İlk kez 3D yazıcıyla yapılan toprak ev, barınma sorununa çözüm olmayı hedefliyor

Dünyanın 3D yazıcıyla tamamen topraktan yapılmış ilk evi İtalya'da inşa edildi.

Eser "Tecla" olarak adlandırıldı ve Dünya Gelişmiş Tasarruf Projesi (WASP) ve mimar Mario Cucinella işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Italo Calvino'nun sürekli inşaat halindeki şehri "görünmez kentler"den esinlenen bina, yerel malzemelerle yapılmış daire biçiminde ve bağlantılı iki kubbeden oluşuyor ve neredeyse sıfır salıma sahip. 350 katmanlı duvarların yapımında bölgedeki toprak kullanıldı ve kavisli dış kaplaması toprakta çözünebiliyor.
 

LXh0czw.jpeg
(WASP)


4 metreden biraz daha yüksek olan ev yaklaşık 60 metrekarelik bir alan kaplıyor ve bir oturma odası, bir mutfak ve banyolu bir "gece kullanılan bölge"den oluşuyor.

Tüm bunlar 200 saatlik basım, 7 bin makine kodu ve yalnızca 60 metreküp doğal malzemeyle yapılabiliyor çünkü bina dik durmasını sağlayacak başka bir yapı gerektirmiyor ve kendi ağırlığını taşıyabiliyor. Kil ayrıca binayı izole eden bir termal bariyer görevi görüyor.

Fiziksel yapım süreci de dünyada bir ilk oldu; 3D bir yazıcıdan çıkan iki devasa, senkronize kol binayı oluşturan modülleri aynı anda inşa etti.

WASP'ın kurucusu Massimo Moretti, yaptığı bir açıklamada "Biçimsiz topraktan ev şeklinde toprağa. Bugün basit bir tıkla hiçbir etki yaratmadan inşa etme bilgisine sahibiz" ifadelerini kullandı.

Teknoloji artık insanın hizmetinde ve evin doğuştan gelen bir hak olduğu bir gerçek.

CNN, yapının geleneksel inşaata kıyasla bazı sorunları olduğuna işaret etti: Kille baskı yapmak betondan daha yavaş, kuruması haftalar alabiliyor ve yüksek binalar için sürdürülebilir değil. Bununla birlikte şu anda yeterli konuttan yoksun 1,6 milyar insan olduğu düşünülürse bu endişeler daha az önemli görünüyor.
 

L1UmdgA.jpeg
(WASP)


Bu zorluğun üstesinden gelmek için, evin gelecekteki benzerleri inşa edildiği yere bağlı olarak farklı malzemelerden yapılacak. Cucinella, "Yazıcı kullanarak her yerde yapabileceğiniz tek tip bir ev üretmiyoruz... Çünkü elbette, İtalya'nın kuzeyinde ya da... Afrika'nın ortasında veya Güney Amerika'da ev tasarlarken farklı olacaktır" diye konuştu.

Evi farklı iklimlere uyarlıyoruz.

Cucinella, Çin gibi ülkelerin şehirlerindeki aşırı nüfusu kil evlerle çözemeyeceklerini belirterek "Bunun gezegendeki tüm evlerin geleceği olacağını söyleyebilecek durumda olduğumuzu sanmıyorum" diye ekledi. Cucinella, buna karşın "3D baskı devriminin insanlara büyük ve profesyonel bir sektöre bağlanmadan işleri nasıl yapacakları konusunda bir düzeyde özgürlük sağlayacağını" söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU