Bilim insanları "küresel ısınma" uyarısı: Dağ buzullarının yüzde 10'u yok olacak, geri çevirmek için artık çok geç

Uzmanlar, 2021-2050 yılları arasında dağlarda, ortalama 13 bin 200 kilometre küp suya eşdeğer buzul kaybının olmasının beklendiğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 30 yılda yükseklerdeki buzulların yüzde 10'unun yok olacağı konusunda uyardı.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Bremen Üniversitesi'nden buzul bilimci Ben Marzeion, yürüttüğü araştırmayla dağ buzullarının küresel ısınmadan geri dönülmez şekilde etkilendiğini belirledi.

Dünyadaki yaklaşık 200 bin dağ buzulunun erime eğilimlerini inceleyen ve 100'den fazla bilgisayar modellemesinden elde edilen verileri bir araya getiren Marzeion, 2021-2050 yılları arasında ortalama 13 bin 200 kilometre küp suya eşdeğer buzul kaybının olmasının beklendiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaybın geri çevrilmesi imkansız

Marzieon, Paris İklim Antlaşmasındaki sıcaklık artışı hedeflerine uyulsa bile dağ buzullarının yüzde 10'una karşılık gelen kaybın geri çevrilmesinin, halihazırda insan eliyle ortaya çıkan ısınma nedeniyle imkansız olacağını vurguladı.

Karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik en iyi ve en kötü senaryoları karşılaştıran Marzeion, iki senaryo arasındaki kayıp farkının yüzde 20'den az olacağını belirledi.

Marzeion, dağ buzullarının erimesine etki eden ısınmanın 20-30 yıl öncenin karbon salınımının yarattığı sera etkisinden kaynaklandığına dikkati çekti.

Marzieon şunları kaydetti:

Bir açıdan bunu bir kıyamet gibi görebiliriz çünkü dağ buzullarının çoğunun erimesini durdurmak halihazırda imkansız. Ancak insanların günümüzde alınan kararların iki üç kuşak sonra dünyamızı nasıl doğrudan etkileyebildiğini görmeleri açısından önemli.

 

Independent Türkçe, AA, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU