Babacan'dan MB Başkanı Kavcıoğlu'na eleştiri: Köşe yazısında "faiz inmeli" diyordu, şimdi bazı günler yükseltiyor

Merkez Bankası'nın politikalarına yönelik eleştirilerini dile getiren Babacan, "Rezervler aşağı indikçe Merkez Bankası’nın döviz krizini yönetecek gücü de kalmıyor. Tek seçeneği faizi şiddetçi bir şekilde artırmak" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Karar TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümetin, ülkedeki sorunları çözemediğini savunan Babacan, Türkiye'nin refaha ulaşabilmesi için yöneten zihniyetin değişmesi gerektiğini söyledi.

Mevcut hükümet sisteminin de sorunların kaynağı olduğunu belirten Babacan, iktidarın bir gün bundan da vazgeçebileceğini savunarak, "Toplumsal destek parlamenter sistemden yana dönüyor. İktidar bir gün ‘gelin parlamenter sistem konuşalım’ diyebilir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Varlık Fonu’nun iç borcu 65 milyar TL, dış borç karşılığı 12 milyar TL"

Varlık Fonu'nun durumuna ilişkin de değendirmelerde bulunan Babacan, bakanlığı döneminde Varlık Fonu'na imza atmadığı için kurulamadığını beliretek, "Beş yıl baskı yaptılar. Varlık Fonu’nun niye kamu ihale yasasından tamamen muaf olduğunu, niye hiçbir denetime tabi olmadığını biliyorum. Ne oldu? 65 milyar TL iç borç, 12 milyar TL karşılığı dış borç… Biliyordum öyle olacağını, onun için izin vermedim" dedi.

"Yedek akçeler yerel seçimlerden iki ay önce sıfırlandı"

Merkez Bankası'ndaki "yedek akçe" hesabı ile ilgili de Babacan şunları kaydetti:

Merkez Bankası’nın yedek akçe hesabı kara günler içindir. 2018 sonuna kadar biriktirilen yedek akçeler, 2019 yerel seçimlerinden iki ay önce sıfırlandı. İçim cız etti. Rakam 40 milyar TL. Dayanamadılar, 2019 yılında biriken yedek akçeyi de 2020 Ocak’ta sıfırladılar. Mart’ta pandemi vurduğunda Merkez Bankası’nın döviz pozisyonu sıfır seviyesine inmiş, yedek akçeleri de sıfırlanmıştı. Pandeminin başından beri esnafa verilen desteğin tamamı 5 milyar TL.

"Merkez Bankası Başkanı köşe yazarken ‘faiz inmeli’ diyordu, şimdi bazı günler yükseltiyor"

Babacan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na yönelik eleştirilerde de bulundu.

"Rezervler aşağı indikçe Merkez Bankası’nın döviz krizini yönetecek gücü de kalmıyor" diyen Babacan, "Tek seçeneği faizi şiddetçi bir şekilde artırmak. Yüzde 19 politika faizi uyguluyor. Merkez Bankası’nın yeni başkanı da faizi indirmedi. Halbuki yandaş gazetelerde ‘Faiz yüksek, inmeli’ diye köşe yazısı yazıyordu. Şimdi ise bazı günler likiditeyi sıkıştırarak faizin yüzde 19’un da üzerinde oluşmasını sağlıyor" diye konuştu.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU