Taşgetiren: HDP ne yaptı böyle?

“Ben merak ediyorum, Öcalan ‘soykırım’ der miydi, Selahattin Demirtaş der miydi?”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, 1915 olaylarının yıldönümünde “Ermeni Soykırımı ile yüzleşin” açıklaması yapan HDP’yi eleştirdi. Taşgetiren’e göre HDP, bu açıklama ile eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş’ın “Türkiyelileşme” fikrinin “köküne kibrit suyu döktü.”

Taşgetiren, “HDP ne yaptı böyle?” başlıklı köşe yazısında şunları yazdı:

24 Nisan geriliminde Biden’ın “soykırım” sözcüğünü kullanması kadar, HDP’nin partinin kurumsal kimliği içinde “soykırım”lı bir bildiriye imza atması da sarsıcı oldu. Garo Paylan’ın -kimlik bağlantısı sebebiyle- o sözü söylemesi olağan karşılanabilirdi, ancak bu defa “evet parti” öyle bir çıkış yapıyordu.

Parti karar organlarında böyle bir çıkışın nasıl bir tepki doğuracağının öngörülmediği söylenemez, kanaatindeyim.

Yani tepkiler öngörülerek, dolayısıyla seçilerek, tercih edilerek yapılmıştır o iş.

ABD’nin bölgesel politikalarıyla aynı paralele girildiği, bunun ABD’deki en azgın çevrelerin Türkiye karşıtlığı ile bütünleşmek anlamına geleceği, Türkiye’de çok geniş toplum kesimlerinin canını sıkacağı bilinerek yapılmıştır.

Üstelik “soykırım” suçlamalarının bir boyutunun Kürtleri de hedef aldığı bilinerek yapılmıştır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP’nin böyle bir çıkış sonrası “iktidarın şeytanlaştırma politikası yürüteceğini görmüş olması gerektiğini” söyledi ve şöyle devam etti:

Bir de güncel Kobani davası var. İki eş başkan ile birlikte yüzlerce insan yargılanıyor bu davada. Bu dava ile birlikte HDP’nin dosyasında onlarca kişinin katledilmesi, yakıp yıkmalar, bir tür isyan girişimi gündem oluyor. Selahattin Demirtaş cezaevinden kamuoyundaki şeytanlaştırmayı kırma amaçlı mesajlar vermeye çalışıyor. Malum o Demirtaş, HDP adına farklı bir çıkışın “Türkiyelileşme” çıkışının sözcüsü idi.

Mevcut HDP yönetim kadrosu, ABD Başkanı ile aynı ağızla -o kötü söz-ü kullanırken, herhalde bunun “Türkiyelişme” çıkışının köküne kibrit suyu döktüğünün de farkındadır. Bu “soykırım” çıkışı, açıkça “Biz Türkiye’ye karşı oynuyoruz” mesajından başka bir anlam taşımıyor. HDP bunu “Kürt siyasi hareketi” adına yapıyor. Evet, 6 milyon civarında oyu var. Üstelik bu oy bütün baskılara rağmen düşmüyor. Bundan, HDP’nin bir kitleyi kendi çizgisine inandırdığı anlamı çıkıyor.

Taşgetiren, yazısında “Ben merak ediyorum, Öcalan ‘soykırım’ der miydi, Selahattin Demirtaş der miydi?” sorusunu gündeme getirdi.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU