Can Ataklı: Amerika’da büyükelçimiz var mı?

"Murat Mercan, mart ayı başından bu yana Washington’da. Ama şu ana kadar itimat mektubunu başkana sunabilmiş değil"

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Can Ataklı, Ankara ile Washington arasında son zamanlarda yaşanan gerginlikleri hatırlatarak “Amerika’da büyükelçimiz var mı?” diye sordu.

Ataklı, “Amerika’da büyükelçimiz var mı?” başlıklı köşe yazısına “Sizi meraklandıracak değilim, sorunun cevabını hemen vereyim: Evet Amerika’da, Washington’da bir büyükelçimiz var. Adı da Murat Mercan…” ifadeleriyle başladı.

Ataklı, Mercan’ın atama kararının şubat ayında Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatarak şunları söyledi:

O halde niye soruyorum bu soruyu? Soruyorum çünkü Amerika’da elçimiz var mı, yok mu belli bile değil. Amerika, PYD’ye yardım ve destek veriyor, Washington Büyükelçisi kimle ne konuşuyor? Amerika F-35 programından Türkiye’yi çıkarıyor, Washington Büyükelçisi ağzını açıyor mu? Biden, tam 40 yıl sonra “Ermeni soykırımı” tanımı kullanıyor, Washington Büyükelçisi’nin haberi var mı? Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, Dışişleri’nden gelmiyor.

Atanması kurallara uygun mu? Evet, büyükelçilerin ille Dışişleri’nden olması gerekmiyor, çünkü büyükelçilik farklı bir kavram, devleti temsil ediyor bir yabancı ülkede.

Başka ülkeler de yapıyor bunu sıklıkla. Erdoğan da “Benim onlardan eksiğim mi var?” diye düşünerek herhalde böyle bir atama yaptı. Ama hemen söyleyeyim hepsi yanlış atamalar, çünkü hiçbiri beklenen etkiyi yaratamadı bugüne kadar. Murat Mercan da öyle…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Mercan’ın Amerika ile bağlantısı, orada okumuş olmasından ileri gitmiyor" diyen Ataklı, şöyle devam etti:

Dışişleri yetkilileri ile konuşmalarımdan aldığım izlenime göre, Murat Mercan’ın Amerikan yönetiminde söz sahibi olan hiç kimse ile bir ilişkisi yok, kimseyi tanımıyor.. Endüstri Mühendisi olan Mercan, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü bitirmiş. Sonra Florida Üniversitesi Karar ve Enformatik Bilimler Bölümü’nde doktora yapmış.

AKP’de kurucu olmuş, Eskişehir milletvekili olmuş. Erdoğan, Amerika’da İngilizcesi ile iyi iş yapar diye Murat Mercan’ı Washington’a atamış.

Murat Mercan'ın mart ayının başından beri Washington'a olduğunu ancak hala güven mektubunu sunamadığını söyleyen Ataklı, şu ifadeleri kullandı:

Dışişleri teamüllerine göre, bir büyükelçi itimat mektubunu verene kadar büyükelçilik görevini yürütüyor ama bazı kısıtlamalara uğruyor. Örneğin resmi toplantılara henüz davet edilmiyor. Biden, “Türkler 15 Nisan 1915’te Ermenilere soykırım uygulamıştır” dediği sırada, hemen atlayıp Beyaz Saray’a koşabilecek ya da Capitol Hill’deki veya Pentagon’daki en nihayetinde Dışişleri Bakanlığı’na ulaşabilecek durumda değil yani.

Bazı tanıdığım büyükelçilere sordum, daha önce bu kadar uzun süre bekletilen elçimizin olup olmadığını. Olmadığını söylediler ama bunu pandemiye bağladılar.

Pandemi nedeniyle Beyaz Saray itimat mektubu takdim törenlerin yapmıyormuş. Bunun yerine itimat mektubu saraya gönderilmiyormuş sonra. Tıpkı bizim burada televizyonlarda yapıldığı gibi görüntülü bağlantı sağlanıyor ve karşılıklı bir-iki dakika konuşulduktan sonra itimat mektubu kabul ediliyor ve büyükelçi resmen işine başlıyormuş.

Murat Mercan’a bu prosedür de uygulanmamış hâlâ. Bu tabii pandemi olsa bile iyi bir tutum değil, demek ki Türkiye’yi pek önemli ülke gibi görmüyorlar ya da her fırsatta zora sokmayı, biraz aşağılamayı tercih ediyorlar.

 

Korkusuz, Independent Türkeç

DAHA FAZLA HABER OKU