Avrupa kutuplardaki yangınlar nedeniyle 2020'de tarihin en sıcak yılını yaşadı

Avrupa 2020'de kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana görülen en sıcak yılı yaşadı

2020'de Avrupa'da yıllık ortalama sıcaklık  geride kalan on yıl içerisinde yaşanan diğer beş en sıcak yıldan en az 0.4 santigrat derece daha yüksek oldu / Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği gözlem merkezi küresel iklim değişikliği nedeniyle kutuplara daha az kar düşmesi nedeniyle yaz boyunca çıkan yangınların bunda etkisi olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD önderliğinde dünya liderlerinin iklim değişikliğiyle mücadele planlarını açıklayacakları bugün gerçekleşecek zirve öncesi Avrupalı bilim insanları dünyanın sıcaklığının artmasının etkilerinin halihazırda görülmeye başlandığı uyarısında bulundu.

Kopernik Yeryüzü Gözlem ve İzleme programı 2020'de Avrupa'da yıllık ortalama sıcaklığın tamamı geride bıraktığımız on yıl içerisinde yaşanan diğer beş en sıcak yıldan en az 0.4 santigrat derece daha yüksek olduğunu açıkladı.

Kopernik'ten Freja Vamborg "Avrupa'da tüm iklimlerde görülen sıcaklıklar yükseliyor" dedi.

Son 40 yıl ortalamasının 4.3 santigrat üzerinde

1950 yılından beri sıcaklık kayıtlarının tutulduğu Kopernik'ten yapılan açıklamada Avrupa'da geçen yılın 1850 yılı veri kümelerine kıyasla bile görülen en sıcak yıl olduğu ifade edildi.

Vamborg kar yağışındaki azalma ve artan sıcaklık nedeniyle yaz boyunca Sibirya'nın kutuplarda yer alan bölgelerinde çıkan yangılar nedeniyle 2020'de Kutuplarda "olağanüstü" bir yıl yaşandığını söyledi.

Geride bıraktığımız yılda Sibirya'nın kutup bölgelerinde ortalama sıcaklık 1981-2020 ortalamasının 4.3 santigrat üzerinde olarak büyük bir farkla rekor kırdı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU