ABD elindeki 60 milyon doz AstraZeneca aşısını diğer ülkelerle paylaşacak

Beyaz Saray Basın sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin elindeki dozları diğer ülkelere vereceğini söyledi

Beyaz Saray, ABD'nin yakın bir sürede 60 milyon doz AstraZeneca Plc koronavirüs aşısını diğer ülkelerle paylaşmaya başlayacağını açıkladı / Fotoğraf: Reuters

Beyaz Saray ABD'nin önümüzdeki birkaç hafta kadar yakın bir sürede 60 milyon doz AstraZeneca Plc koronavirüs aşısını diğer ülkelerle paylaşmaya başlayacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray Basın sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin elindeki dozları diğer ülkelere vereceğini söyledi.

Psaki ABD'de AstraZeneca aşısından şu ana kadar üretilen 10 milyon dozun "Önümüzdeki haftalarda" diğer ülkelere verilebileceğini söyledi. ABD'de yaklaşık 50 milyon doz AstraZeneca aşısı ise üretim aşamasında, bu aşılar Mayıs ve Haziran aylarında diğer ülkelere gönderilebilir.

"Şu anda ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden onay alan AstraZeneca aşı stoku bulunmuyor" diyen Psaki, ABD düzenleyici kurumunun halihazırda üretilenlerin kalitesini hala gözden geçirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Psaki, Biden yönetiminin aşıyı nerede ve nasıl paylaşacağını belirlemek için sürecin ne olacağına hala nihai kararın verilmediğini söyledi.

Danimarka da yoksul ülkelere gönderme kararı almıştı

Danimarka Sağlık Bakanlığı, nadir görülen ancak ciddi yan etkilere yol açtığı gerekçesiyle 14 Nisan tarihinde AstraZeneca aşılarının kullanımını "tamamen" durdurduğunu açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Başkanı Hans Kluge, Danimarka'nın AstraZeneca aşılarını yapmayı durdurması sonrası, bu aşıları ekonomik açıdan gelişmemiş ülkelerle paylaşmayı düşündüğünü duyurmuştu.

Oxford ile İsveç iş birliğinde üretilen AstraZeneca aşısının, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesine rağmen bugüne kadar 19 ülkede kullanımı durdurulmuştu.

Bu ülkeler arasında İsveç, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya, Lüksemburg ve İspanya yer alıyor.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU