Yeni Şafak yazarı: HSK seçimleri için uzlaşma arayışları sonuç verecek mi?

"AK Parti çevrelerinde, 7 üyenin tamamının kuraya kalmadan Cumhur İttifakı tarafından seçilebilmesine imkân veren bir formülden de söz ediliyor"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin seçimi için muhalefet ve iktidar arasındaki görüşmeleri yazdı ve “Uzlaşma arayışları sonuç verecek mi?” diye sordu.

Acet, bugünkü köşe yazısında HSK’da yapılacak seçimler konusunda iktidar ve muhalefet arasında uzlaşı olması gerekliliğini şöyle açıkladı:

Meclis tarafından 7 Haziran’a kadar HSK’nın 7 yeni üyesi belirlenecek. Kural gereği, mevcut üyelerin görev sürelerinin dolacağı tarih olan 7 Haziran’dan iki ay önce yani, 7 Nisan’da bu seçim süreci başladı. 22 Nisan’da da üyelik başvuruları tamamlandı. Devamında Meclis Başkanlığı’na yapılan bu başvurular, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon’un önüne geldi. 2017’de halk oylamasından geçen Anayasa metnine göre, 7 yeni HSK üyesinin seçimi için 5’te 3 çoğunluk gerekiyor. Yani 360 milletvekilinin oyuna ulaşmak gerekiyor. Bu çoğunluğa mevcut ittifaklarla ulaşmak mümkün olmadığı için, partiler arası müzakereler/pazarlıklar kaçınılmaz hale geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti’nin CHP ve İYİ Parti ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Acet, şunları söyledi:

AK Parti adına bu pazarlıkları kısa bir süre önce Meclis Grup Başkanvekilliği görevine yeniden getirilen Mustafa Elitaş yürütüyor. Elitaş’ın eskiden beri muhalefetle iyi bir diyalog içinde olduğu bilinir. Aynı zamanda iyi bir müzakerecidir kendisi. AK Parti çevrelerinden aldığım izlenimlere göre, İYİ Parti ve CHP yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, bu iki partiye birer üye belirleme teklifi sunulmuş durumda. Bir üye CHP seçsin, bir üye İYİ Parti şeklinde bir formül bu.

“Buna karşı bu iki parti kendilerine 3 üyeyi belirleme hakkının verilmesini istiyor” diyen Acet, İYİ Parti’nin “işi yokuşa sürdüğünü” öne sürdü:

AK Parti çevrelerinde, CHP ve İYİ Parti’nin istediği üçüncü üyenin HDP’ye tahsis edilebileceği yönünde bir görüş serdediliyor. Bu müzakerelerde görev alan CHP yetkililerinin de nabzını yokladım. Uzlaşma niyetiyle hareket ettiklerini, Meclis aritmetiğine uygun bir formülle sonuca ulaşabileceklerini dile getiriyorlar. CHP’nin uzlaşma niyetiyle hareket ettiği görüşünü AK Parti çevrelerinden de dinledim. Buna karşın, ilginç bir şekilde işi yokuşa süren tarafın İYİ Parti cephesi olduğu yönünde bir görüş serdedildiğine şahit oldum.

HSK üyelerinin seçimiyle ilgili yaygın görüş, Meclis’te partiler arasında bir uzlaşma sağlanamaması halinde, seçimlerin kuraya kalacağı yönünde. Ancak, AK Parti çevrelerinde, 7 üyenin tamamının kuraya kalmadan Cumhur İttifakı tarafından seçilebilmesine imkân veren bir formülden de söz ediliyor. Konuştuğum AK Partili isimlerden biri, “Böyle bir seçenek de var ama biz yine de uzlaşmayla sonuca gitmek istiyoruz” şeklinde bir görüş beyanında bulundu. Bakalım nasıl olacak. Bu kritik sürecin nasıl tamamlanacağını merakla bekliyoruz.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU