Ateistler, deistler ve solcular cennete girecek mi? İlahiyatçılar: Kur'an'a göre Allah'a ve ahiret gününe inanmayanlar ebediyen cehennemlik

Kim veya kimler cennete girecek? Kimler ebediyen cehennemlik? Yüzyıllardır devam eden tartışma, "ateistler, deistler… cennete girecek" çıkışıyla yeniden gündemde. İlahiyatçıların bu konuda net itirazları var

İlahiyatçılara göre cennette girmenin yolu Kur'an'da açık şekilde tarif ediliyor / Fotoğraf: AA

Alarko Holding'in kurucusu işadamı merhum Üzeyir Garih, 25 Ağustos 2001'de öldürülmeden yaklaşık bir ay önce 2 gazeteciye röportaj için randevu verdi. 

Randevu günü geldiğinde Garih, gazetecileri iş ortağı ve dostu İshak Alaton ile birlikte holdingdeki odasında misafir etti.

Hoş geldin ve tanışma faslından sonra söyleşiye geçmeden önce dini konular üzerine bir sohbet başladı. 

Nezaketiyle bilinen Üzeyir Garih, "Gençler sizleri buraya kadar yordum. Kusuruma bakmayın lütfen. Sizinle röportaj yaparsam cemaatim tarafından aforoz edilirim. Çünkü, çalıştığınız gazete Yahudilerin cehenneme gideceğini savunuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Koltuğundan kalkan Garih, kütüphanesinin raflarından bir kitap dindirdi ve gazetecilere yaklaştı. 

"Bakın bu sizin inandığınız Allah'ın, Hazreti Muhammed aracılığıyla insanlara indirdiği Kur'an-ı Kerim'dir. Burada bizlerin de cennete gidebileceği yazıyor" diyen Garih Kur'an'ın sayfalarını çevirdi.

Bakara Süresini açan Garih, 62. ayeti okumaya başladı: "Şüphesiz iman edenlerle, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden Allah'a ve ahiret gününe inanıp da sâlih amel işleyenler var ya, artık onların mükâfatı Rableri katındadır. Onlar için hiçbir korku yoktur, onlar üzüntü de çekmeyeceklerdir." 

"Ben niye cehennemlik oluyorum?"

Garih, ayetin okuduktan sonra derin bir nefes aldı ve "Hayatım boyunca bu ülkeye ve insanlarına iyilik yapmaya çalıştım. Alın teriyle kazandım. Hak yemedim. Ben niye cehennemlik oluyorum?" diye sordu. 

Garih tarafından dillendirilen soru yüz yıllardır çeşitli vesilelerle gündeme geliyor. 

Ancak şimdi sadece Kur'an'da geçen Yahudi, Hıristiyan ve Sâbiîler değil başkalarının da cennete gireceği tartışma konusu edildi. 

İlahiyatçı İhsan Eliaçık, katıldığı bir televizyon programında her inançtaki insanın cennete girebileceğini savundu. 

Eliaçık kişisel sosyal medya hesabı Twitter'da bir paylaşımda bulunarak iddiasının arkasında durdu. 

e950ed07-c284-49c1-9699-69f93ee37e1c.jpg
Tek tanrılı dinlerin çoğunda cennet ve cehennem kavramı var. / Fotoğraf: Temsili


Eliaçık: "Ateistler, deistler… cennete girecek"

Eliaçık aynen şu ifadelere yer verdi: 

"Dürüst, hak yemeyen, alın teriyle geçinen, riyasız, yalansız bir hayat süren herkesin ama herkesin cennete gireceğine inanıyorum. Velev ki dünyadayken kendine dindar, deist, ateist, sağcı, solcu, Müslim, Yahudi, Hindu vs. vs. densin fark etmez." 

Tarifi farklı da olsa her dini inanışa göre cennet ve cehennem var. Yani cennet, tek bir peygambere veya onun ilan ettiği dine özgü değil. Cennetin varlığına inanan kişiler için "cehennemlik" olup olmama durumu tartışılabilir. 

Peki Allah'ı inkar eden bir ateist veya yaratıcının varlığına inanıp ama dinini inkar eden deist de cennete girecek mi? 

Konuyla ilgili konuşan ilahiyatçılar, kimlerin cennete gireceğini kimlerin giremeyeceğine ilişkin yolun Kur'an'da açık ve net tarif edildiği görüşünde. 

Sinasi Gündüz.jpeg
Prof. Dr. Sinasi Gündüz / Fotoğraf: AA


"Kur'an cennete girmenin yolu anlatılıyor" 

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Kur'an-ı Kerim'in, cennete girmenin yolunun ne olup ne olmadığını gösterdiğini belirtti. 

"Kur'an-ı Kerim, Allah'ın dinine inanmayan, bağlı olmayan herkesin helak olacağından bahsediyor" ifadesini kullanan Gündüz, "Kurtuluşun yolu Allah'ın dine bağlı olmaktır. Bundan başka da bir kurtuluş yolu yoktur" dedi.

Bakara Süresi'nin 62. ayetinin diğer insanların da cennete girebileceğine dair delil olarak gösterilmesine itiraz eden Gündüz, "Bu ayette Allah'a ve ahiret gününe iman etmeyenlerin cennete gideceğine dair hiçbir ibare yoktur. Ayetteki ifadeler şu anlama geliyor. ‘Kim olursa olsun, Allah'a ve ahiret gününe inanıyor ve salih amel işliyorsa bu insan kurtulur'. Allah'a ve ahiret gününe inanıp salih amel işlemekse zaten Müslüman anlamına geliyor" diye konuştu. 

"Bu konu havada bırakılmış değil" 

"Öncelikle bir insanın Allah katındaki konumunu hiç kimse bilmez" diyen Gündüz, şunları kaydetti: 

"Kimse eline bir cetvel alıp da ‘şu cennete, bu cehenneme gidecek' deme durumunda değil. Böyle bir görevimiz de yok. Kur'an ‘kim zerre kadar hayır ve kim zerre kadar şer işlerse bunun karşılığı görür' diyor. Allah adildir ve hiç kimseye adaletsizlik yapmaz. Biz buna iman ediyoruz. Ama bununla birlikte Allah bizlere hidayetin yolunun ne olduğunu da Kur'an'da öğretiyor. Bu havada bırakılmış bir konu değil."

"Bu kişinin fikri yanlıştır" 

Allah'a ve ahiret gününe imanın bütün iman esaslarını kapsadığını vurgulayan Prof. Dr. Şinasi Gündüz, "Allah'a inanmak aynı zamanda kitaba inanmayı gerektirir. Allah'a inanmak aynı zamanda resullere, metafizik dünyaya yani meleklere inanmayı gerektirir. Bunlardan herhangi birini reddeden bir insanın Allah inancı sakattır. Buna rağmen cımbızla bir ifadeyi çekip işine geldiği gibi de yorumlayıp ‘her inançtaki insan kurtulur ve cennete girer' demek kişinin kendi fikridir ama yanlıştır. Yani bu Kur'an'ın ve Hz. Peygamberin bize öğrettiği dinin ‘hidayet' ve ‘kurtuluş' anlayışına uygun bir yaklaşım değildir. Cennete girmenin yolu muğlak değil" değerlendirmesinde bulundu. 

Faruk Beşer-12.jpeg
Prof. Dr. Faruk Beşer / Facebook


"Allah'ı inkar eden ebediyen cehennemde kalacak" 

Prof. Dr. Faruk Beşer ise gündeme getirilen görüşün itibar edilecek bir tarafı olmadığını kaydetti. 

Bu tür iddialarda bulunanların İslam kaynaklarından delil sunmaları gerektiğini dile getiren Beşer, "Kişisel görüşleri bir şey ifade etmiyor" diye konuştu. 

Cennet ve cehennem kavramlarının bir iman meselesi olduğunu aktaran Beşer, "Ahlaklı, erdemli olmak, yalan söylememek, alın teriyle kazanarak geçinmek tabii ki çok önemli. Ama bunlardan da önemlisi Allah'ın varlığına imandır. Allah, kitabında kendisini inkar edenlerin ebediyen cehennemde kalacağını söylüyor. Orada bir insanın iyiliği ya da kötülüğü zikredilmiyor. Birinci şart olarak Allah'a inanıp inanmadığı vurgulanıyor" diye konuştu. 

"Allah'a ve ahirete inanmayan bir insanın gideceği yer Kur'an'a göre cehennemdir" diyen Beşer, şöyle devam etti:

"İnanırsınız ya da inanmazsınız. Böyle emreden bir din var. Buna rağmen birileri çıkıp dini kendine göre eğip büküp yorumlamasının tutarlı bir tarafı yoktur. Azıcık bilgisi ve imanı olan bir insan, bunun aksinin olmayacağını anlar. Allah dediğimiz güç veya varlık kendisini bizlere tanıtıyor. Allah'a inanmak, kafamızdaki mevhumlarla olmaz. Müslüman ve mümin düşüncesi, Allah'ı reddedip onun oluşturduğu cennette gitmeyi kabul etmiyor."

Dini kavramların zaman zaman gündeme getirilerek bunlar üzerinden tartışma çıkartıldığını hatırlatan Beşer, özellikle insanların inancıyla ilgili polemiklerin perde gerisinde farklı maksatların olabileceğini söyledi. 

"Ateist ve deistlerin cennete gideceğinin savunulması absürttür"

Prof. Dr. Beşer, "Allah ve onun peygamber aracılığıyla gönderdiği kitabını doğru dürüst anlamamış insanlar, aklını, fikrini ve duygularını hakikatin yerine koymuş olabilirler. Akılla, aklın fonksiyonlarını ve bununla nerelere gidebileceğini anlamamış bir insan, birilerine olan kızgınlığıyla bile bunu yapabilir. Her insanda farklı bir sebep, onu inançsızlığa, isyana, yanlışı söyleme sevk edebilir. Cennetin varlığını, oraya kimlerin nasıl gideceğini bizlere söyleyen Allah'tır. Dolayısıyla bazı kişilerin ateist ve deistlerin de cennete gideceğini söylemesi absürt bir şey. İzahı mümkün değil."  

Hasan Kamil Yılmaz-1.jpeg
Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Cennete girmenin ilk şartı Allah'a imandır"

Eski Diyanet Başkan Yardımcısı ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, öyle herkesin cennete girebileceği düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Mümin olanların cennete gireceğinin Kur'an'da ifade edildiğine dikkati çeken Yılmaz, "La ilahe illallah diyen ve buna inanan kişiler cennete girecek. Ateist, Allah'a inanmıyor. Deist de Allah'ı inkar etmiyor ama gönderdiği dine ve elçisine iman etmiyor" dedi. 

Prof. Dr. Yılmaz, Allah ve ahirete iman etmeyen bir insanın İslam'a göre cennete gitmesinin mümkün olmadığına ilişkin Kur'an'da ayetler olduğunu sözlerine ekledi.

"Bu tartışma çok sürer"

Merhum dürüst, namuslu, merhametli ve vicdanlı bir insan olduğunu iddia ederek hem Müslümanların iman ettiği kitaptan hem de kendi inancının kaynağı olan kitaptan örnekler göstermişti. 

Ama ilahiyatçı İhsan Eliaçık'ın "cennete gidecekler" dediği "ateist", "deist" ve bazı ideolojilerin savunucularını Kur'an'da delil göstermeleri güç. 

Kimlerin cennete gireceği kimlerin girmeyeceği bilinmez ama bu tartışmanın daha yüzyıllarca devam edeceği kesin.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU