ABD Büyükelçisi Satterfield, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Satterfield'a Biden'ın açıklamalarıyla ilgili Türkiye'nin tepkisi iletildi

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olaylarıyla ilgili "soykırım" ifadesini kullanması sonrası ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AA'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal tarafından kabul edilen Büyükelçi Satterfield'a, açıklamaya ilişkin Türkiye'nin "güçlü tepkisi" iletildi.

Büyükelçi Satterfield'a, tarihi ve hukuki herhangi bir dayanaktan yoksun olan bu açıklamanın kabul edilemez olduğu, tümüyle reddedildiği ve en kuvvetli şekilde kınandığı ifade edildi.

Satterfield'a ABD Başkanı Biden'ın açıklamasının uluslararası hukuk bakımından hükümsüz olduğu, Türk halkını derinden incittiği ve ilişkilerde onarılması zor bir yara açtığı aktarıldı.

Biden'ın açıklaması sonrası Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "ABD Başkanı'nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz. Tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı'nın yaptığı açıklamanın hiçbir değeri bulunmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU