NASA’nın fotoğraf yarışmasında sonra gözler Van Gölü’ne çevrildi

NASA tarafından düzenlenen “Dünya Turnuvası adlı fotoğraf yarışmasında 32 fotoğraf arasında Van Gölü fotoğrafının birinci seçilmesi, Van’da sevinçle karşılandı

Fotoğraf: NASA

Van Gölü Aktivistleri  Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü'nün bu denli oy alması hem bölgenin hem de Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli olduğunu söyledi.

Van ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık ise, Van Gölü’nün güzelliğinin tescil edilmesi kendilerini mutlu ettiğini belirterek, günde ortalama 56 bin metre küp kanalizasyon atığının Van Denizi’ne aktığını, bir çözüm bulunmadığı taktirde Van Denizi’nin balçığa dönüşeceği uyarısında bulundu.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) tarafından düzenlenen "Dünya Turnuvası" adlı çevrim içi fotoğraf yarışmasında, Astronot Kate Rubins tarafından çekilen Van Gölü fotoğrafı, oyların çoğunu alarak birinci seçildi.

Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü fotoğrafı ile Astronot Don Pettit tarafından 2012'de çekilen Amerika Kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların bulunduğu kare, 32 fotoğraf arasından finale kalmıştı. Yarışmaya katılan 32 fotoğraf için 930 binden fazla oy kullanılmıştı.

Tamamı astronotlar tarafından çekilen 32 kare fotoğraf 8 Mart'ta görücüye çıktı. 32 kare arasındaki rekabet "earthobservatory.nasa.gov/tournament-earth" internet sitesi üzerinden yapılan oylamalarla, Van Gölü fotoğrafı birinci çıkmıştı. NASA Earth isimli web sayfasında bugün birinci seçildiği belirtilen Van Gölü fotoğrafı için finale kalmaya hak kazandığında, "Sodalı gölün bu fotoğrafı, çeyrek finallerde oyların yüzde 94'ünü aldı ve finalde de aynısını yapmaya hazırlanıyor." ifadesine yer verilmişti. NASA astronotunun uzaydan çektiği fotoğrafta Erciş Körfezi'ndeki akıntıları çok net bir şekilde görebiliyor.

Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü, halk tarafından Van Denizi olarak biliniyor. Van Gölü Havzasında yaklaşık bir milyon kişi yaşıyor. Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen, endemik bir balık türü olan İnci Kefali Balığı bulunuyor. Van Gölü tarihi ve doğal güzelliğiyle her yıl binlerce turisti Van bölgesine çekiyor.

NASA’nın fotoğraf yarışmasında sonra gözler Van Gölü’ne çevrildi (3).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

‘Tanıtım için çok önemli’

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, NASA tarafından yapılan fotoğraf yarışmasında Van Gölü fotoğrafının 32 fotoğraf arasından seçilerek şampiyon olması herkesi sevindirdiğini söyledi.

Van Gölü'nün bu denli oy alması hem bölge için hem de ülke tanıtımı için gerçekten çok önemli olduğunu ifade eden Özel, Türkiye’de verilen yoğun destek sonucunda başarının geldiğini ifade etti.

‘Bu başarı çok büyük bir fırsat’

Bu başarının çok büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Özel, şöyle konuştu:

“Biz milyonlarca lira harcasaydık belki bu kadar reklam ve tanıtım yapamazdık.  Bölgemizin tanıtımı, ülkemizin tanıtımı ve turizme olacak katkıları anlamında oldukça önemli bir yarıştı. Sonuç bizi oldukça sevindirdi sosyal medyadan olsun yine gerek telefonlardan olsun insanlar hep birbirlerini aradılar. Baştan beri biz 1.hd çalışması da yapmıştık.  Bu Twitter üzerinden trend topic oldu. Türkiye gündeminde birkaç gün üst üste kaldı. Böylece Van Gölü ile rakibine büyük bir fark atarak 93 bin oy fark attı. Bu da inanılmaz bir başarıya imza attı.”  

Astronot Kate Rubins.jpg
Astronot Kate Rubins / Fotoğraf: NASA

 

‘Gölün korunması gündeme gelecek’

Van Gölü'nün bu kadar konuşuluyor olması, gölün korunmasını da aslında gündeme getirmiş olacağını ifade eden Özel, bu konuda oldukça umutlu olduklarını belirtti.

 Van Gölünün birinci seçilmesi ve güzelliğinin herkes tarafından görünmüş olması ve fark edilmesi, gölün korunması gündeme geldiğini dile getiren Özel, “Biz de bunu tarihi olarak sürükleniyoruz: Gerçekten Van Gölü için yapılmış en kapsamlı çalışma olan Vangölü Havzası Eylem Planı ile Van Gölü'nün kurtuluşuna vesile olacak. Van Gölü'nün gelecek kuşaklara mavi ve temiz kalmasını sağlayacak bu anlamda emeği olan herkese, bütün Türkiye'ye teşekkür ediyoruz” dedi.

a.jpg
Ali Kalçık / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

‘Van Gölü’nü tüm dünya tanıdı’

Van Gölü artık bölgenin bir markası değil, Türkiye'nin bir markası olduğunu ve tüm dünyanın tanıdığını vurgulayan Özel, konuşmasını şöyle bitirdi:

“Yine her zamanki gibi son dileklerimiz Van Gölü'nün temiz kalması. Van Gölü'ne sahip çıkalım, eğer ki biz kirletmesek, temiz bırakırsak gelecek nesillere temiz bir göl bırakırız. bu kirlenmez ve temiz kalır. Bölgemizin en önemli değeri zenginliği kesinlikle Van Gölü'dür bu oylamayla bu kanıtlanmış oldu. Tekrar emeği geçen destek veren tüm Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Dünyanın göz bebeği Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın.”

‘Van Denizi’ni hor kullanıyoruz’

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nün güzelliğinin tescil edilmesi çok doğru bir uygulama, kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

 “Yıllardan beri söylediğimiz bir gerçek var, Van Denizi bir dünya değeridir. Dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahiptir. Böylesi bir dünya değerine sadece uzaydan bakılıp birinci seçilmesi bile Van Denizi’nin muhteşemliğinin kanıdır” diyen Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, Dünya değeri olan bu denizin çok hor kullanıldığını vurguladı.

NASA’nın fotoğraf yarışmasında sonra gözler Van Gölü’ne çevrildi (1).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

‘Astronot, gölün kirliliğini görünce, ‘ne’, diyecek’

“Şimdi Van Denizi’ne baktığımız zaman muhteşem bir güzellik görüyoruz. Ama birde bunun içerisine baktığımızda neler göreceğiz diyerek sitemde bulunan Kalçık, şöyle konuştu: “Yetkililer bu astronotu Van’a davet ediyorlar. Acaba bu astronot Van’a gelince bu kirliliği, bu vahşeti görünce ne diyecek. Van Denizi’nin bu durumunu gördüğünde, “keşke elim kırılsaydı, ben bu fotoğrafı çekmeseydim” diyecek. Hatta bu kirliliği yaratanlara ve buna sebep olanlara ne denilene bilir ki.”

‘Van Denizi, kanalizasyon atıklarıyla kirletiliyor’

Van Denizi’nin, 430 km çevresi olan bir iç deniz olduğuna dikkat  çeken Kalçık, “Özellikle bölgemizin denizi olarak bilinir. Atalarımız “Behra Wanê” demiştir. Bizde “Behra Wanê” diye biliriz. İçinde kendisine has uçan Van Balığı vardır. Böylesi endemik, kendi yöresine, doğasına has olan bir değerdir. Bu değeri katletmek için maalesef özel çaba sarf ediliyor. Van Gölü Havzasının çevresinde 1 milyon 200 bin insan yaşıyor. Bu insanlar dolaylı ya da dolaysız bir şekilde, bütün evsel kanalizasyonu Van Denizi’ne akıyor. Bu değerimiz böyle kirletiliyor.

NASA’nın fotoğraf yarışmasında sonra gözler Van Gölü’ne çevrildi (2).jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

‘Çözüm bulunmazsa, balçığa dönüşecek’

Günde 56 bin metre küp kanalizasyon atığı denize akıyor. Bir çözüm bulunmadığı taktirde Van Denizi balçığa dönüşecek. Birde bunun yanında doğa tüm canlılara ortak yaşam alanları sunmuş. Bu ortak yaşam alanlarına birilerinin hakim olması, sahip olması ve sahip olurken korumaması, rant amacıyla kullanması kabul edilemez. Özellikle Van Gölü sahilleri devlet yetkileri ve kurumları tarafından işgal edilmiş durumda. Kendi koydukları yasaları bile ihlal ettiklerini görüyoruz. Umarım bu astronot Van’a gelir, bu vahim durumu görür, onların yüzüne bir tebessümle durumu anlatır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU