Yargıtay: Ahmet Altan terör örgütüne hizmet etti; cezasında gerekli indirim yapılmadı

Yargıtay'ın bozma kararında, Altan'ın kurucusu olduğu ve bir dönem yönettiği Taraf gazetesinin FETÖ'nün manipülasyonlarında kullandığı ifade edildi. Kararda, Altan'ın yazıları ve sözleriyle "terör örgütüne hizmet ettiği" ileri sürüldü

Yargıtay'ın bozma kararında Gazeteci yazar Ahmet Altan'ın yazıları ve sözleriyle terör örgütüne hizmet ettiği öne sürüldü / Fotoğraf: Platform24

Gazeteci yazar Ahmet Altan, Yargıtay'ın bozma kararının ardından tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden 14 Nisan'da tahliye edildi. 

Yargıtay, Ahmet Altan'a "terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan verilen 10 yıl 6 aylık hapis cezasında gerekli indirimin yapılmamış olması nedeniyle bozma kararı verirken, kararda "Ahmet Altan terör örgütüne hizmet etmiştir" ifadesi yer aldı.

Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Mehmet Altan, Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek'in İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada, Altan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış, Yargıtay 16. Ceza Dairesi bu kararı bozmuştu. 

Bozma kararı üzerine yapılan yargılamada, Altan "terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Yargıtay: Taraf manipülasyonlarda kullandı, Haberdar FETÖ'nün yayın organı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin 14 Nisan'da verdiği bozma kararında ise, Ahmet Altan'ın kurucusu olduğu, bir dönem de Genel Yayın Yönetmenliği'ni yaptığı ve 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra kapatılan Taraf gazetesinin Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) manipülasyonlarında kullanıldığı ifade edildi.  

Ayrıca, Altan'ın yazılarının yayınlandığı haberdar.com adlı internet haber sitesi de, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından FETÖ'nün yayın organı olarak nitelendirildi. 

"Ahmet Altan terör örgütüne hizmet etti"

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararında Ahmet Altan'ın HTS kayıtlarına göre FETÖ'nün üst düzey yöneticileriyle iletişimi bulunduğunu, katıldığı programlarda kullandığı ifadeler ve kaleme aldığı yazılar ile terör örgütüne hizmet ettiğine vurgu yapıldı.

Ancak Ahmet Altan'a verilen cezada, Türk Ceza Kanunu'nun 220/7 maddesindeki 3'te 1 oranındaki indirimin yapılmadığına değinilerek, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 10 yıl 6 aylık hapis cezası bozuldu. Bozma kararıyla birlikte, Ahmet Altan hapiste geçirdiği süre de dikkate alınarak tahliye edildi.

Ne olmuştu?

Ahmet Altan daha önce FETÖ'nün darbe çağrışımı davasında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve "darbeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise sanıkların eylemlerinin "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu oluşturduğu gerekçesiyle hükmü bozmuştu.

Bunun üzerine yeniden yargılama yapan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Kasım 2019'da "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan Altan'a 10 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Hükümle birlikte Altan tahliye edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazından sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan Altan 14 Kasım 2019’da evinde gözaltına alınmıştı. 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarılan Altan, karar yüzüne okunarak tutuklanmıştı.

Ahmet Altan'ın avukatları da tutuklama kararına itiraz etmiş, ilgili kararın, "ara karar" değil "hüküm" olduğunu ifade ederek "Dosya Yargıtay incelemesine geçmiştir. 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklama kararı verme yetkisi yoktur" demişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden Yargıtay’a gelmişti.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU