ABD'de polisin kullandığı gözyaşartıcı gaz, yüzlerce kişide kalıcı sağlık sorunları yarattı

Yüzlerce kişi adet sürecinde anormal durumlar, baş ağrısı, mide bulantısı, ishal gibi sıkıntılar yaşadıklarını anlattı

Portland'da geçen yıl temmuzda Siyahların Hayatı Değerlidir gösterilerinde polisin yoğun gaz kullanması tepki çekmişti (AP)

ABD'de yapılan bir araştırma, Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde geçen yıl düzenlenen protestolarda polisin kullandığı gözyaşartıcı gaza maruz kalan yüzlerce kişinin adet döneminde anormal durumlar yaşadığını ortaya koydu.

Washington DC'deki Kaiser Permanente Northwest tıp merkezi tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre binden fazla kişi Portland'daki olayların ardından devam eden çeşitli sağlık sorunları yaşadıklarını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 900 kişi adet sırasında çok yoğun ağrı ve kramp hissettiklerini, kanamalarının arttığını belirtti. Yüzlerce kişi de ciddi baş ağrısı, mide bulantısı, ishal ve akıl sağlığıyla ilgili endişeler gibi sağlık sorunları yaşadıklarını anlattı.

2 bin 200'den fazla kişinin katılımıyla düzenlenen çevrimiçi ankete dayanan araştırmanın başyazarı Dr. Britta Torgrimson-Ojerio, sonuçların gözyaşartıcı gazın etkilerinin sınırlı ve geçici olduğu yönündeki iddialarla çeliştiğini söyledi. Torgrimson-Ojerio, gözyaşartıcı gazın etkileriyle ilgili yeterli bilgi olmamasına rağmen polisin gece gündüz gaz kullanmasının hamileleri, çeşitli hastalıkları olan kişileri, çocukları ve yaşlıları olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Geçen yaz Portland, Seattle, Minneapolis, Rochester ve ABD'nin diğer kentlerinde patlak veren ırkçılık karşıtı protestolarda polisin yoğun gaz kullanımı tepkilere yol açmıştı.

ABD'de protestoculara yönelik gözyaşartıcı gaz kullanımın anormal adet durumlarına yol açtığı yönündeki yorumlar, geçen yıl sosyal medyada da tartışma yaratmış ve basına yansımıştı. Basına konuşan bazı protestocular, daha önce görülmeyen adet sorunları yaşadıklarını kaydetmişti.

29 yaşındaki bir kişi, "Paranoyak değiliz. Bu bir tesadüf değil, bir sorun var" diye konuşmuştu.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU