Tel Abyad'a bombalı araç götüren Suriyeli itiraf etti: Maddi durumum kötüydü, YPG teklif etti, 2 bin 500 dolara araçları götürmeyi kabul ettim

Tel Abyad ve Hammam Türkmen kasabalarına bomba yüklü motosiklet ve araba götüren Suriyeli Amin el Selam, bütün bunları 2 bin 500 dolar karşılığında yaptığını kabul etti, bağlantılarının isimlerini verdi

İki kasabaya bombalı araç taşıyan Rakkalı Amin el Selam / Fotoğraf: Independent Türkçe

Geçen yıl şubat ayında Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Tel Abyad kasabasındaki bombalı araç saldırısının faili 36 yaşındaki Amin el Selam, yerel halkın hangi yöntemlerle ''bombacı'' yapıldığını anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Güvenlik güçlerinin yaptığı bir operasyonla yakalanarak Suriye'de yargılanmaya başlanan el Selam, biri arabayla diğeri motosikletle yaptığı iki bombalı saldırı karşılığı YPG'nin kendisine para teklif ettiğini söyledi. Geçimini çobanlık yaparak sağladığını ama son yıllarda mali durumunun bozulduğunu belirtti.

2 bin 500 dolara bombalı araçları çarşıya taşıdı

El Selam, Rakka'ya bağlı Tel al Şam kasabasında doğdu. Bu kasaba, 2016'dan bu yana ana omurgasını PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolü altında. Geçen yıl, YPG mensuplarının bir tanıdığı vasıtasıyla kendisine ulaştığını ve bir aracı yerleşim yerine park etmesi karşılığında para teklif ettiğini söyleyen El Selam, "Bir ay boyunca beni ikna etmeye çalıştılar. 'Geçindirmek zorunda olduğun bir ailen var' dediler. Sonunda ikna oldum" dedi.

YPG, bombalı araçları götürmek için El Selam'la 2 bin 500 dolara anlaştı.

YPG kontrolü altındaki Ayn İsa'da Zagros kod adlı üst düzey bir YPG'liyle görüştüğünü söyleyen El Selam sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

''Bana bir motosiklet verdiler ve bu motosikleti Hammam Türkmen kasabasının pazarına park etmemi istediler. Motoru aldım ve pazara yakın bir yere park ettim. Telefonla onlara haber verdikten kısa süre sonra patlama oldu. Ayn İsa'ya geri döndüğümde 'Neden pazarın ortasına, daha kalabalık bir yere park etmedin' dediler''

Aracı park ettim, 3 dakika sonra patladı

Bir süre sonra bomba yüklü bir aracı Tel Abyad çarşısının merkezine park etmesini istediklerini kaydeden El Selam, ''Arabayı kalabalık bir yere park etmem konusunda uyardılar. Yola çıkmadan önce motosiklet eyleminin ücretini istedim. 'Geri döndüğünde iki ücreti birden alacaksın' dediler. Tel Abyad'a geldiğimde kalabalık olmayan bir sokak seçtim ve arabayı park ettim. Telefonla onları aradıktan 3 dakika sonra patlama oldu'' şeklinde konuştu.

 

AA araç.jpeg
El Selam'ın park ettiği araç saldırıdan sonra bu hale geldi / Fotoğraf: AA

 

Bu patlamada 4 sivil öldü, çok sayıda Tel Abyadlı ise yaralandı.

El Selam'ın telefonunda yapılan incelemede YPG'lilerle yaptığı görüşmeler tespit edildi. Sorguda ise aracı kendisinin koyduğunu kabul etti. 

Yeni yöntem: Bombalar yerel halka taşıtılıyor

Güvenlik birimleri, bombalı araç ve motosiklet saldırılarına yönelen YPG'nin, bu saldırıları ekonomik durumu bozuk yerel halka para karşılığı yaptırdığı görüşünde. Daha önceki saldırılarda da benzer izler bulunmuştu. 

Barış Pınarı Harekatı'yla YPG'den alındı

Bombalı saldırının hedefi olan Tel Abyad, 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilmişti. 2016'da ABD'nin hava desteğiyle YPG'nin kontrolü altına giren ilçe 2019'da ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı'yla YPG'den alındı. Tel Abyad, Şanlıurfa'nın sınır ilçesi Akçakale'ye 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU