NASA: Mars helikopteri Ingenuity, terk edilmek yerine göreve devam edecek

Uzay ajansı NASA, Mars helikopteri Ingenuity'nin ilk testini "tamamladığını" ve şimdi bilimsel araştırmaya yardım etmek için kullanılacağını belirtti.

Devam etmesi planlanan "30 günlük Ingenuity (Yaratıcılık) süresinin" sonunda terk edilmek yerine görev, şimdi bilimsel çalışmaya nasıl yardımcı olabileceğini görmek için bir "operasyon gösterisine" dönüşecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proje yöneticisi MiMi Aung, plan değişikliğinin daha iddialı görevleri yerine getirmeye devam edecek "Ingenuity'nin mezuniyeti" gibi olduğunu söyledi.

Bu, Ingenuity gibi bir rotorlu aracın bilimsel görevleri desteklemek için nasıl kullanılabileceğini göstermeye yardımcı olacak. Örneğin arazinin nasıl şekillendiği konusunda yukarıdan detaylı veri toplayabilecek.

Bunu Mars'ın yüzeyine birlikte gittiği ve şu anda kırmızı gezegeni yerden inceleyen keşif aracı Perseverance'la işbirliği içinde yapacak.

Toplamda 4. olacak bir sonraki uçuşunda mevcut noktasından 130 metre uzağa uçacak ve ardından başka bir gezegendeki ilk havalimanı olan ve "Wright Kardeşler Sahası" olarak bilinen bölgeye geri dönecek. Bu uzun uçuş sırasında, Dünya'ya geri gönderilecek ve Ingenuity'ye yeni bir ev bulmak için kullanılacak haritalama bilgilerini toplayacak ve ardından 5. uçuşuna o havalimanına seyahat etmek için çıkacak.

NASA başlangıçta, ilk 30 günlük aşamadan geçtikten sonra teknik faydasını kanıtlayacağını umduğu helikopterin terk edileceğini belirtmişti. Fakat uzay ajansının görevlerini ilk beklentilerinin ötesine genişletme yönünde bir alışkanlığı var. Örneğin Hubble Uzay Teleskobu'nun gözlemlerinin 15 yıl sürmesi planlanıyordu fakat bu süre artık 30 yılı aştı ve onlarca yıl daha devam edebilir.

Ajans, ilk uçuşların yalnızca teknolojinin gelecekteki görevlerde kullanılabileceğini kanıtlamayı amaçlayan teknik bir gösteri olacağını da belirtmişti. Ama kurum şimdi Ingenuity'nin kendisiyle bilimsel çalışma yapmaya çalışacak ve beraberindeki keşif aracı Perseverance'a nasıl yardım edebileceğini inceleyecek.

Teknolojik gösteri operasyonlara ekleneceği için görev toplamda iki ay sürebilir.

Öte yandan mühendisler, ilk çalışmaların Dünya'daki süreyle 30 gün olması beklenen görev süresinde gerçekleştiğine dikkat çekti; dolayısıyla her tür ekstra zaman bir bonus ve helikopter beklenmedik sorunlarla karşılaşabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU