"Çılgın" solucanlar ABD'yi istila etti, uzmanlar çaresiz kaldı

Çıngıraklı yılanlara benzetilen bu solucanlar çiftleşmeden üreyebiliyor

Yılan solucanları veya "çılgın solucanlar" diye bilinen istilacı bir solucan türü, ABD eyaletlerinde hızla yayılıyor ve bilim insanları istilayı engellemede çaresiz kalıyor.

Latince ismi Amynthas olan cinse ait bu solucanlar, aslında "Asya zıplayan solucanları" diye adlandırılıyor. Zira Kuzey Amerika'ya 19. yüzyılda ithal bitki taşıyan gemilerde istiflenerek geldikleri düşünülüyor.

Kendilerini tehlikede hissettiklerinde çılgınca kıvrılarak ve etrafa çarparak sıçrayabildikleri ve kuyruklarını geride bırakabildikleri için çıngıraklı yılanlara benzetilen solucanlar, kıtaya geldikleri andan beri hızla yayılıyor. 

Şu anda Minnesota, Wisconsin, Missouri, Illinois, Iowa, Nebraska, Ohio, Texas, Louisiana, Indiana, Kansas, Indiana, Kentucky, Tennessee ve Oklahoma gibi büyük eyaletlerde görüldükleri bildiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede yaygın görülen diğer solucanlarla benzer görünse de bunlar biraz daha küçük ve daha kahverengi. Öte yandan yaşam tarzları da daha farklı.

Science Alert'e göre bu hayvanların yetişkinleri hızla çoğalma ve toprakta rahatça gizlenebilen, benzer renkte yumurtalar bırakma gibi yeteneklere sahip. Ayrıca çiftleşmeden üreyebilmeleri de onları son derecede istilacı kılıyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden ekolog Brad Herrick, söz konusu türün topraktaki besinleri tükettiğini ve bu nedenle toprağın hızla aşındığını ifade ediyor. Herrick'e göre bu durum, yerli bitkilere veya rakip solucan türlerine yaşama şansı bırakmıyor.

Bu solucanlar sadece toprak yapısını ve topraktaki besin dinamiklerini değiştirmekle kalmıyor. Aynı zamanda bir şekilde o bölgede yaşayan diğer solucan türlerinin yerini aldıklarını fark ettik.

Solucanların ülke çapında yayılmayı nasıl başardığı henüz belli değil. Ancak bilim insanları ithal bitkilerde, kamyon lastiklerinde veya peyzaj ekipmanlarında gizlenerek seyahat ettiklerini düşünüyor.

Newsweek'e göre ormanlardaki yayılımı kontrol etmenin bir yolu henüz bulunamadı. Ancak uzmanlar, bahçelerinde bu solucanlara rastlayan yurttaşlara onları bir plastik poşete doldurmalarını ve 10 dakika güneşte beklettikten sonra poşeti çöpe atmalarını tavsiye ediyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Smithsonian Magazine

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU