Suriyeli Kürtler ile Difa el-Weteni arasındaki çatışmalar sürerken ABD ve Rusya devreye girdi… Şeyhmus: Kamışlı, milislerden temizlenecek

Suriye'nin Kamışlı kentinde Şam yönetimine bağlı milislerle SDG güçleri arasında çatışmalar dördüncü gününe girdi. Çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı var. ABD'den "SDG'ye destek vermeye devam edeceğiz" açıklaması geldi

Suriyeli Kürtler ile Difa el-Weteni arasındaki çatışmalar sürerken ABD ve Rusya devreye girdi / Fotoğraf: Twitter

Suriye'de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) ile Suriye yönetimine bağlı silahlı gruplar arasında aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.

Son günlerde çatışmaların yoğunlaştığı kentlerden biri de Kamışlı.

Kamışlı kentinin tamamı Rojava yönetimine bağlı güçlerin kontrolünde bulunuyor.

Edinilen bilgilere göre kent merkezi ve çevresinde onlarca güvenlik ve kontrol noktası bulunurken toplamda 20 bin civarında asayiş görevlisi görev yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ancak kentinde Tay ve Helko mahalleleri rejime yakın Difa el-Weteni güçlerinin kontrolünde.

Her iki mahallede asayiş güçleri tarafından sarılmış ve Difa el-Weteni unsurları giriş çıkışlarda asayişin denetimindeki kontrol noktalarından geçmek durumunda.

Rusya'nın ateşkes girişimleri başarısız oldu

Salı gecesi (20 Nisan) saat 22.00 sırlarında Şam rejimine bağlı silahlı milisler ile İç Güvenlik Güçleri'nin (asayiş) arasında bir gerginlik yaşandı. 

Gerginliğin çatışmaya dönüşmesi nedeniyle bir asayiş görevlisi hayatını kaybetti.

Çatışmaların durması ve ateşkes için Kamışlı'daki Rus Askeri Polisi, asayiş güçleri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede perşembe öğlene kadar geçici ateşkes uygulanması kararı alındı.

Suriye yönetiminden bir heyetin katıldığı ikinci tur görüşmelerde kalıcı ateşkes beklenirken Kamışlı'daki Difa el-Weteni milislerinin yeniden saldırıya geçmesi nedeniyle çatışmalar yeniden şiddetlendi.

 

Kamışlı'da çatışma devam ediyor
Kamışlı'da çatışma devam ediyor / Fotoğraf: Twitter

 

ABD'den Kamışlı açıklaması: SDG'ye destek vermeye devam edeceğiz

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada Kamışlı'nın huzuru için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Beşşar Esad yönetiminin son zamanlarda bölgede faaliyetlerini artırdığını belirten General McKenzie, devamında şu ifadelere yer verdi:

"Oradan gideceklerini sanmıyorum ve özellikle de rejim destekli güçler doğuya baskı yapıyor. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda orada (gerilim) de artabilir. Her seviyede buna mukabele etmek için hazır olacağız. Tabi yapabilirsek öncelikli olarak diplomatik seviyede ya da konuşarak buna karşılık vermeyi tercih ederiz ama SDG ortaklarımıza destek vermeye devam edeceğiz."

Beni Seba kabilesi kanaat önderlerinden el-Ciriyan öldürüldü

Kamışlı'da sabah saatlerinde Beni Seba kabilesi kanaat önderlerinde Hayis el-Ciriyan saldırıya uğradı.

Ciriyan, Difa el-Weteni milislerinin kontrolü altında bulunan Weteni Hastanesi yakınlarındaki evinin önünde suikasta uğradığı.

 

Hayis el-Ciriyan
Hayis el-Ciriyan / Fotoğraf: Twitter

 

Saldırıda ağır yaralanan Ciriyan, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

El Ciriyan, öğle saatlerinde Til Hemis ilçesine bağlı Şermuh köyünde toprağa verildi.

Şam rejimi sessiz kaldı

Daha önce de asayiş güçleri ve Difa el-Weteni milisleri arasında defalarca çatışma yaşandı.

Her çatışmada Şam rejiminin, Rojava yönetimine karşı Difa el-Weteni milislerine yardım ettiği iddiası gündeme getirildi. 

Ancak son çatışmalarda rejimin milisler için sessiz kalarak herhangi bir müdahalede bulunmaması dikkat çekti.

"Asayiş bölgenin yüzde 90'ının kontrolünü sağladı"

Kamışlı'daki olayları yakından takip eden gazeteci Arin Şeyhmus, yaşananları ve son gelişmeleri Independent Türkçe'ye anlattı.

Şeyhmus, İran askeri kuvvetlerden güç alan Difa el-Weteni milislerinin kentin huzur ve güvenliğini bilerek tehlikeye attığını söyledi.

 

Kamışlı'da çatışma devam ediyor
Kamışlı'da çatışma devam ediyor / Fotoğraf: Twitter

 

Yılda en az 3-4 defa taraflar arasında çatışma yaşandığını ama bunun öncekilerden farklı olduğunu kaydeden Şeyhmus, "Kamışlı halkı milislerin yaptıklarından bıktı. Evlere girip hırsızlık yapmak gibi ne kadar kötü bir şey varsa yapıyorlar. Bilerek kentin güvenliğini tehlikeye atıyorlar. Hem kent hem de Tay ve Helko mahallelerinde bulunan halk, asayişin bölgeyi milislerden temizlemesini istedi" diye konuştu.

"Rusya milislere yardımcı olma niyeti taşımıyor"

Olayların dördüncü gününde yer yer çatışma yaşansa da önceki günlere göre son 2-3 saatin biraz daha sakin olduğunu kaydeden Şeyhmus, "Tay ve Helko mahallelerinin yüzde 90'ı asayişin kontrolüne girmiş durumda. Tahminim akşama kadar tüm bölge asayişin kontrolüne girer" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın arabulucu olduğu geçici ateşkes kararından sonra Difa el-Weteni milislerinin asayiş güçlerine saldırı düzenlediğini belirten Şeyhmus, Rusya'nın bu sefer milislere pek yardımcı olma niyeti taşımadığını düşündüğünü söyledi.

 

Kamışlı'da çatışma devam ediyor
Kamışlı'da çatışma devam ediyor / Fotoğraf: Twitter

 

Şam rejiminin de milislerden yana tavır alarak asayiş güçlerine karşı savaşmak istemediğini ifade eden Şeyhmus, "Ne rejim ne Rusya'nın uçakları Kamışlı üzerinde uçamıyor. Çünkü hava sahası koalisyon güçlerinin kontrolünde. Kentte Rusların dışında ABD'ye ait büyük bir askeri üste bulunuyor. Dediğim gibi asayiş bu sefer kararlı ve bölgeyi silahlı milislerden temizleyecek" ifadelerini kullandı.

"3 ölü, 15 kişi de yaralandı"

Yaşanan çatışmalar ölü ve yaralı sayısı hakkında da bilgi paylaşan Şeyhmus, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu ana kadar yaşanan çatışmalarda biri asayiş üyesi biri de çocuk toplamda üç kişi hayatını kaybetti. Yine ikisi asayişten toplamda 15 sivil yaralandı. Yaralılardan ikisinin durumu ağır. Difa el-Weteni milislerinin komşu birkaç mahalleyi bombalaması ölü ve yaralı sayısını artırdı. Elimdeki bilgilere milislerden 6 kişi çatışmalarda öldürüldü, çok sayıda milis de yaralandı."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU