FKÖ, seçimlerin ertelenmesi sorununu çözmek için toplanıyor

İsrail, Kudüs hakkındaki tavrından geri adım atmadı

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Fetih Hareketi Merkezi Komitesi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed, İsrail’in yanıt vermediğini ve Kudüs’te seçimlerin düzenlenmesi hususundaki tavrından bir santim geri adım atmadığını söyledi. Seçimlerin Kudüs olmadan yapılamayacağına da dikkati çeken Ahmed, “Kudüs olmadan seçimlerin bizim için hiçbir değeri yoktur” dedi.

Hamas’ın seçimlerin bir sıçrama olduğu yönündeki söylemleri eleştiren Azzam el-Ahmed, bazı cahil yurttaşların ve seçimlerin çatışmalara dönüştürülmesi çağrısı yapanların dediği gibi ‘bir sıçrama’ olmadığını dile getirdi.

Ahmed, “Ne yazık ki İsrail’e, ortaya koyduğundan daha fazla baskı uygulayabilirdi” diyerek, Avrupa’nın tavrını da eleştirdi. Yetkili, “Gözlemcilere göre gözeteme talebinde bulunan tek bir Avrupa ülkesi mevcut; Hollanda” ifadelerini kullandı.

Filistinli yetkili Ahmed, “Başlığımız Kudüs, Kudüs ve Kudüs’tür” diyerek, “Kudüs savaşı, seçimler ve Kudüs ile halkının tüm seçim aşamalarında sürece katılmalarının önünde engeller olmaması, bizim için kaderdir. Seçimlere katılanlar veya boykot edenler olsun FKÖ’nün tüm grupları arasında kararlaştırılana göre liderliğin hafta sonundan önce yapacağı toplantıya hazırlık olarak, uygun kararı almamız için tüm temasları ve sonuçlarını inceleyeceğiz ifadelerini kullandı.

Filistin liderliğinin yaklaşan toplantısı, gelecek ayın başlarında seçim kampanyalarının başlamasını öngörüyor. Seçimleri erteleme kararının, daha önce verilmesi gerekiyor. Şu ana kadar Filistinli yetkililer, seçimlerinin Kudüs’te yapılması şartına bağlı olduklarını açıklarken, bu da seçimlerin ertelenme olasılığına dair bir ipucu verdi.

Filistinliler, seçimlerin ertelenmesi konusunda bölünmüş durumda. Fetih Hareketi, Kudüs’ten vazgeçilemeyeceğine inanıyor. Hamas ise Kudüs’ün, seçimleri ertelemek üzere bir bahane olarak sunulduğunu söylüyor ve seçimlerin ertelenmesinin bilinmeye doğru bir sıçrama olduğunu belirtiyor. Bilgili Filistinli kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Filistin Yönetimi’nin Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e seçimler konusunda baskı yapamayacağı kanaatine vardığını söyledi.

İsrail, Filistinlilerin seçimlere gitmesi, oy kullanmasına ve propaganda yapmasına izin vermek için Filistin’den, AB’den ve diğer ülkelerden gelen talepleri reddetti. Kudüs halkı, daha önce 2005 başkanlık ve 2006 yasama seçimlerine katılmıştı. Ancak daha sonra İsrail, tüm halkın seçimlere katılması çağrılarını reddetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU