Fransa, Birleşik Krallık, İspanya, Almanya ve İtalya'da yaşayanlar anlattı: Tam kapanma dönemlerinde alkol yasaklanmadı

İçişleri Bakanı Soylu, alkol yasağı konusunda Avrupa ülkelerini örnek gösterdi. 5 AB ülkesinde yaşayanlar, Türkiye'dekine benzer bir uygulama ile karşılaşmadıklarını söyledi

Tam kapanmada içki satışının yasaklanması tartışmalara neden oldu / Fotoğraf: AA

Kovid-19 önlemleri kapsamında 29 Nisan'da başlayarak 17 Mayıs 2021 tarihine kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağı sırasında alkollü içecek satışının yasaklanması kimi çevrelerin eleştirilerine neden oldu.

Eleştirilerle ilgili ne diyeceği merak konusu olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün akşam katıldığı NTV canlı yayınında alkol yasağıyla ilgili şunları söyledi:

Hiçbir artı kısıtlama söz konusu değil. Kurallar aynı süre uzun. Dünyada da birçok kısıtlama var. İnanın İngiltere'den Fransa'ya kadar birçok örnek var. Biz bunları değerlendirerek bütün adımları attık

Peki Avrupa ülkelerinde tam kapanma uygulamaları kapsamında içki satışlarıyla ilgili nasıl bir düzenlemeye gidildi?

Şu an Türkiye'de uygulandığı gibi marketlerden insanlara içki satılması yönünde bir kısıtlamaya gidildi mi?

Bu soruları tam kapanma uygulamalarının farkı tarihlerde yapıldığı ülkelerdeki kişilere yönelttik.

Hepsinin verdiği cevaplardaki ortak nokta ise Türkiye'den farklı olarak market benzeri gibi yerlerden yapılan alkol satışlarının tam kapanma süreçlerinde bile yasaklanmadığı oldu.

haddad.jpg
Jalal Haddad / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Haddad: Fransa'da sadece sokaklarda içki içilmesi yasaklandı

Fransa'da yaşayan gazeteci Jalal Haddad, Soylu'nun iddiasının Fransa için gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Sadece belli saatlerde, Paris'te, belli sokaklarda içki içilmesi yasaklandığını belirten Haddad, "O da sokak partilerini önlemek için. Hiçbir yerde alkol satışı yasak değil. En sert kapanma tedbirlerinde bile içki bayileri 'öncelikli yer' kapsamında açık bırakıldı" dedi.

israfil.jpg
İsrafil Erbil / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Erbil: Britanya'da alkollü içecekler hiçbir zaman yasaklanmadı

Birleşik Krallık'ta yaşayan sivil toplum temsilcisi İsrafil Erbil ise Soylu'nun iddia ettiği gibi bir yasaklamanın ülkeleri için geçerli olmadığını söyledi.

"Britanya'nın dört bir yanından örgütlü kurumlarımız olduğu için kısıtlamalar ve pandemi hakkında düzenli olarak bilgi alıyorduk" diyen Erbil şunları kaydetti:

23 Mart 2020 tarihinden itibaren Britanya'da kısıtlamalar başladı. Genelde gıda satışları ve özelde alkollü içecekler hiçbir zaman yasaklanmadı. Kendi üyelerimizden yüzlerce off licence olarak bilinen alkollü içeceklerin satıldığı bayi sahiplerinden de aldığımız bu bilgiyi Britanya'da yaşayan her insandan alabilirsiniz. Kısıtlamalar nedeniyle sürekli evde kalan insanlar o süreçte virüsü öldürdüğü gerekçesiyle daha fazla alkol tüketiyordu.

çağla.jpg
Çağla Sorgun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sorgun: Marketlerden satış yasaklanmadı sadece belli saatlerden sonra satılamadı

Almanya'da yaşayan medya bilimcisi Çağla Sorgun da yaşadığı ülkede alınan önlemlerin eyaletler bazında farklılık göstermekle birlikte ülke genelinde asla marketlerden içki satışının yasaklanmadığını ifade etti.

Sorgun, "Sadece bazı yerlerde Noel sürecinde toplulukların oluşması için sokakta içki içilmesi yasaklandı. Ayrıca tekel bayi ve benzin istasyonları gibi yerlerde akşam 22.00'dan sonra içki satışı yasaklandı" diye konuştu.

hülya.jpg
Hülya Acar Sanchez / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Acar: İspanya'da marketlerden alkol satışı kısıtlanmadı

İspanya'nın Barcelona şehrinde yaşayan yazar Hülya Acar Sanchez ise tam kapanma uygulamalarının olduğu zaman dilimi içerisinde marketlerden alkol satışı gibi bir kısıtlamanın olmadığını sadece eğlence mekanlarının kapalı kaldığını vurguladı.

birgül.jpg
Birgül Göker Perdisa / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Göker: İtalya'da kısıtlama sözkonusu bile olmadı

İtalya'da ikamet eden gazeteci yazar Birgül Göker de bu ülkede tam kapanma süreçlerinde içki, sigara gibi herhangi içeceğe yönelik yasak getirilmediğini aktardı.

Göker, "Böyle bir kısıtlamanın iktidar ya da bilim kurulunca önerilmesi söz konusu olamaz. Zaten böyle bir kısıtlama halk tarafından kabul de görmez, işin ciddiyetine gölge düşürür" ifadelerini kullandı. 

İtalya'da evden çıkmak da yasaklanmadı

Göker, İtalya'da tam kapanma döneminde market, eczane gibi temel ihtiyaçları gideren yerlerin açık kaldığını, diğerlerinin de kapalı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

İşyerleri kapalı olduğu için çalışamayanlara ekonomik yardım yapıldı. Kentler arası ulaşım yasaklandı ama kent içlerinde insanların parklarda, evlerinin etrafında ve bahçelerinde dolaşmalarına izin verildi. Dışarı çıkışlarda tek şart kalabalık oluşturulmamasıydı. Aynı aileden olan kişilerin üç kişiyi geçmeyecek şekilde yürüyüşlerine izin verildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU