Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Biden’ı “sorumlu ve sağduyulu davranmaya” davet etti

"Biden’ın 24 Nisan 1915 tehcir kararı ve sonrasında yaşanan karşılıklı acıları ‘Ermeni Soykırımı’ olarak nitelendireceği dünya medyasına yansıdığını" belirten CHP lideri bu nitelemenin ilişkilerde tamir edilemez yaralar açabileceği uyarısında bulundu

Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak tanıyacağı yönündeki haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 1915 tehcir kararı ve sonrasında yaşanan karşılıklı acıları ‘Ermeni Soykırımı’ olarak nitelendireceği dünya medyasına yansımıştır. Bu haksız, yersiz ve adil olmayan bir tutumdur” diyen CHP lideri,  “Bu söylemin kabul edilebilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

İnsanlık tarihinde savaşların felaketlere ve kayıplara yol açtığını belirten Kılıçdaroğlu, “Ne yazık ki Birinci Dünya Savaşı da milyonlarca insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuştur” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

CHP, acıların yarıştırılması ve siyasete alet edilmesine karşıdır. Siyasetçiler olarak bizim önceliğimiz geçmiş acılardan ders alarak, bunların bir daha yaşanmamasını sağlamaktır. Devlet insanları tarihi yaparlar, bilim insanları tarihi yazarlar. Devletlerin sorumlu mevkilerinde bulunan insanların tarih yazmak gibi bir davranışı kabul edilemez.

“Söz konusu siyasi niteleme halihazırda zor bir süreçten geçmekte olan Türkiye - ABD ilişkilerine tamir edilemez yaralar açabilir” uyarısında bulunan Kılıçdaroğlu “Bu sebeple Sayın Biden ve ABD Yönetimini dost ve müttefik iki ülkenin stratejik ilişkilerine zarar vermeyecek şekilde sorumlu ve sağduyulu davranmaya ve Güney Kafkasya'ya barış getirecek adımları desteklemeye davet ediyorum” ifadelerini paylaştı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak resmen tanımak için hazırlandığı iddia ediliyor.

ABD basınının, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak paylaştığı haberlerde, “Ermeni Soykırımı" iddiasını resmen tanıyacağı belirtilirlen son dakika fikrini değiştirme ihtimali de olduğu belirtiliyor.

Biden’in “Ermeni Soykırımı"nı resmen tanımasıyla, Rusya’dan satın alınan S-400 füzeleri ve Türkiye’nin son olarak F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmasının ardından Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

NTV canlı yayınına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Biden tarafından söz konusu olayın tanınması durumunda neler yaşanacağı soruldu.

Çavuşoğlu, öyle bir durumun oluşmayacağını düşündüklerini, konunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Konunun tarihçiler tarafından karara bağlanmasının en doğrusu olduğunu aktaran Çavuşoğlu, dünyanın en saygın tarihçilerinden bir konsorsiyum oluşturulması, iki ülkenin de arşivlerini açması konusunda Türkiye'nin hazır olduğunu, Ermenistan'ın ise bu durumdan kaçtığını bildirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU