NASA, Mars'a giden plazma kütlesinin görüntülerini paylaştı

Kütle, Ingenuity’nin ilk uçuşundan iki gün sonra Mars'a ulaştı

NASA'nın STEREO-A isimli Güneş gözlem aracı, Mars'a giden bir plazma kütlesi tespit etti. Uzay ajansı Güneş'ten çıkan kütlenin çarpıcı görüntülerini de yayımladı.

Kütlenin 17 Nisan'da Türkiye saatiyle 19.36'da Güneş'ten çıktığı ve Dünya'yı etkilemeden 21 Nisan'da Mars'a ulaştığı belirlendi.

Taçküre kütle atımı (Coronal mass ejection) ismi verilen bu uzay havası olayı, Güneş'in taçküresinde oluşan ve uzaya büyük kütleli plazmalar fırlatan Güneş patlamalarını ifade ediyor.

Söz konusu plazma kütlesinin, NASA'nın Ingenuity Mars Helikopteri'nin ilk uçuşundan iki gün sonra Mars'a ulaştığı belirtiliyor.

NASA, bu tür Güneş patlamalarını yakından takip ediyor çünkü bunlar astronotlar ve uzay araçlarının elektronik devreleri için risk oluşturan parçacık ve radyasyon akımına neden oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya'nın güçlü manyetik alanı, üzerinde yaşayan canlıları bu tür olaylardan koruyor. Ancak bu manyetik alanın ötesine geçen ve Ay'a ya da Mars'a gitmeyi planlayan astronotlar savunmasız kalabilir.

Bu nedenle NASA'nın Aydan Mars'a Uzay Hava Durumu Ofisi (Moon to Mars Space Weather Office) uzay araçlarını erkenden uyarabilmek için Güneş'teki aktiviteleri gözlemliyor.

2006'da fırlatılan iki uzay aracı STEREO-A ve STEREO-B de ölçümleriyle bu gözlemlere katkıda bulunuyor.

Uzay ajansının yakaladığı plazma kütlesi ise nispeten yavaştı ve saniyede 700 ila 800 kilometre hızla hareket ediyordu.

O yüzden endişe edilecek bir soruna yol açmadı ve Ingenuity ekibinin helikopteri korumak için herhangi bir önlem alması gerekmedi.

Bununla birlikte NASA, Mars'taki teknolojik cihazların sayısının artacağı ve gelecekte Kızıl Gezegen'de insanların yer alacağı senaryolarda da Güneş patlamalarını tehlike olarak görmeye devam edecek.

 

Independent Türkçe, NASA, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU