İsrail, Gazze’deki avlanma yasağını kaldırdı

Walla, İsrailli General Aharon Haliva’nın önümüzdeki günlerde beklenen ve olası öfke patlamasına hazırlıklı olmak adına alarm durumunu arttırmak için özel bir emir vermeyi planladığını iddia etti

Teknesini Gazze kıyısına bağlayan bir balıkçı (Reuters)

İsrail dün Gazze Şeridi’nden yapılan roket atışlarına karşılık olarak iki gün süreyle getirdiği avlanma yasağını kaldırdı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazzeli balıkçıkların 15 mile kadar avlanmalarına izin verildiği bildirildi.

Açılamada, balıkçılık faaliyetlerine getirilen kısıtlamaların kaldırıldığı ve 15 mile kadar avlanmaya izin verildiği aktarıldı. Atılan bu adım güvenlik endişelerinin sona ermesinin ardından geldi. Yaşanan iki günlük sakinliğin ardından balıkçılık faaliyetlerinin başlamasına karar verildiği kaydedildi.

Geçtiğimiz hafta Gazze Şeridi’nden yapılan roket atışları sebebiyle avlanma yasağı getirildi. Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan ve Yahudi yerleşim alanlarına atılan iki başarısız roket atışı girişiminin ardından son iki gündür bölgede sakinlik yaşanıyor. Ordu açıklamasında, “Avlama, sınır boyunca muhafaza edilen sakinlik ve istikrar şartına bağlıdır” ifadelerini kullandı.

İsrailli kaynaklar, Hamas’ın gerginliği sürdürmek niyetinde olmadığı konusunda mesajlar verirken, İsrail’in de bu durumunda kaçındığını söyledi. İsrail ve Hamas, Kudüs ve Gazze Şeridi’ndeki durumu sakinleştirmek adına Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) ve Katar aracılığıyla görüşmeler yaptı. İsrail’in endişesi, Filistin Devlet Başkanı’nın seçimleri erteleme kararının ardından Hamas’ın gerginliğe başvurma olasılığıyla ilgili. Tel Aviv merkezli Walla'nın haberine göre, İsrail ordusu, seçimlerin ertelenmesinin sadece Gazze Şeridi'nde değil, Batı Şeria ve Kudüs'te de bir gerginliğe yol açabileceğini tahmin ediyor.

İsrail ordunun yaptığı güvenlik değerlendirmelerine göre, Gazze Şeridi'nden devam eden roket atışlarına yapılan sert bir tepki Hamas'ı caydırdı. Bu nedenle, son gerilimin ardından Gazze Şeridi’nden roket ateşlenmedi. Buna karşılık Hamas, Mısır arabuluculuğunda İsrail tarafına güven veren bir mesaj iletti. İsrailli güvenlik yetkilileri, Hamas Hareketi’nin çözüm sürecine geri dönmeyi talep etmesiyle saldırıların ve gösterilerin durması gerektiğini söyledi. Bu bağlamda Gazze Şeridi’nde sınıra yakın alanda düzenlenen gösterilere katılım oranı düştü.

Walla, İsrailli General Aharon Haliva’nın önümüzdeki günlerde beklenen ve olası öfke patlamasına hazırlıklı olmak adına alarm durumunu arttırmak için özel bir emir vermeyi planladığını iddia etti. İsrail endişesi yalnızca roket atışlarıyla değil, sınırdaki kalabalıklar konusu da İsrail’in en büyük endişeleri arasında bulunuyor. Bu kapsamda İsrail ordusu olayların kötüye gitmesi halinde güçlerini arttıracak, harekat planlarını yenileyecek ve yedek kuvvetler oluşturacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU