Emekli amirallerin bildirisi soruşturmasında 6 isim adli kontrolle serbest bırakıldı

Savcılığın talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 6 general hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasını kararlaştırdı

Fotoğraf: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bazı emekli amirallerin bildirisine ilişkin yürüttüğü soruşturmada 6 kişi adli kontrolle salıverildi.

İfadeye çağrılan 7 isimden emekli amiraller Alper Tezeren, İlker Güven, Metin Açımuz, Nurhan Kahyaoğlu ve Ali Önel Yüksel ile Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarına ifade veren isimler serbest bırakıldı.

Ancak savcılığın talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği 6 general hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasını kararlaştırdı.

Emekli amiral Işık Biren'in ise hastanede tedavi gördüğü için ifadeye gelemeyeceği öğrenildi.

Ne olmuştu?

Emekli amiraller TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö açıklaması ve ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine kamuoyunda başlayan tartışmalarla ilgili bir bildiri yayımlamıştı.

Bildiride "Türkiye'nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz" denilmiş, Tuğamiral Mehmet Sarı'nın bir tarikat evinde sarıklı ve cübbeli haldeki görüntülerine ilişkin olarak "TSK ve Deniz Kuvvetlerini Atatürk'ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyoruz" ifadesi yer almıştı.

Bildiri, AK Parti'liler başta olmak üzere iktidar kanadının tepkisi çekmiş ve "darbe çağrışımı" olarak nitelenmişti.

Muhalefetten ise bildirinin darbe çağrışımı içermediği şeklinde açıklamalar yapılmıştı.Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan'da, bazı emekli amirallerin yayımladığı "Montrö Bildirisi"ne ilişkin soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Soruşturma kapsamında, 5 Nisan'da Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmış; Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat'a emniyete gelmeleri için tebligat yapılmıştı. Bu isimler, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında 6 emekli amiral ile 1 emekli generali de 16 Nisan'da ifadeye çağırmış, bu kişiler Ankara Emniyet Müdürlüğüne gelmişlerdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU