Kripto para "vurgununun" yankıları sürüyor... Erdamar: İstanbul bir 'Fintech Hub' olabilir, bir taşla 5 kuş vurulur

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Erdamar'a göre Türkiye, kripto para alanında doğru bir süreç işletirse Thodex'le başlayıp başka platformlarla devam eden olumsuz algıyı yıkabilir ve hatta dünya markası çıkarabilir

Doç. Dr. Erdamar: Yatırımcıları küstürmeyecek düzenlemeler yapılmalı / Fotoğraf: Pixabay

"Dijital paranın Çiftlikbank"ı olarak anılan Thodex "vurgunu" sonrası, kripto paraların geleceği ve Türkiye'de bu alandaki denetim boşluğu gündemin ilk sıralarına yerleşti.

Zira kripto paralarla ilgili ülkede ne bir yasa mevcut ne de borsaları düzenleyen resmi bir kuruluş var. 

Kripto para düzenlemeleri geliyor

Geçen günlerde konu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, kripto para düzenlemelerinin en kısa sürede hayata geçirileceğini söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Erdamar ile kripto paraların geleceğini, Türkiye'nin olumsuz seyreden süreci tersine çevirmesi için neler yapabileceğini ve dünya markası çıkarma ihtimalini konuştuk.

Kullanıcılar nelere dikkat etmeli?

Kripto para-alım satım platformlarında kullanıcıların nelere dikkat etmeleri gerektiğini sorduğumuz Bora Erdamar, "Borsalar nasıl kullanılır? Cüzdan yönetimi nasıl olur?" gibi konularda eğitim programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Kısa vadede zengin olma hayaliyle "sürü psikolojisi" şeklinde hareket edildiğini ifade eden Erdamar'a göre, öncelikle temel kavramların -en basitinden soğuk cüzdan- bilinmesi şart.

Teknik altyapısı güçlü, kullanıcı hakimiyeti yüksek borsalarda alım-satım işlemi yapılması gerektiğini belirten Erdamar, kullanıcıların her türlü dolandırıcılık olayına karşı uyanık olmaları gerektiğini belirtti.

"Kripto para borsalarını kasa amaçlı değil, alım-satım ticareti için kullanın"

Kripto para borsalarının alıcılar ile satıcıları buluşturan bir pazar yeri gibi kullanılması gerekirken, kullanıcıların bu borsaları birer kasa gibi görüp, tüm kripto varlıklarını burada saklama hatasına düştüğünü aktaran Erdamar, daha sonra da Thodex örneğinde olduğu gibi dolandırıcıların herkesin parasını alıp kayıplara karışabildiğini anlattı.

"Bir şirket arabalarla, mankenlerle reklam yapıyorsa..."

Blockchain üzerinden yapılan işlemlerde bunların kimler tarafından yapıldığının mahremiyetinin korunabildiğini vurgulayan Erdamar, "Cüzdanların üzerindeki işlemler görünür ama kişiler görünmez" bilgisini verdi. Erdamar, yalnızca kripto para borsalarının işlemi kimin yaptığını bildiğini söyledi. 

Erdamar, Thodex'in çok konuşulan mankenli tanıtımlarına da bir parantez açtı: 

Bir şirket arabalarla, mankenlerle reklam yapıyorsa, kısa yoldan zengin olma vaadi veriyorsa, işlem hacmi yoksa, kullanıcılar oralara güvenmesin. Güvenilir borsaları tercih etmeliler, buraları kasa amaçlı değil, alım satım ticareti için kullanmaları gerekli. Saklama için kendi cüzdanlarını kullansınlar.

 

 

Doç. Dr. Bora Erdamar Twitter Berdamar.jpg
Doç. Dr. Bora Erdamar / Fotoğraf: Twitter / @Berdamar

 

İstanbul "Fintech Hub" olabilir mi?

İstanbul'un bir "Fintech Hub (Finansal teknoloji üssü)" haline gelme şansının olup olmadığını sorduğumuz Erdamar, açıklanan ekonomik kalkınma programında finansal teknolojilerin öneminden bahsedildiğini ve İstanbul'un bir Fintech üssü olmasına yönelik talebin geliştiğini hatırlattı.

Bu alanda dünyada başarılı startup örneklerinin görüldüğüne de değinen Erdamar, dünyanın en büyük iki kripto para borsası Coinbase ve Binance'nin ABD ve Çin menşeili olduğunu, Japonya'nın da başarı örneği teşkil ettiğine dikkati çekerek, "ABD'nin Coinbase'i 100 milyar dolar kadar fiyatlandı. Çin'in Binance'si de başarı örnekleri arasında. Özellikle Japonya, Türkiye için önemli bir örnek olabilir" diye konuştu. 

Erdamar, Türkiye'nin doğru adımlar atması halinde, son dönemde Thodex'le başlayan olumsuz süreci lehine çevirip dünya markası çıkarabileceğini öne sürdü.

"Yerel borsalar neden dünyanın ilk üçünde yer almasın?" diye soran Erdamar, düzenlemelerin yapılıp, teşvik ve koordine edici hale getirilmesinin Türkiye'nin başarı hikayeleriyle anılmasını sağlayacağını savundu.

Ülkeye para girişinin olacağını, vergilendirmesinde gelirinin artacağını, güvenilir bir borsası olan Türkiye'nin inovasyonla anılacağını belirten Erdamar'a göre böylelikle İstanbul kendiliğinden bir 'Fintech Hub'ı olarak anılır ve bir taşla 5 kuş vurulur.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Yerli kripto varlık borsamız dünyada başarı hikayesine imza atabilir"

Gerek borsanın açılabilmesi gerek ise kripto paralar için lisans gerektiğini belirterek, mevcut ekosistemde inovasyonu teşvik edici düzenlemeler olursa, dünyada ilk üçte Türkiye'den çıkmış kripto varlık borsalarının bulunabileceğini ifade eden Doç. Dr. Erdamar, "Neden dünya çapında bir Türk markası yok diye düşünüyoruz, yerli kripto varlık borsamız dünyada başarı hikayesine imza atabilir, yeni teknoloji buna fırsat veriyor" şeklinde konuştu.

Böylelikle piyasanın kendi kendini düzenlemesi sayesinde sistemi kötüye kullananların işlerinin çok zorlaşacağını ve olumsuzlukların önüne geçilmiş olacağını savunan Bora Erdamar'a göre bu sayede Thodex ve Vebitcoin gibi dolandırıcıların piyasadan silinmesi sağlanacak.

"Yatırımcıları küstürmeyecek düzenlemeler yapılmalı"

Türkiye'nin kripto para alım-satım platformlarında dünya markası çıkarması için gerekli düzenlemelerde yatırımcıların küstürülmemesi gerektiğini de dile getiren Erdamar, "Türkiye’nin hayata geçireceği düzenlemeler, çok yasaklayıcı ya da bu ekosistemi küstürücü değil; mağduriyetlerin yaşanmasını önleyici, iyi projelerin dünyaya açılmasını kolaylaştırıcı şekilde olmalı. Zaten büyük olan ilgi, bu projelere aktarılınca, ülke olarak da gençler olarak da kalkınırız ve dünya çapında marka çıkabiliriz" ifadelerini kullandı.

"LinkedIn’de en çok blockchain geliştiricileri ve yazılımcıları aranıyor"

Son olarak kripto para platformları hakkında "Ganyancılar da var, bu işe kariyer amacıyla girip, yazılımla ilgilenenler de" yorumunu yapan Erdamar, konunun finans kadar teknolojiyle olan ilişkisine de değinerek, LinkedIn'de son zamanlarda en çok blockchain geliştiricileri ve yazılımcılarının aradığını da öne sürdü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU