ABD Senatosu'nda Ukrayna'ya askeri yardımı artırma adımı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Ukrayna'ya yılda 300 milyon dolarlık askeri yardımı öngören tasarıyı oybirliğiyle kabul etti

Donetsk bölgesinde askeri eğitim alan Ukrayna askerleri (Reuters)

Rusya ve Ukrayna sınırında askeri gerilim sürerken, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Ukrayna'ya yılda 300 milyon dolar (yaklaşık 2,5 milyar TL) askeri yardım yapılmasını öngören tasarıyı kabul etti.  

Demokrat Partili Senatör Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Jim Risch'in desteklediği Ukrayna Güvenlik Ortaklığı Yasası, dün komitede yapılan oylamadan oybirliğiyle geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Senato'da da oylanması beklenen tasarı, Ukrayna'ya askeri mühimmat gönderilmesini ve askeri eğitime yılda 4 milyon dolar (33 milyon TL) ayrılmasını da kapsıyor. Ayrıca Ukrayna'ya verilecek diplomatik ve askeri destekle ilgili bir rapor hazırlanması da öngörülüyor.

Tasarıda ABD'nin fazla silahları hızlıca Ukrayna'ya göndermesi ve ortakların da aynı adımı atmaya teşvik edilmesi çağrısı da yer alıyor.

Senatör Menendez, oylama öncesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yla Rusya'nın sınırdaki asker sayısını artırması ve Karadeniz'de artan gerilim konularını görüştüğünü söyledi.

ABD, 2014'ten bu yana Ukrayna'ya 1,5 milyar dolar güvenlik yardımı sağladı. Geçen ay Pentagon, Ukrayna'ya 125 milyon dolar yardım sağlanacağını duyurmuştu.

Politico: ABD, Rusya'yı provoke edecek adımlar konusunda isteksiz

Politico gazetesi de, dün yayımladığı haberde Beyaz Saray'ın Ukrayna'nın ek askeri mühimmat gönderme talebini değerlendirdiğini yazdı. Gazeteye konuşan kaynaklar değerlendirmelerin henüz ilk aşamada olduğunu belirtirken, haberde ABD yönetiminin askeri alanda Rusya'yı provoke edecek adımlar konusunda isteksiz olduğu kaydedildi.

Gazete, ABD'nin geçen hafta Karadeniz'e iki donanma gemisi gönderme planından da vazgeçtiğini hatırlattı.


Independent Türkçe, The National News, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU