Muhammed bin Selman: Suudi Arabistan ekonomisi petrole bağımlı bir ekonomi ve bu sektör çeşitli zorluklarla karşı karşıya

Veliaht Prens, "Suudi Arabistan’da petrol sektöründen başka pek çok sektörde iş fırsatları var" dedi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Rotana Khaleejiah ve önemli birçok kanalda yayınlanan röportajında Krallığın 2030 Vizyonu ile birçok hedefini gerçekleştireceğini vurguladı. Veliaht Prens, ayrıca 2030 Vizyonu’nun Krallığın petrol zenginliği dışındaki gelir kaynaklarını çeşitlendirmede oynadığı önemli role değindi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ülkesinin hayata geçirdiği 2030 Vizyonu’nun beşinci yılına özel bir röportaj verdi. Suudi Arabistan merkezli Rotana Khaleejiah başta olmak üzere önemli birçok kanalda yayınlanan ve Abdullah el-Mudifer tarafından sunulan Liwan Al-Mudaifer Show’a konuşan Veliaht Prens, Krallığın Vizyon 2030 programındaki gelişmelerini ele aldı.

 

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, petrolün Suudi Arabistan'a çok fazla hizmet ettiğini ancak Krallığın petrolden önce de var olan bir devlet olduğunu söyledi. Veliaht Prens, daha sağlam bir ekonomi ve Suudi Arabistan halkı için daha iyi bir yaşam elde etmek için 2030 Vizyonu’nun başlatıldığını ifade etti. Muhammed bin Selman, “Vizyonun hedefleri arasında özel sektörü birincil destekçi olmaya teşvik etmenin yanı sıra Krallık ekonomisine gelecekte destek oluşturacak fonlar ve yatırımlarla ekonomiyi güçlendirmek bulunuyor” dedi.

Kamu Yatırım Fonu'nun büyük bir fona dönüştürülmesinin hedeflendiğini açıklayan Veliaht Prens, elde edilen kârın önümüzdeki beş yıl içerisinde yüzde 200 büyüme sağlamak için kullanılacağını ifade etti. Gelecekte bu fondan yapılacak harcamaların yüzde 2,5'i geçmeyeceğini belirten Veliaht Prens, bunun çeşitli fon ve Krallığa yapılan diğer yatırımlarla sağlanan ekonomik çeşitliliği artıracağını belirtti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, konut politikalarının geliştirilmesi, mevzuatın yürürlüğe girmesi ve özel sektörün Krallığın ekonomisine katkısının artması dahil olmak üzere 2016 yılında Riyad tarafından başlatılan 2030 Vizyonu ile ilgili ayrıntıları açıkladı. Suudi Menkul Kıymetler Borsası Endeksi Tadawul'daki yükselişte etkili olan ekonomik rakamlara da değinen Veliaht Prens, şu anda oldukça yüksek puanlara ulaştıklarına işaret etti. Konut sahibi olan Suudi vatandaşlarının yüzdesinin 47’den 2030 Vizyonu programı sonrası yüzde 60’a yükseldiğine dikkati çekti.

Veliaht Prens gazeteci Abdullah el-Mudifer ile yaptığı röportajda “Vizyon öncesi işsizlik oranı yüzde 14'tü ve biz bu yıl bu oranı yüzde 11'e düşürmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi Başkanı Muhammed bin Selman, yakın bir zamanda yapılan Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi toplantısında, Suudi Arabistan Krallığı 2030 Vizyonu’nu gerçekleştirmeye yönelik programların sadece beş yıl gibi kısa bir süre içerisinde olağanüstü başarılar elde ettiğini ve yapısal sıkıntıların üstesinden gelebildiğini vurguladı.

 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, geçtiğimiz dönemde pek çok zorluğun üstesinden gelen tüm devlet kurumlarına gösterdikleri çabalardan ötürü minnettar olduğunu ifade etti. Vizyon 2030 hedeflerine ulaşmaya duyulan güveni güçlendiren paha biçilemez deneyimlerden övgüyle söz etti. Krallığın 2030 Vizyonu’nun hedeflerine arzu edildiği gibi ulaşmaya yönelik çalışmaları sürdürmek için çeşitli düzeylerde yapılması gereken daha çok şey olduğunu vurguladı.

Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi, Suudi Arabistan Krallığı 2030 Vizyonu programının başlatıldığı günden itibaren beş yıl içerisinde elde edilen başarıları gözden geçirdi.

Programın geçtiğimiz yıllardaki odaklandığı noktalar, altyapının inşa edilmesi, kurumsal ve adli organların oluşturulması, kamu politikalarının belirlenmesi ve girişimlerin güçlendirilmesiydi. Gelecek yıllarda ise odak noktası hedeflerin uygulanıp uygulanmadığını takip etmek, başarıyı artırmak, vatandaşların katılımını daha da artırmak ve özel sektörü daha çok güçlendirmek olacak.

 

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU