Johnson & Johnson aşısını yaptıranlarda görülen bazı yan etkilerin sebebi bulundu: Anksiyete

Yan etki gösterenlerin tamamı hızlıca iyileşti

ABD'de 100 milyondan fazla kişi Kovid-19'a karşı tamamen aşılandı (AP)

ABD'de Johnson & Johnson'ın Kovid-19 aşısını yaptıran kişilerde görülen mide bulantısı, aşırı terleme ve bayılma gibi yan etkilerin sebebinin aşının içeriği değil anksiyete olduğu ortaya çıktı.

Vakalar Kaliforniya, Kuzey Karolina, Colorado, Georgia, Iowa'daki aşılama merkezlerinde görülmüş, ardından bu merkezlerden 4'ü geçici şekilde kapatılmış ve bir soruşturma başlatılmıştı. Bu olay, kan pıhtılaşması vakaları sebebiyle Johnson & Johnson’ın ürettiği aşıların ülkede bir süreliğine durdurulmasından önce yaşanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), 7-9 Nisan arasında söz konusu yerlerde aşı vurulan 8 bin 624 kişinin 64'ünde anksiyeteyle ilişkili reaksiyon tespit edildiğini bildirdi.

30 Nisan'da yayımlanan raporda bu kişilerin yüzde 56'sının baş dönmesi, yüzde 31'ininse aşırı terlemeden mustarip olduğu belirtildi. Bu semptomları yüzde 27'yle bayılma, yüzde 25'le mide bulantısı ve yüzde 16'yla düşük tansiyon takip etti.

CDC, yüzde 61'i kadınlardan oluşan bu kişilerde medyan yaşın 36 çıktığını kaydetti.

Etkilenenlerin yaklaşık yüzde 20'si, geçmişte de aşı yaptırdıktan sonra benzer bir olay yaşadığını söyledi.

Öte yandan bu kişilerin hepsi hızla iyileşti. Zira 13 kişi hastaneye kaldırılıp aynı gün taburcu edilirken, geri kalanı aşılama merkezinde 15 dakikada kendine geldi.

CDC raporunda tek dozluk Johnson & Johnson aşısının, aşı konusunda gergin kişileri cezbettiğine ve bu kişilerin stresle ilişkili yan etkiler göstermesinin daha yüksek ihtimal olduğuna dikkat çekildi. Pandeminin yarattığı stresin ve aşı olan bir kişinin hastalandığını görmenin ya da medyada okumanın da anksiyeteyle ilişkili reaksiyona neden olabileceği vurgulandı.

 

Independent Türkçe, Forbes, Vox

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU