Saadet Partili Kılıç: Ekonomi uçuyorsa neden patates soğana resmi tören yapılıyor?

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, "Bilirsiniz eskiden fotoğraf çekilmek için üzerinde 'İstanbul Hatırası' yazan panolar olurdu. Şimdi de 'Patatese soğana muhtaç halk hatırası' yazsınlar bari" diye konuştu

Fotoğraf: Saadet Partisi

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, "Uçan bir ekonomide birkaç kilo patates soğan için millet sıraya girmez. Vicdanı olan yöneticiler de soğan patates dağıtımını şova dönüştürmez. Soğan patates dağıtımına resmi tören düzenlemez" dedi. 

Kılıç, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Kılıç açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ekonomimiz uçuyor" sözlerini işaret ederek, "Bir hükümet halkın en doğal gıda ihtiyaçlarını karşılayacak geçim şartlarını temin edememişse, ‘ekonomimiz uçuyor’ söylemlerinin toplumda bir karşılığı olamaz. Bayrakla patates soğan taşınıyor, törenle dağıtılıyor. Devlet görevlileri utanmadan patates çuvallarıyla fotoğraf çektiriyorlar. Ne günlere kaldık ey gazi hünkâr? Bilirsiniz eskiden fotoğraf çekilmek için üzerinde ‘İstanbul Hatırası’ yazan panolar olurdu. Şimdi de ‘Patatese soğana muhtaç halk hatırası’ yazsınlar bari" ifadelerini kullandı.

İhtiyaç sahiplerini çirkin şovun parçası haline dönüştürmenin yaralayıcı olduğuna da dikkat çeken Şerafettin Kılıç, görüntülerin ekonomik iflasın ve tükenmişliğin resmi olduğunu savundu.

Esnafa destek çağrısı

Kılıç, pandemi döneminde en ağır bedeli esnafın ödediğini belirterek iktidarın "destek" politikasını da eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıç şunları kaydetti:

Destek adı altında faizli banka kredilerine mahkûm edilen esnaf, günlük masrafını bile çıkaramıyor. Zaruri giderlerini ödeyemeyen, borçları daha da artan esnaf, ticari faaliyetlerini yerine getiremez haldedir. Esnaf kredi değil, faizsiz maddi destek bekliyor. 

Esnafın tüm vergilerden muaf olması, elektrik, su, doğalgaz gibi faturaları devlet tarafından karşılanması, çalışanlarının SGK primleri devlet tarafından ödenmesi, vergi borçları, geçmiş kredi borçları ve bankalara olan tüm borçları faizsiz ve süresiz olarak ertelenmesi gibi teklifler sıralayan Kılıç, "Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar da bu destekler sürdürülmelidir" diye konuştu.

"Kamuda ikişer üçer maaşlı pozisyonlar açmak hak mıdır, adalet midir?"

Bazı bürokratların birden fazla maaş almadığını hatırlatan Kılıç şunları kaydetti:

İşsizlik toplumu tehdit eder boyuttadır. Halen 10 milyonun üzerinde ve yüzde 30’u aşan bir işsizlik yaşıyoruz. Genç işsizlik sorunu hem ekonomik hem sosyal yönden çok önemli olmasına rağmen bu sorunu çözmeye yönelik somut uygulamalar yer almıyor. Hal böyleyken, kamuoyunun tepkisini de çeken çift maaşlı, hatta üç-beş maaşlı bürokratlar maaşlarını rahatça almaya devam ediyor. Milyonlarca insan işsizlikten kırılırken ayrıcalıklı kişilere kamuda ikişer üçer maaşlı pozisyonlar açmak hak mıdır, adalet midir?” 

Üretim hamlesine ihtiyaç var

Türkiye’nin yüksek faiz, yüksek döviz kuru, yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin bir arada yaşandığı derin bir kıskaçta olduğunu kaydeden Şerafettin Kılıç, "Hükümet yıllardır Türkiye’nin büyüdüğünü iddia ediyor. Bu nasıl bir büyüme ki istihdam yok, sanayi yatırımı yok, üretim yok, kalkınma yok" dedi. 

Ülkenin büyük bir üretim hamlesine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç şöyle devam etti:

Ekonomik yapının temeli, üretken yatırımlar ve katma değeri yüksek üretim ile gerçekleşir. Biz Saadet Partisi olarak faizin yüksek olmasına değil, tamamen kendisine karşıyız. Bizim bu sistemi bırakıp üretim temelli ekonomik çizgiyi yakalamamız gerekiyor. Üretim olmadan faiz artırımı veya reformla ekonomik refah yakalayamayız. Ülkemizin tüm enerjisi, bilgisi, birikimi, gücü üretime yönlendirilmelidir. Üretim ve istihdam odaklı teşvikler getirilmelidir. Tam destekle sanayicinin, üreticinin, çiftçinin yanında olunmalıdır. Verimsiz yatırımlar, israf ve keyfi harcamalarla vatandaşın sırtına yük bindirmekten vazgeçilmelidir.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU