Kıbrıs konferansı sonrası Tatar ve Çavuşoğlu'ndan açıklama: "İki devletli çözüm" vizyonunu desteklemeye devam edeceğiz

Cenevre'deki konferans sonrası Türk tarafından açıklamalar geldi. Tatar, Kıbrıs'ta eşitliğe dayanan bir formül istediklerini vurgularken, Çavuşoğlu Güney Kıbrıs tarafının çözüm için bir vizyon ortaya koymadığını savundu

Fotoğraf: AA

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, garantör ülkelerin de katılımıyla Cenevre'de 5+BM formatında düzenlenen gayri resmi Kıbrıs konulu konferansın sona ermesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devlet" siyasetinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Tatar, "Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan, eski şartlarda masaya oturmamızın ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz" dedi.

"Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir." ifadesini kullanan Tatar, bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin, Avrupa Birliği içerisinde bir konumda, Türkiye ile bağlarının kopartılmaya çalışıldığını savundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çavuşoğlu: Görüşmelerde Güney Kıbrıs lideri yeni bir vizyon getiremedi

Toplantıda Rum yönetiminin Crans Montana ve diğer müzakerelerdeki iddialarını sık sık tekrarladığını belirten Çavuşoğlu, "Görüşmelerde Güney Kıbrıs lideri yeni bir vizyon getiremedi. Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı. 'Kıbrıs Türklerine eşitlik verilirse ortaklık devleti işlevsel olmaz' iddiasını daha önce olduğu gibi sık sık tekrarladı." diye konuştu.

Rum lider Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs Türklerinin devlet ve toplum olarak egemen eşit olmayacağını söylediğini kaydeden Çavuşoğlu, "Genel Sekreter Antonio Guterres'in önerilerini de reddetti ve kabul etmeyeceğini Genel Sekreter'in yüzüne söyledi" dedi.

Çavuşoğlu, toplantıya garantör ülke olarak katılan Birleşik Krallık ile BM Genel Sekreteri Guterres'in orta yol bulma çabalarına rağmen yeni bir müzakereye başlamak için ortak zeminin oluşmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

Bunun üzerine Genel Sekreter, birkaç ay daha gayriresmi şekilde bu süreci sürdürmeye, zemin yoklamaya devam etmek istediğini söyledi. Biz de bu kararını destekledik. Neticede gayriresmi 5+BM önerisi bizden gelmişti. Önümüzdeki süreçte biz sağlam duruşumuzu devam ettireceğiz. KKTC'nin egemen eşitliğe dayalı, iki devletli çözüm vizyonuna ve önerisine destek olmaya devam edeceğiz. Hem de çok güçlü bir şekilde.

KKTC'nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusundan ödün vermeyeceğiz. Bunlar teslim edilirse iki devlet gelecekte nasıl iş birliği yapacağını müzakere edebilirler. Teslim edilmezse yolumuza KKTC'yle birlikte devam edeceğiz.

BM ve GKRY'den açıklama

Konferansa ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görüşmekerde somut bir çözüm için ortak bir bir zemin bulunamadığını fakat çabaların kararlılıkla devam edeceğini belirtmişti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ise açıklamasında, "iki devletli çözüm" önerisine karşı çıktıklarını ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU