İstanbul'un kurucusu Konstantin, 500 yıl sonra parmağına kavuştu

Kırık parça 2018'de Louvre Müzesi'nde çıkmıştı

Heykelin avuç içi ve orta parmağın bir kısmı kayıp (Capitol Müzesi)

Doğu Roma İmparatorluğu'nun ve İstanbul'un kurucusu Büyük Konstantin'in heykeli, yaklaşık 500 yıldır kayıp olan işaret parmağına sonunda kavuştu.

İtalya'nın başkenti Roma'daki Capitol Müzesi'nde sergilen heykelin parçaları arasında devasa bir kafa, sol önkol ve bir küre var. Eser 1500'lerde parçalara ayrılıp bir sütunun üzerine yerleştirilmişti. Parmağın bu esnada koptuğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Otuz sekiz santimetrelik parmak, Paris'teki Louvre Müzesi'nin 1863'te satın aldığı bir koleksiyonun parçasıydı. Müze yetkilileri 1913'te bunu bir Roma heykelinin ayak parmağı olarak envantere kaydetmiş, 100 yılı aşkın bir süre boyunca da böyle kalmıştı.

2018'de Aurélia Azéma adlı doktora öğrencisi, büyük bronz heykellerde kullanılan antik kaynak tekniklerini araştırırken kırık parmağı görmüş ve Konstantin'in heykeline uyacağını fark etmişti.

 

 

Bunun ardından Louvre'da çalışan Arkeolog Nicolas Melard, üç boyutlu modelleme tekniğiyle parmağın bir replikasını yapmıştı. Roma'ya götürülen kopyanın heykele tam olarak uyduğu görülmüştü.

Bronz işaret parmağı 28 Nisan'da heykele yeniden monte edildi. Capitol Müzesi Müdürü Claudio Parisi Presicce şöyle konuştu:

Bronz parmağı heykele tekrar yerleştirmede zarar vermeyen ve görünmeyen bir sistem kullanıldı. Böylece mükemmel şekilde yerine konuldu.

İtalya'da müzeler, Kovid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesiyle 26 Nisan'da tekrar açılmıştı. Roma Belediye Başkanı Virginia Raggi "Eksik parçanın tamamlanması, müzelerin yeniden açılışını kutlamanın iyi bir yolu" dedi.

 

Independent Türkçe, Guardian, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU