Büyükelçi Fatih Yıldız: IKB'de PKK konusunda farkındalık var

Büyükelçi Fatih Yıldız’dan Kürt liderlere ziyaret: Ortak konu Şengal Anlaşması

Fotoğraf: IKB Başbakanlık Ofisi

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız veda turları çerçevesinde Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nde (IKB) üst düzey makamları ziyaret etti. Görüşmelerde Şengal Anlaşması'nın hayata geçirilmesinin önemine işaret edildi.

Musul merkezde Vali Necib El Cuburi ile görüşen Fatih Yıldız, ardından Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu ve vize merkezine, Beytula Kültür Merkezini, bölgenin önde gelen aşiret liderleri ve eski Musul'da da kilise ziyaretinde bulundu.

Musul'da basına yaptığı konuşmada Başika'da Türk askeri üssüne yapılan saldırıya değinerek, Irak'ta olağan saldırılar olduğunu ancak Türkiye açısında bir ilk olduğunu belirterek, Irak hükümetinin soruşturma başlattığını ve önceki soruşturmalar gibi sonuç alıcı olmayacağına işaret etti.

Veda turları çerçevesinde IKB'nin başkenti Erbil'e geçen Fatih Yıldız, ilk olarak IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Devlet Bakanı Aydın Maruf'u makamında ziyaret etti.

Burada yaptığı konuşmada Aydın Maruf, Büyükelçi Yıldız'ın ayrım yapmaksızın hizmet ettiğini belirterek, "Değerli büyükelçimiz geçmişte Irak'ta yaptığı güzel çalışmalarıyla, güzel bir diplomasi ve ılımlı bir siyaset ile ülkedeki tüm taraflarla siyaset yürütmüştür" dedi.

Bağdat ve Erbil'de Türkmen bakanların varlığı değerlidir

Fatih Yıldız ise hem Bağdat hem de Erbil hükümetlerinde, Türkmen bakanların bulunmasının değerli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

Tarihte belki ilk defa böyle bir şey var. Hem Bağdat'ta hem Erbil'de, her iki hükümette de Türkmen bakanlar var. Son derece değerli ve 'Allah sayılarını arttırsın' dedim. İnşallah gerçekten, niye olmasın daha fazla sayıda. Daha fazla sayıda bu profilde insanlarla... Hem Iraklı kimliğini bir kenara bırakmayan ama bir yandan da kendi geldiği, kendini yetiştiren topluma da halen hizmet eden emek veren insanlar değerlidir. Bu ülkeyi de bir arada tutacak vizyon ve ruh bu zaten.

 

necirvan-fatih.jpeg
Fatih Yıldız, Neçirvan Barzani ile birlikte / Fotoğraf: IKB Başbakanlık Basın Ofisi

 

Kürt liderlerle görüşme

Büyükelçi Yıldız, bu görüşmesinin ardından Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay'ın da yer aldığı heyetle, IKB Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı ve IKB önceki dönem Başkanı Mesud Barzani ile ayrı ayrı görüştü.

Söz konusu görüşmelerin ardında Irak Türkmen Cephesi (ITC) Merkez Yürütme Ofisini ziyaret ederek, ITC Merkez Yürütme üyesi Maruf ve partililerle görüştü.

Fatih Yıldız, IKB'de yaptığı ziyaretlere ilişkin Independent Türkçe'ye şunları söyledi:

Veda ziyaretleri kapsamında IKB Başkanı, Başbakanı ve KDP lideri ile görüştüm. Her üç şahsiyette Neçirvan Bey, Mesud Bey ve Mesrur Bey'de Başika'da yaşamış olduğumuz bu kayıptan dolayı şehidimizden dolayı baş sağlığı diledi.

Bizler de aynı gün de Erbil Havalimanı'na düzenlenen saldırılar karşısındaki tutumumuzu net bir şekilde ortaya koyduk ve bu tür saldırıların ne Irak'a, ne IKB'de ne de Türkiye ile ilişkilere katkısı olamayacağını yineledik.

IKB, Irak'ın önemli bir parçası olarak bizim için son derece değerli olduğunu da görüşmelerde altını çizdik. Ayrıca Önümüzdeki dönemde Bağdat-Erbil ilişkilerinin daha iyi geliştiği, sorunların geride bırakıldığı uyum içinde çalışıldığı ortamın Türkiye-Irak ilişkilerine olumlu yansımalar olacağını da özellikle vurguladık.

 

 

"Terörle mücadele konusunda olumlu, koordinasyon içinde kararlarımız da var"

Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Irak'ta mücadelesinin sürdüğüne işaret eden Yıldız, "Tabii ki Bağdat ile teşvik edici diyalog içerisinde olduğumuz gibi Erbil ile de terörle mücadele konusunda olumlu, koordinasyon içinde kararlarımız var. Arzumuz terör belasının buradan def edilmesidir. Ondan önce tabii Sincar Anlaşması'nın uygulanması meselesi var. Bizde olduğu gibi IKB tarafındaki kanaat henüz tatmin edici bir şekilde anlaşmanın uygulanmamış olması hakim. PKK'nın ve oradaki tüm yabancı unsurların orayı terk ederek, Sincar'ın gerçek sahibi olan başta Yezidiler olmak üzere bölgedeki tüm sakinlerin bölgeye gitmesini sağlamaktır" diye konuştu.
 

 

Her bir liderle yaklaşık bir saat görüşme gerçekleştiren Yıldız, "Terörle mücadele, ticari ilişkilerle birlikte aynı zamanda, iki halk arasındaki ilişkiler de bizim için son derece değerlidir. Türkiye'nin gerek Irak'ın genelinde, gerek IKB halkları üzerinde itibarı yüksek, teveccühü yüksek; biz bunun iyi karşılanabilmesi ve halklar arasında geliştirilmesi için mutlaka adım atmamız gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Independent Türkçe'nin "Görüşmelerde Şengal Anlaşması'nın (Sincar Anlaşması) henüz uygulanmamasının önündeki engeller ve Bağdat nezdinde bağlayıcılığı görüşüldü mü?" sorusuna Fatih Yıldız, şu yanıtı verdi:

Evet, ben aslında Bağdat'tan geliyorum; esas uygulayıcısı da olan taraftır. Biz anlaşmanın uygulanmasında siyasi irade eksikliği olduğunu düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz.

Ama sahadaki gerçeklerde bunun uygulanmadığı ve bu konuda adımlar atılmadığı PKK mevcudiyeti olmak üzere aslında daha ters yönde mevcudiyetin arttığı görülüyor.

Bu bir mücadele yöntemi, PKK ile yıllardan beri on yıllardan beri, mücadele eden ve Türkiye boyutunda da önemli ilerlemeler kattetmiş bir ülke olarak, her muhatabımıza mutlaka söylüyoruz. PKK ikna yoluyla bir yerden ayrılacak bir terör unsuru değil, PKK ile mücadele gerekiyor. PKK'ya farklı obusyonlar yüklediğiniz taktirde, kendisi için en uygun obusyonu seçecektir.

O da o bölgede farklı yöntemlerle mevcudiyetini korumaya çalışıyor. Sincar'da PKK'nın adının gittiği ama farklı isimle var etmeye devam ettiği ortamın ne Irak'a ne de Türkiye'ye yararı olacağına inanmıyoruz.

 

musul ziyareti.jpeg
Musul ziyareti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bölgede özellikle PKK ve Haşdi Şabi işbirliği içerisinde olmakla birlikte, Bağdat Haşdi Şabi'nin bölgeden konuşlandığını belirtiyor. Peki, bu nasıl çözülecek?" sorusunu da Büyükelçi Yıldız'ın yanıtı şöyle oldu;

Evet, bu bahsettiğiniz coğrafya, aslında sadece Sincar ile sınırlı olmayan ve uzanan bir coğrafya, farklı aktörlerin birbirleriyle dirsek teması içerisinde olduğu, bir coğrafyadan bahsediyoruz.

Esas olan PKK bir terör örgütüdür ve bu şekilde de adlandırılması lazım. PKK aslında burada yasadışı olarak bulunan bir yapı değil. Dolayısıyla Irak'ın toprak bütünlüğünü birliğini, egemenliğini savunan bir gücün PKK'nın buradaki varlığını destekleyeceğini hele hele birlikte çalışıldığını düşünmek istemiyoruz. Hem Bağdat'a hem Erbil'e bu yönde mesajlar veriyoruz.


PKK'nın IKB'de faaliyetlerinde de değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "PKK'nın burada, ne tür bir tehdit oluşturduğuna dair, huzura, güvenliğe tehdit oluşturduğu konusunda IKB kanadında giderek artan bir farkındalık var" diyerek, PKK'nın bölge için oluşturduğu tehdit konusundaki farkındalığın, bölgenin tamamında bulunduğunu söylemenin zor olduğunu dile getirdi.

Erbil merkezli önemli bölümünde bu farkındalığın bulunduğuna işaret eden Yıldız, ifadelerine şunları ekledi:

Biz IKB'nin tamamında bu farkındalığın oluşması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü IKB'nin diğer bölgelerinde farkında olmadıklarından değil, ama o farkındalığın yaratacağı belli sonuçlar var, belli adımlar atılması gerekiyor. Biraz o adımları atmak istememenin yarattığı bir durumdan bahsediyoruz belki.

IKB'li yetkililerle yapılan görüşmelerde de, PKK'nın, IKB'nin de dirliğine ve güvenliğine oluşturduğu tehdidin tüm IKB'deki unsurlarca kabul edilmesi gerektiğini belirttik.


Fatih Yıldız, Erbil'deki son ziyaretini Uluslararası Maarif Okulları'na gerçekleştirdi.

maruf.jpeg
Fatih Yıldız'ın Maarif Okullaru ziyaretinden

 

Okul yetkilileri ve görevlilerle bir araya gelen Yıldız, çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, Türkiye'nin çalışmalarında desteğinin süreceğini dile getirdi.

IKB'den açıklamalar: Ortak konu Şengal Anlaşması

Öte yandan IKB yetkilileri tarafından Yıldız ile görüşmelere dair açıklamalar yapıldı.

IKB Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Neçirvan Barzani, görev süresi dolan Yıldız'a, ülkesi ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki çabalarından ötürü teşekkür ederek yeni görevinde başarılar diledi.   

Yıldız'da görev süresi boyunca Iraklı taraflarca sağlanan destek ve koordinasyon nedeniyle teşekkürlerini sunarak, Ankara-Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı, ortak çıkarlar ve iyi komşuluk ilişkileri temelinde her alanda ilerlemesini arzuladıklarını kaydetti.

Görüşmede bölgedeki durum, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması ve diğer bazı konular da ele alındı.
 

Itc ziyaret.jpeg
Fatih Yıldız'ın ITC ziyaretinden bir kare / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

IKB Başbakanlığı'ndan da Mesrur Barzani- Fatih Yıldız görüşmesine dair, Irak ve bölgedeki son gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

Ankara-Erbil ilişkilerinin geliştirilmesinin önemi üzerinde durulan görüşmede, karşılıklı çıkarlar ve dengeli ilişkiler çerçevesinde ticari ilişkiler ile işbirliğinin arttırılmasına vurgu yapıldı.

Mesud Barzani'nin Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre ise; görev süresi sona eren Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Mesud Barzani'ye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek, Erbil Uluslararası Havalimanı'na yapılan saldırıyı kınadıklarını ifade etti.

Görüşmede, IKB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Bağdat ile Erbil arasında imzalanan Şengal Anlaşması'nın da ele alındığı görüşmede taraflar, bölgede durumun normalleşmesi ve istikrarın sağlanması için anlaşmanın uygulanması gerektiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU