İsrail'den kanlı izdiham açıklaması: Ultra-Ortodoks Yahudiler kadın askerlere saldırdı

"Her taraftan tekme ve yumruk atıp tükürdüler"

İzdihamda 45 kişi yaşamını yitirmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı (AFP)

İsrail'de Lag BaOmer Bayramı kutlamalarında yaşanan izdihamdan sonra kurtarma çalışmalarına katılan kadın askerlerin fiziksel şiddete ve sözlü saldırıya uğradığı öğrenildi.

Olay, 30 Nisan'da askerler üsse geri döndükten sonra gündeme getirildi. Bir asker, Ordu Radyosu'na şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezarlığa gidip yaralıları aramaya başladık. Kadın askerler yaralılara dokunduğu için birdenbire kargaşa başladı. Bize tekme atmaya ve tükürmeye başladılar.  Kadın askerlere her taraftan tekme ve yumruk atıp tükürdüler.

İsrail Savunma Kuvvetleri, cumartesi akşamı yaptığı açıklamayla Ultra-Ortodoks Yahudilerin kadın askerlere saldırdığını doğruladı. "Askerlerin saldırıları görmezden gelerek görevine devam ettiği" bildirildi.

Ordu sözcüsü, "İsrail Savunma Kuvvetleri bu olayın çok ciddi olduğunu düşünüyor ve hem kadın hem de erkek askerlere yönelik her türlü fiziksel şiddeti ya da sözlü saldırıyı kınıyor" derken, Savunma Bakanı Benny Gantz şöyle konuştu:

Bir hayat kurtarmak çok kıymetli. Meron'daki felakette yaraları sarmaya yardım eden bütün askerlerle gurur duyuyorum.

Askerlere saldıran herkesi kınıyorum. Birçok kişi hayatını oraya çağırılan kişilere borçlu. Askerler tıpkı Meron ve Kovid-19 pandemisinde olduğu gibi ihtiyaç duyuldukları her yerde hayat kurtarmaya devam edecek.

İsrail medyası, saldırılarda 5 kadın askerin hedef alındığını bildirdi.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU