Salıdan salıya muhalefet yapmakla eleştirilen Kılıçdaroğlu'ndan yeni strateji: Gündeme anında müdahale

Yakın zamana kadar kimi çevrelerce olaylara geç tepki vermekle, grup toplantılarının yapıldığı salıdan salıya muhalefet yapmakla eleştirilen Kılıçdaroğlu, şubattan beri sıcak gündeme dair video ve mesajlarıyla dikkat çekiyor

Kılıçdaroğlu, video mesajlarının birinin evinin mutfağından verdi / Görsel: Twitter@kilicdarogluk

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun şubat başından beri sosyal medyayı daha aktif kullandığı görülüyor.

Yakın zamana kadar kimi muhalif çevrelerce olaylar karşısında tepki vermekte geç kaldığı ve ancak grup toplantılarının olduğu salıdan salıya konuştuğu gibi eleştirilere maruz kalan Kılıçdaroğlu, üç aya yakın bir zamandır farklı bir strateji izliyor.

Kılıçdaroğlu, sıcak bir gelişmeyle alakalı mesajlarını içeren videoları zaman geçirmeden hem kendi ve hem de partisinin sosyal medya hesaplarından yayınlıyor. Kimi zaman da güncel konulara dair yazılı mesajlar iletiyor.

Örneğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısındaki açıklamalarının ardından Kılıçdaroğlu, cevap niteliğindeki mesajını akşam saatlerinde verdi.

Kılıçdaroğlu, makam aracının içinde çekilen bir dakikalık videosunda, "Sevgili gençler, bugün Erdoğan yine konuştu" diyerek genç kitlelere umut mesajı iletti.

Paylaşım için sosyal medya kullanımının yoğun olduğu saatler seçiliyor

CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, genellikle bir dakikalık süreler içeren videolu mesajları sosyal medya kullanımının yoğun olduğu akşam saatlerinde paylaşmayı tercih ediyor. Genellikle de gençlere hitap edilen bu konuşmalarda gülümsemeye ve daha samimi bir dil kullanmaya çalışıyor.

kemalarabada.jpg
Kılıçdaroğlu, son mesajını makam aracının içinden verdi / Görsel: Twitter@kilicdarogluk

 

Mutfağındaki çekimde arkada görünen dolaplar konu oldu

Ayrıca çekim yerleri için de odasının veya evinin farklı yerleri seçen Kılıçdaroğlu'nun gündelik yaşamını yansıtıyor.

Bu görüntülerle sade yaşayan bir insan olduğu imajı verilmeye çalışıldığı da gözlerden kaçmıyor.

Örneğin Kılıçdaroğlu'nun 17 Nisan'da paylaşılan videosunun çekim yeri evinin mutfağıydı.

Bu video sırasında arkada görünen mutfak dolapları sosyal medyada konu oldu.

Kimileri Kılıçdaroğlu'nun mütevaziliğine vurgu yaparken, kimileri dolapların rengine takıldı, kimileri de eski olduğunu söyledi.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yeni bir mesaj daha paylaşarak "Mutfak dolaplarımıza dertlenen gençler olmuş. Sağ olsunlar, var olsunlar. Sevgili gençler, o dolap kapaklarının arkasında iç huzur var. Selvi Hanım ve ben, huzuru hiçbir şeye değişmeyiz" ifadelerini kullandı.

sandalye.jgp_.jpg
Kılıçdaroğlu, bir kolunu sandalyeye dayayarak verdiği mesajında "hodri meydan" dedi / Görsel: Twitter@kilicdarogluk

 

Söylemlerde de değişiklik

14 Nisan'daki paylaşımında ise Kılıçdaroğlu, bu sefer dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle TBMM'ye gelen fezlekeyle ilgili konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun bu mesajında da koltuğunda oturmak yerine daha spor bir kıyafetle ayakta, bir koluyla sandalyeye dayanarak mesajlarını vermeye çalıştığı ve sözlerini alışık olunan üslubunun dışında, "Yiğide savaş bayramdır. Hodri meydan" diyerek bitirdi.

7 Nisan'daki paylaşımında ise Kılıçdaroğlu, bu sefer kitaplığının önünde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun bu videosunda bildiri yayımlayan emekli amirallerin bir kısmının CHP'li olduğu yönündeki iktidar kanadından gelen iddialara adeta alay eder tarzda cevap verdiği görüldü.

Kılıçdaroğlu, neredeyse haftada bir, kimi zaman iki kere yayınladığı videolu mesajlarında genellikle tek başına oluyor.

Sadece 8 Mart tarihli videosunda eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile evlerinin koltuğunda yan yana oturarak mesajlarını birlikte verdiler.

Ayrıca Kılıçdaroğlu'nun özellikle son dönemlerde gençlerle online yaptığı toplantıların görüntülerinin de Twitter hesabı üzerinden paylaşılmasına özen gösterildiği de dikkat çekti.

kemalgençler.jpg
Kılıçdaroğlu'nun Twitter paylaşımlarında gençlerle yapılan online toplantılara da yer verildi / Görsel: Twitter@kilicdarogluk

 

En çok mesaj Erdoğan'ın konuştuğu çarşamba günleri verildi

Açıklamalar sürekli aynı günlerde yapılmasa bile son üç açıklamanın hep Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısı yaptığı çarşamba günlerinin akşam saatlerinde yapıldı.

Bu açıklamalarda kimi zaman Erdoğan'ın açıklamalarına cevap verilirken, kimi zaman da partinin mesajları tekrar edildi.

Olası cumhurbaşkanlığı adaylığı için imaj güçlendirme mi?

CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre yaşanan değişim bir stratejinin parçası. Önümüzdeki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olabileceği de konuşulan ve "Millet İttifakı ortak karar alırsa aday olurum" diyerek buna açık kapı da bırakan Kılıçdaroğlu'nun imajının güçlendirilmesi için daha görünür hale getirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu'nun yeni tarzının parti tabanında memnuniyet yarattığı, özellikle gündemi yakalama çabasının olumlu karşılandığı iddia edildi.

muratsarı.jpg
Murat Sarı / Fotoğraf: Twitter@muratsari_

 

"İnsanların dikkatini çekmiş durumda. Kılıçdaroğlu’na beğenide yedi puan artış var"

Peki Kılıçdaroğlu'nun yeni stratejisi kamuoyunda fark ediliyor mu ve seçmen nezdinde etkili olabilir mi?

Bu çalışma iddia edildiği gibi olası cumhurbaşkanlığı adaylığı için ön bir imaj çalışması mı?

Kamuoyu araştırmacılarından Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı, bunun işe yaradığı düşüncesinde.

Şubat ayında yaptıkları ölçümlemede "Kılıçdaroğlu'nun siyasi performansını beğeniyorum" diyenlerin oranının yüzde 25'lerde iken şimdi bu oranın yedi puanlık artışla yüzde 32'ye çıktığını öne süren Sarı, "İnsanların dikkatini çekmiş durumda. Bence işe yarıyor, devam etmesi lazım. Zaten internetteki videoların kısa ve içeriğinin düzgün olması önemli. Onları düzgün verdikten sonra işe yarayacak düzeyde" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgisi yok"

Sarı, yürütülen yeni çalışmanın Kılıçdaroğlu'nun olası bir cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olmadığını da öne sürerek, sözlerini şöyle tamamladı:

Böyle bir imaj çalışması için erken. Ama tabii ki Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olma ihtimali var. Bu yeni de değil. Geçen bütçe görüşmelerinden sonra da bunu söylemiştim. Ancak cumhurbaşkanı adayı olması için Millet İttifakı'nın diğer liderlerinin de onayını alması gerekiyor. Meral Hanım da cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor. Kılıçdaroğlu, ittifak adaylarının onayını alırsa neden olmasın.

hakan bayrakçı.jpg
Hakan Bayrakçı / Fotoğraf: Youtube

 

"Son yaptığı doğru ama toplumda 7 yıl önceki ağırlığı yok"

Sonar Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı da Kılıçdaroğlu'nun izlediği son stratejinin doğru olduğunu söyledi.

Ama Bayrakçı'nın bir iddiası var. O da şöyle: Erdoğan'ın karşısında aday olursa kaybeder. 

Hakan Bayrakçı sözlerini şöyle noktaladı: 

Doğru olan son yaptığı. Ancak Kemal Bey'in etkisi zaten malum. İnsanlar, ana muhalefet lideri ne diyor diye bakıyor ama Kemal Bey'in 7 yıl önceki ağırlığı ile şimdiki ağırlığı toplum nezdinde aynı değil. Anında tepki vermesi taktik olarak doğru ama ağırlığı ha üç gün sonra vermiş ha anında vermiş pek fark etmiyor. Az bir avantaj sağlıyor ona. Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olacağını sanmıyorum. Çünkü kaybedeceğini bilir. Erdoğan'ın karşısına muhalefetin adayı olarak çıkarsa yüzde 44'e 56 gibi oranla kaybeder. Böyle bir riski almaz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU