Canlı kuşları bigudilere dolduran kaçakçı havalimanında yakalandı

Kuşlar ötme yarışması için getiriliyor

ABD'de yurtdışından getirilen kuşların 30 gün karantinaya alınması zorunlu (New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı)

Bigudilere yerleştirdiği 35 canlı ispinozu ABD'ye sokmaya çalışan kaçakçı yakayı ele verdi.

Guyana'dan gelen Kevin Andre McKenzie, New York'taki John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na 26 Nisan'da indi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, Gümrük ve Sınır Muhafaza görevlilerinin McKenzie'yi uçaktan indikten sonra kontrol için durdurduğunu ve kuşları bulduğunu bildirdi.

Paylaşılan fotoğraflarda küçük ispinozların ağla kapatılmış bigudilere yerleştirildiği görülüyor. Bunların McKenzie'nin ceketinin içine ve ayak bileklerine yapıştırıldığı kaydedildi.

Yasadışı yabani hayvan ithalatı suçundan tutuklanan 36 yaşındaki McKenzie, 25 bin dolar (yaklaşık 205 bin TL) kefaletle serbest bırakıldı. Kaçakçı hüküm giymesi halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

 

finches-jfk-004.jpg
(New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı)​​​​​​​

 

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi'nden Kathryn McCabe, bu tür kuşların New York'un Brooklyn ve Queens semtlerinde düzenlenen "ötme yarışmalarında" kullanıldığını bildirdi.

McKenzie'ye karşı hazırlanan şikayet dilekçesinde, McCabe şu ifadeleri kaleme aldı:

Genellikle park gibi halka açık alanlarda yapılan bu tür yarışmalarda iki ispinoz yarışıyor. Bir jüri de en iyi sese sahip kuşu seçiyor. Yarışmaya katılan çoğu kişi, kuşlar üzerine bahis oynuyor. Yarışmaları kazanan ispinoz değer kazanıyor. Bunlar 10 bin dolardan (yaklaşık 80 bin TL) fazla meblağa satılabiliyor.

ABD'de yaşayan bazı ispinoz türleri var. Ancak Guyana'daki türlerin daha iyi öttüğüne inanılıyor. Dolayısıyla bunlar daha değerli.

McKenzie, polis ekiplerine kuşları ülkeye sokması için 3 bin dolar (yaklaşık 25 bin TL) teklif edildiğini, uçuştan önce 500 dolar (yaklaşık 4 bin TL) aldığını, kontrolü atlatırsa 2 bin 500 dolar (yaklaşık 20 bin TL) daha verileceğini iddia etti.

Bu ayın başlarında yine Guyana'dan 26 yaşındaki bir adam, John F. Kennedy Havalimanı'nda yakalanmıştı. Kaçakçının valizinde bigudilere yerleştirilmiş 29 canlı ispinoz bulunmuştu. Adı açıklanmayan kişiye 300 dolar (yaklaşık 2 bin 500 TL) para cezası verilmiş sınır dışı edilmişti.

 

Independent Türkçe, CNN International, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU