Doğa hakkını arıyor: Göller ve çaylar, inşaat projesine dava açtı

"Şimdiye kadar kendilerini temsil etme şansı bulamadan sessizce acı çektiler"

Davacı göllerden Mary Jane Gölü, civarındaki evlerin manzaraları nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor (Realtor.com)

ABD'nin Florida eyaletinde göller ve dereler inşaat projesini mahkemeye taşıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orange County'de 2020 Kasım'da sulak alanların korunmasına yönelik kabul edilen "doğa hakları" kapsamında Beachline South Residential adlı konut inşaat şirketine dava açıldı.

Sözkonusu kanunla sulak alanlardaki göl, dere ve çaylar belirli haklara sahip ve bu hakların ihlali durumunda dava açabilecek "bireyler" olarak görülüyor.

Doğanın haklarını koruyan yasa çalışmaları için Ekvador'dan Uganda'ya, Hindistan'dan Kolombiya ve Bangladeş'e kadar birçok ülkede mücadele veriliyor. Fakat ABD'de ilk defa böyle bir dava görülecek. 

Wilde Selvi Çayı, Boggy Çayı, Crosby Island Bataklığı, Hart Gölü ve Mary Jane Gölü davacı olarak mahkeme karşısına çıktı.

Davada şirketin 7 bin 687 dönümlük arazi üzerine yapmayı planladığı konut inşaatında en az 255 dönümlük sulak alanın ve 133 dönümlük çay ve dere geçen alanın zarar göreceği öne sürüldü.

Ayrıca sel sularını engellemek için oluşturulacak göletlerin de 72 dönümlük bataklık alanı tahribata uğratacağı savunuldu.   

Buna ek olarak yapılacak yeni binalarla yolların yol açabileceği kirliliğin bölgedeki su yapısını bozacağı ve temiz suya erişimi engelleyerek insan haklarını ihlal edeceği iddia edildi.

Davada sulak alan bölgesini temsil edecek Chuck O'Neal "Sulak alanlarımız ve besledikleri yaban hayatı kötü planlanmış banliyö evlerin dağılımı nedeniyle sistematik şekilde yok ediliyor. Şimdiye kadar kendilerini temsil etme şansı bulamadan sessizce acı çektiler" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, New York Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU