İYİ Partili Tatlıoğlu: 128 milyar dolar simgeleşti ama buhar olan rezerv 140 milyar dolardır

Merkez Bankası'ndaki rezervlerin geleneksel politikalarının dışında bir satıl işlemi ile gerçekleştiğini savunan Tatlıoğlu, "Niçin böyle bir yöntem kullandınız? Bu dövizleri hangi amaca hizmet etmek için ve hangi tarihlerde, kaç liraya sattınız?" dedi

Fotoğraf: AA

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın "128 milyar dolar rezervi" açıklamalarını değerlendiren Tatlıoğlu, "Merkez Bankasının 128 milyar dolar olarak simgeleşen ama 140 milyar doları bulan bir döviz rezerv satışı söz konusudur. Bu satış, dünya merkez bankacılığının geleneksel politikaları içerisinde olan doğrudan müdahale ve ihale yaparak satış tarzının dışında yapılmıştır" dedi.
 

thumbs_b_c_0d214b40ff955cbf97c127c168528236.jpg
Fotoğraf: AA


Tatlıoğlu, Merkez Bankasının kullandığı satış yönteminin, normal değil, istisnai bir yöntem olduğunu, niçin böyle bir yöntem kullanıldığına ilişkin açıklamanın da yapılmadığını savundu.

Merkez Bankasındaki döviz işlemlerinin, piyasadaki döviz ve faiz istikrarını sağlamak için yapıldığını belirten Tatlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Geldiğimiz noktada kamu bankaları dahil 140 milyar dolar civarında döviz erimesine karşılık son bir yıl içinde faiz yüzde 130, döviz ise yüzde 40'lar civarında arttı. Bu kadar döviz erimesine rağmen istikrarsızlık olmuştur. Merkez Bankasının döviz rezervlerinin Hazine üzerinden satıldığı açıklamasına rağmen ilgili dönemde Merkez Bankasının Hazine hesaplarında böyle bir işlem görülmemektedir. Bunun olması için Merkez Bankasının Hazine hesabındaki işlemler yer almalıdır. Merkez Bankasının Hazine işlemi hesabında, borç-alacak ilişkisi doğarak oradan kamu bankalarına yönlendirmeleri söz konusu olmalı. Ancak Merkez Bankasının Hazine hesabında böyle bir işlem yok. Dolayısıyla 2017'de yapılan sıra dışı bir protokole dayalı olarak, Merkez Bankasının bu paraları kamu bankalarının yurt dışı hesaplarına çıkardığı ve kamu bankalarının buradan bu dövizi sattığı anlaşılmaktadır. Niçin böyle bir yöntem kullandınız? Bu dövizleri hangi amaca hizmet etmek için ve hangi tarihlerde, kaç liraya sattınız?

"Sovyetleri andırıyor"

Malatya Yeşilyurt Belediyesinde hizmet pasaportu konusunda usulsüzlük yapıldığı iddialarını değerlendiren Tatlıoğlu, "Biz aynı fotoğrafı Sovyetlerin Boris Yeltsin döneminde görürdük. Sovyetler heyeti, uluslararası etkinlikler çerçevesinde yurt dışına çıktığında heyette bulunanların önemli bir kısmı, gittikleri ülkelerde kalırdı. Türkiye'deki durum da Sovyetleri andırıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki şartlar nedeniyle yurtdışına gitmek isteyen vatandaşların sayısında büyük artışı olduğunu öne süren Tatlıoğlu şunları kaydetti:

Yapılan araştırmalarda, gençlerin yüzde 70'inin yurt dışına çıkmak istediğini biliyorduk. Şimdi ise yetişkin vatandaşların bile rüşvetle, kamu birimlerinin akıl almaz dolandırıcılık ve gayri resmi organizasyon becerileriyle yurt dışına gitmek istediklerini görüyoruz. İçişleri Bakanlığı ise aradan uzun süre geçtikten sonra soruşturma açıyor. Mahallede hırsızlığı önleyen yok ama hırsızın peşine düşmüşler. Devletin görevi hırsızlığı önlemektir. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU