Alanyaspor-Fenerbahçe maçında kural hatası yapıldı mı? Dereli: Penaltı verilseydi bence o zaman kural hatası olurdu; Demirel: Kural hatası yok, VAR protokolüne aykırı bir durum var

Süper Lig'in 38. haftasında Fenerbahçe'nin Alanyaspor'a konuk olduğu maçın 28. dakikasında yaşanan pozisyon geceye damga vurdu. Eski hakemler Selçuk Dereli ile Seçim Demirel, kural hatası iddialarını Independent Türkçe için yanıtladı

Yaşar Kemal Uğurlu, Fenerbahçe'nin penaltı beklediği pozisyonda VAR odasından gelen uyarı sonrası ofsayt kararı verdi / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 38. haftası geride kalırken zirveyi yakından ilgilendiren maçta Fenerbahçe, Aytemiz Alanyaspor ile 0-0 berabere kalarak kritik iki puan kaybı yaşadı.

Karşılaşmanın ilk yarısında hakem Yaşar Kemal Uğurlu'nun verdiği penaltı ve sonrasındaki iptal kararı tartışmaları beraberinde getirirken, eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar'ın "kural hatası" iddiası geceye damga vurdu.

Çakar'ın açıklamalarından sonra Fenerbahçe Kulübü de müsabakada kural hatası yapıldığını savundu.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Penaltı kararının iptali, dünya genelinde futbolun kurallarını belirleyen IFAB'ın ilgili maddelerinin açık bir ihlalidir. Sözkonusu hatanın hakem değil kural hatası olmasından dolayı maçın tekrarı gerektiği de tartışmasız şekilde ortadadır. Konuyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu’na gereken başvurular gün içerisinde yapılacaktır. Sezon başından itibaren kritik hatalarla maç sonuçlarımıza yapılan açık etkinin, bu son kararla geri dönülemez bir boyuta taşındığını vurguluyor; tüm camiamızın sabrını zorlayan bu durumun düzeltilmesini talep ediyoruz.

 

 

Pozisyon nasıl gelişti?

Müsabakanın 28. dakikasında Enner Valencia, Alanyaspor savunmasını geçerek ceza sahası içerisinde Mesut Özil'in pasına hareketlendi. 

Ekvadorlu golcünün rakibinin arkadan müdahalesiyle yerde kalması sonucu hakem Yaşar Kemal Uğurlu penaltı noktasını gösterdi. 

Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesinde Mesut Özil'in pas verdiği anda Valencia'nın ofsaytta olduğu ve savunma oyuncusunun müdahalesinin top ayaktan çıktıktan sonra yapıldığı tespit edilerek, penaltı kararı ofsayta çevrildi.

Çakar'ın kural hatası iddiası 

Eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar, Uğurlu'nun pozisyonda verdiği karar sonrası maçta kural hatası yapıldığı iddiasında bulundu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından paylaşımda bulunan Çakar, şu ifadelerle iddiasını savundu:

FIFA kurallarına göre 'ofsayttaki bir oyuncu topa doğru hareketlenip topa vurmadan önce penaltıya maruz kalırsa ofsayt ihlali gerçekleşmez, penaltı verilir' der. Ben değil FIFA oyun kuralları söylüyor. Alanyaspor-Fenerbahçe maçında hakemler ağır bir kural hatası yapmışlardır.

 

 

Çakar'ın açıklamaları geceye damga vururken, sosyal medyanın da en çok konuştuğu konular arasına girmeyi başardı.

Eski hakemler Selçuk Dereli ile Seçim Demirel, kural hatası iddialarını Independent Türkçe için yanıtladı.

Dereli: Penaltı verilseydi bence o zaman kural hatası olurdu

Eski hakem ve spor yorumcusu Selçuk Dereli, dün akşamki müsabakada hakem Yaşar Kemal Uğurlu'yu genel itibariyle iyi bulduğunu ancak yardımcı hakemi yeterli bulmadığını belirterek, şu yorumu yaptı:

Gökhan Gönül'ün kırmızı kartından önce ofsayt çıktı. Öyle ofsayt olur mu? 1 buçuk 2 metre geriden geliyor oyuncu. Orada büyük bir hata yaptı. Bir de Yaşar Kemal Uğurlu sanki bu penaltıyı vermiş olsaydı, Valencia'ya müdahale eden oyuncuyu atmayacaktı gibi durum gösterdi. Direkt kart göstermedi orada. Kırmızı kartını direkt gösterip ofsaytsa tekrar geri alabilirdi. Çünkü Valencia'ya yapılan hareket net kırmızı kartı gerektiriyordu. 

 

Selçuk Dereli-Twitter.jpg
Selçuk Dereli / Fotoğraf: Twitter

 

Maçın 28. dakikada Valencia'nın Alanyaspor ceza sahasında düşürülmesi sonrası kazanılan penaltı kararının ofsayta çevrilmesini de değerlendiren Dereli, şunları kaydetti: 

Ofsayt kararı tabii ki doğru. Bazıları burada kural hatası olduğunu ve penaltı verilmesi gerektiğini söylüyor buna katılmıyorum. Oyun kuralları çok açıktır. Eğer bir hücum oyuncusu rakibiyle mücadele içine girip veya topa müdahale eder/teşebbüs ederse bu ofsayttır. Burada arış ofsaytla başlar. Bazıları kuralı farklı ya da işine geldiği gibi yorumluyor ama durum öyle değil. Kurallar çok açık ve net. 

Kurala ters, kural kitabında olmayan bir uygulama olması halinde pozisyonlarla ilgili kural hatasından söz edilebileceğinden bahseden Dereli, "Kural öyle açık ve net ki orada penaltı verilseydi bence o zaman kural hatası olurdu" dedi. 

Dereli ayrıca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla IFAB oyun kurallarının ilgili maddesini paylaştı:

 

 

Demirel: Kesinlikle kural hatası yok, VAR protokolüne aykırı bir durum var

Alanyaspor-Fenerbahçe maçının zorlu derecesi yüksek ve her iki taraf için de önemli bir maç olduğunu dile getiren eski hakem Seçim Demirel, Yaşar Kemal Uğurlu'nun kötü bir maç yönetmediğini belirterek, şu yorumda bulundu:

Hakemin beden dilini ve sahadaki otoritesini çok beğendim. Ancak penaltı pozisyonundaki uygulama tamamen VAR ile kendi arasında yaşanan bir sıkıntı. VAR hakemi keşke Uğurlu'yu monitöre çağırsaydı, o da ofsayt ya da penaltı kararını izleyip verebilseydi. Bu karar hakeme bırakılsaydı daha doğru olurdu. Gökhan Gönül'ün ihraç kararı doğruydu. Bariz gol şansı vardı. Maç içerisinde verdiği-vermediği sarı kartlar tartışılabilir ama onun dışında eleştirebileceğimiz bir pozisyon olmadı.

Valencia'nın pozisyonunun inanılmaz şekilde tartışıldığını hatırlatan Demirel, şu değerlendirmeyi yaptı:

Öncelikle kesinlikle bir kural hatası olmadığını söyleyebilirim. Bence burada bir hata yok ancak varsa bile VAR protokolüne aykırı bir problem var diyebiliriz. Pozisyona baktığımızda Topa dokunulduğu anda ofsayt pozisyonunda olan Valencia, savunma oyuncusunun koşu yolunda. Arkadaki oyuncu öndeki oyuncunun ofsaytta olup olmadığını bilmez. Topu kazanmak ya da rakibinin topa müdahale etmemesi için bir mücadeleye giriyor. Kural ise şöyle diyor: Eğer ofsayt pozisyonundaki oyuncu rakibiyle top için mücadeleye girerse orada bir ofsayt ihlali gerçekleşir... Burada ikili mücadele gerçekleştiği için önce ofsayt, ardından penaltı ihlalleri oldu. Tüm bunlar göz önüne alındığında dün akşam verilen ofsayt kararının doğru olduğunu söyleyebiliriz. 

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg

Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Pozisyonun penaltı olduğu yönündeki yorumları da değerlendiren Demirel, Valencia'nın yerde kalması sonrası ofsayt yerine penaltı çalınması için şu durumun yaşanması gerektiğini dile getirdi:

Eğer iki oyuncu da yan yana veya Valencia bir adım önde ve rakibinin de koşu yolunda olmasaydı sadece şeklen ofsayt olurdu. Topa vurduğu anda savunma oyuncusu Valencia'yı itseydi veya çelmeleseydi o zaman ofsaytta olsa bile penaltı verilebilirdi. 

Demirel, pozisyonda kural hatası yapıldığıyla ilgili iddialara şöyle cevap verdi:

Mesela ikinci sarı kartı gören oyuncuyu saha dışına göndermezseniz ve oyun devam ederse buna kural hatası denir. Dün akşamki pozisyonda kesinlikle bir kural hatasından söz edemeyiz. Yorum hatası var burada sadece. Bu pozisyonda hata olsaydı kural hatası değil, hakem hatası diyebilirdik. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU