Kahire-Ankara ilişkilerinin düzelmesiyle Mısırlı muhaliflerin kurdukları TV kanalları kapanabilir… El Şark TV Genel Müdürü Abdo: Başımızın çaresine bakacağız

Türkiye'de yayın yapan Mısırlı muhaliflere ait medya organları, "hatır" için Sisi aleyhinde yayın yapmaya son verdi. Kahir-Ankara ilişkililerinin düzelmesi için arayışlar sürerken iki ülke arasındaki buzların erimesi halinde TV kanalları temelli susabilir

Ahmed Abdo / Fotoğraf: Independent Türkçe

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri, 3 Temmuz 2013'te ülke yönetimine el koydu.

Türkiye, el-Sisi'nin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle devirmesine en sert ve uzun tepki veren ülkeler arasında yer aldı.

Ankara ve Kahire, darbeden sonraki süreçte diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirdi. 

7 yıl sonra başlayan görüşmeler

İki ülke ilişkileri karşılıklı suçlama ve ağır eleştirilerle 7 yıl boyunca böyle devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ta ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen yıl ağustosta Türkiye ile Mısır istihbarat servisleri arasında görüşmeler yapıldığını duyurana kadar.

Ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Mısır'la normalleşme açısından bazı girişimlerin olduğunu söyledi.

Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile 2020'de yapılan İslam Konferansı Örgütü toplantısı sırasında yüz yüze görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, ilişkileri normalleştirmek için bir yol haritası üzerinde çalışma teklifinde bulunduğunu aktardı.

Türkiye'den bir heyet, Mısır'ı ziyaret edecek

İki ülke, dışişleri bakanları düzeyinde ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı.

Bu kapsamda mayıs ayında bakan yardımcıları düzeyinde bir heyet Mısır'ı ziyaret edecek. 

 

Recep Tayyip Erdoğan - Abdülfettah el-Sisi
Recep Tayyip Erdoğan - Abdülfettah el-Sisi / Fotoğraf: AP

 

Ankara ile Kahire ilişkilerinin normalleşip normalleşmeyeceği bilinmez ancak şimdi de darbeden sonra ülkeyi terk eden Mısırlı muhaliflerin sesinin kısılması yeniden gündemde.

Ankara'nın darbeden sonra Mısır'dan kaçarak Türkiye'ye yerleşen liberal ve Müslüman Kardeşler gibi muhaliflerin Kahire yönetimine karşı faaliyetlerine izin verip vermeyeceği merak konusu.

Sisi'ye muhalif üç televizyon kanalı İstanbul'dan yayın yapıyor

Muhaliflerin sesi bu sefer darbe nedeniyle değil hatır için kapatılabilir. Çünkü Türkiye'nin geçen martın ortalarında Mısırlı muhalif medyaya Kahire yönetimine yönelik eleştirilerini "yumuşatma" telkininde bulunduğuna ilişkin haberler basına yansıdı.

Şu an el-Sisi yönetimine muhalif İstanbul merkezli yayın yapan "Vatan", "Mekameleen" ve "El-Şark TV" isimli üç televizyon kanalı bulunuyor.

Vatan TV, Müslüman Kardeşlerin televizyon kanalı.

 

Eymen Nur
Eymen Nur / Fotoğraf: AA

 

El-Şark ise liberal muhalif ve Devrimin Yarını Partisi Lideri Dr. Eymen Nur'un sahibi olduğu kanal.

Dr. Eymen Nur, 2005'te Hüsnü Mübarek'e karşı cumhurbaşkanı adayı oldu ancak seçimden sonra 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

El-Şark 2015'te İstanbul'da kuruldu

2012'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin genel müsteşarlık görevinde bulunan Nur, askeri darbenin ardından Türkiye'ye kaçtı.

Siyasi faaliyetlerini Türkiye'de sürdüren Nur, 2015 yılında El-Şark TV'yi kurdu.

Toplamda 135 çalışanı bulunan ve sabah 10.00 ile gece 02.00'ye kadar canlı yayın yapan El-Şark TV, Mısır'ın yanı sıra Sudan, Libya, Yemen, Lübnan ve Suriye gibi Arap coğrafyasındaki gelişmeleri de yakından takip eden bir yayın organı.

 

El-Şark TV
İstabul merkezli El-Şark TV'nin 135 çalışanı bulunuyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

El-Şark TV'nin Genel Müdürü Ahmed Abdo ile Ankara-Kahire ilişkilerini ve yeni dönemde Türkiye'nin Mısırlı muhalif medyaya karşı izleyeceği tutumu konuştuk.

"Geçen ay dışında şu ana kadar herhangi bir müdahalede bulunulmadı"

Abdo, 7 yıldır kendilerini misafir eden Türkiye devleti ve halkına teşekkür ederek sözlerine başladı.

El-Şark TV'nin Mısır dışında Arap coğrafyasında da en çok izlenen televizyon kanalları arasında yer aldığını savunan Abdo, "Yaklaşık 6 yıldır Türkiye'de yayın yapıyoruz. Geçen yapılan telkin dışında bugüne kadar ne yayın politikası ne başka bir nedenle herhangi bir müdahalede bulunuldu" dedi.

El-Sisi yönetimindeki Mısır hükümetinin uzun süredir Türkiye ve Fransa gibi ülkelerden muhalif televizyon kanallarının kapanması için girişimlerde bulunduğu belirten Abdo, "Bir süre önce el-Sisi açık bir şekilde yurt dışında Mısır hükümeti aleyhinde yayın yapan muhalif kanalları tehdit ederek onlardan hesap soracağını söyledi. Bu konuda Türk yöneticilerinin samimiyetine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Ahmed Abdo
Ahmed Abdo / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yumuşama ile ilgili telkin Dışişleri Bakanlığı'ndan Dr. Nur'a iletildi"

Türk hükümeti ile her zaman iletişim halinde olduklarını ve şu ana kadar kanalın kapanacağına dair bir izlenim edinmediklerini ifade eden Abdo, şunları kaydetti:

"Türkiye illa televizyonu kapatın derse biz de başımızın çaresine bakarız. Allah kerim diyoruz. Her sıkıntıya bir çare vardır. Bugün buradayız yarın belki başka yerde. Duruma göre başka ülkeye de gidebiliriz. Ancak şu ana kadar kapanacağı konusunda bir izlenim edinmedik. Geçen ay bizden Mısır yönetimine karşı sert dilli yayını bırakarak daha yumuşak bir yayın yapmamız istendi. Yumuşama ile ilgili telkin Dışişleri Bakanlığı'ndan kanalımızın sahibi Dr. Eymen Nur'a iletildi."

Mısır hükümetinin de Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek istediğine ilişkin bilgi edindiklerini aktaran Abdo, cumhurbaşkanlığı düzeyinde olmasa da bakanlıklar düzeyinde bir süre böyle devam edeceğini öngördüğü söyledi.

"Türk kardeşlerimize güveniyoruz, onlar bizi yalnız bırakmazlar"

Ankara ve Kahire'nin Libya ve Doğu Akdeniz gibi çözmesi gereken birkaç problemi olduğunu belirten Abdo, "Gelişecek ilişkilerin halka, topluma ekonomik olarak yansıyacağını düşündüğümüz için anlaşmayı destekliyoruz. Mısır'ın Türkiye ile anlaşması iki ülkenin de yararınadır. Mısır, İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan ile yaptığı anlaşmadan çok daha kazançlı çıkacak. Çünkü Doğu Akdeniz'de daha fazla deniz sahanlığına sahip olacak. Bu anlaşmanın birçok olumlu yansımaları olacak aynı zamanda bölge barışına da katkı sunacak" değerlendirmesinde bulundu.

 

Ahmed Abdo - Abdulhakim Günaydın
Ahmed Abdo - Abdulhakim Günaydın / Fotoğraf:Independent Türkçe

 

"Türkiye dünyadaki mazlumların evi olmuş durumda. Tüm darbe mağdurlarına ev sahipliği yapıyor. Talebimiz ev sahipliğini sürdürmesidir" diyen Abdo, Mısırlı muhaliflerin iadesine ilişkin şu ifadelere yer verdi:

"Şu ana kadar Muhammed adında bir genç Mısır'a iade dildi. Bu iadenin de havaalanında bir yanlış anlaşılmadan kaynaklı olduğuna ilişkin açıklamada yapıldı. Onun dışında hiçbir muhalif iade edilmedi. Zaten Sayın Çavuşoğlu da hiçbir muhalifi Mısır'a teslim etmeyeceklerini söyledi. Türkiye bize kapılarını açtı ve yıllardır misafir ediyor. Onların sayesinde sesimizi dünyaya duyuruyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililer ve Türkiye halkına teşekkür ediyoruz. Türk kardeşlerimize güveniyoruz, onlar bizi yalnız bırakmazlar."

El-Şark TV Genel Müdürü Abdo, bir gün özgür bir şekilde ülkelerine dönmeyi umut ettiklerini sözlerine ekledi. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU