlisi arkadaşlarımız kolluk kuvvetlerine çağrıda bulundu. Orada bulunmaması gereken bir personelimizin orada bulunduğu ve gaz kullandığını biliyoruz. Bu kişi ile ilgili işlem başlatıldı. İş burada kalmadı. Başta Adana ve Gaziantep olmak üzere 40 ayrı noktada onlarca yandaşıyla birlikte bu kişi provokasyonu sürdürmek istedi. Dün gece kolluk birimlerimiz gerekli işlemleri yaparak bu provokasyona mani oldu, Alparslan Kuytul da gözaltında. 

Furkan Vakfı'ndan açıklama

Söz konusu gözaltılarla ilgili ise, Furkan Vakfı'ndan açıklama yapıldı.

Gözaltına alınanların, götürüldükleri merkezlerde, yakınlarına bilgi verilmeden saatlerdir bekletildiği ve  Kuytul hakkında da avukatlarına hiçbir birgi verilmediği öne sürüldüğü açıklamada ayrıca şu iddialar da dile getirildi:

Olay sonrası Alparslan Kuytul Hocaefendi'den ve Furkan Gönüllülerinden haber almak isteyen yüzlerce kişi, Adana'da Hocaefendi'nin evinin önünde toplandı. Toplanan kalabalığa da zor kullanan emniyet mensupları, halktan birçok kişiyi burada da darp ederek  gözaltına aldı. Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin avukatları, kendisiyle görüşmek istedi ancak Adana Emniyetince müsaade edilmediği gibi, kötü muameleye maruz bırakıldı. Bazı avukatların da yunus polisleri tarafından darp edildiği öğrenildi.

Hüda-Par'dan tepki: Camideki insanlara müdahale şekli kabul edilemez

Gaziantep'te polisin camideki müdahalesine tepkiler devam ederken Hüda-Par Genel Başkanı İshak Sağlam da “Polisin Allah'ın evine bu şekildeki müdahalesi, caminin kutsiyetine saygısızlıktır” diyerek tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul, ramazanda “kendini ibadet etmeye adama ve dünya işlerinden uzak durma” anlamına gelen “itikaf”ı yapacaklarını dile getirip "Buyursunlar engel olsunlar" demişti.

Bunun üzerine vakfın mensupları olduğu belirtilen grup Gaziantep'te bir camide "maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak itikaf ibadetlerini yerine getirmek istediklerini" söylemişti.

Ancak grubun bu isteği, cami içerisinde polis ve bekçi tarafından engellenmişti. Grubun camiden çıkarıldığı müdahale sırasında biber gazı da kullanıldığı görülmüştü.

Bu sırada onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU