ABD'de 77 mahkuma 6 kat fazla dozda Kovid-19 aşısı uygulandı

Mahkumlar gözetim altında tutuluyor

Eyaletteki hapishanelerde toplamda 7 bin 600 civarı mahkum bulunuyor (Reuters)

ABD'nin Iowa eyaletinde 77 mahkuma yanlışlıkla normalden 6 kat fazla Pfizer/BioNTech koronavirüs aşısı vuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fort Madison bölgesinde yer alan yüksek güvenlikli Iowa Eyalet Hapishanesi'nde salı günü yaşanan olayda iki sağlık çalışanı, 77 mahkuma 3 mililitre Kovid-19 aşısı uyguladı. Bu miktar uygulanması gereken 0,5 mililitreden 6 kat daha fazla.

Iowa Ceza İnfaz Kurumu Sözcüsü Cord Overton, aşırı doz uygulanan mahkumların çoğunun, aşı sonrasında normal olarak görülebilen vücut ağrıları ve kol ağrısı gibi yan etkilerden mustarip olduğunu belirtti.

Overton, "Mahkumların büyük kısmı, önerilen dozda yapılan aşılarda da ortaya çıkan çok hafif semptomlar gösterdi" dedi.

Sözcü ayrıca mahkumlardan birinin ateşinin çıktığını, sağlık çalışanlarının kendisine ağrı kesici ve ateş düşürücü olan Tylenol ilacından verdiğini, ciddi bir vaka yaşanmadığını belirtti.

Iowa Üniversitesi, Pfizer ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), mahkumların en az 48 saat boyunca gözetim altında tutulmasını tavsiye etti.

Öte yandan mahkumlardan birinin annesi olan Kimberly Koehlhoeffer, mahkumların mide bulantısı ve aşırı dehidrasyon gibi semptomlar gösterdiklerini de savundu.

Eyalet yetkilileri hatanın nasıl yaşandığına ve hangi sebepten kaynaklandığına dair resmi bir açıklama yapmazken, aşıların seyreltilmeden uygulanmış olabileceği düşünülüyor.

Resmi verilere göre eyalette pandeminin başından bu yana iki hapishane görevlisi ve 19 mahkum Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.



Independent Türkçe, RT, Daily Mail

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU