NASA'nın ünlü uzay aracı kritik eşiği aştı: Güneş'e Dünya'dan 50 kat uzak

2006'da fırlatılan New Horizons, cüce gezegen Plüton'un çarpıcı görüntülerini elde etmişti

New Horizons, 25 Aralık 2020'de Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi'ni Voyager 1'e çevirmişti. Voyager 1, fotoğrafta sarıyla işaretlenen konumda bulunuyor (NASA)

NASA'nın cüce gezegen Plüton'u araştırmak üzere fırlattığı uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar) 17 Nisan'da büyük bir eşiği aştı.

Uzay ajansından yapılan açıklamaya göre New Horizons, Güneş'ten 50 astronomik birim (AU) uzaklığa ulaşmayı başardı.

Astronomik birim, Güneş ve Dünya arasındaki uzaklığı ifade ediyor. Bu da uzay aracının Güneş'e Dünya'dan 50 kat uzak olduğu anlamına geliyor.
 


Plüton ve uydularına uçan ilk uzay aracı unvanını taşıyan New Horizons, bu uzaklığa ulaşmayı başaran 5. araç oldu.

Söz konusu mesafeyi aşan ilk uzay araçları sırasıyla Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10 ve Pioneer 11'di. Voyager araçları, 1977'de Güneş Sistemi'nin kıyılarını keşfetmeleri için fırlatılmıştı. 

1972'de fırlatılan Pioneer 10, Güneş Sistemi'nden çıkarak yıldızlar arası uzay yolculuğu yapması için tasarlanmıştı. 1973'te fırlatılan Pioneer 11 de  Satürn' ü ve halkalarını keşfe çıkan ilk görev olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda Güneş'ten yaklaşık 7,5 milyar kilometre uzakta bulunan New Horizons ise 19 Ocak 2006'da fırlatılmıştı.

Küçük bir piyano boyutundaki uzay aracı, 9,5 yıl boyunca Güneş Sistemi'nde seyahat etmiş ve sonunda cüce gezegenin çarpıcı fotoğraflarını çekmişti.

ABD'deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda görev alan, New Horizons operasyonlar müdürü Alice Bowman, "Uzay aracının talimatlarımızı aldığını doğrulamamızın ne kadar sürdüğü, aradaki mesafeyi somutlaştırıyor" dedi ve ekledi:

Bu, anlık bir durumda neredeyse 14 saati buldu. Aracın bulunduğu ekstrem mesafeyi gerçek kılıyor.

New Horizons, saatte 58 bin 536 kilometre hızla hareket ediyor. Buna rağmen başka yıldızlardan gelen plazma rüzgarlarının Güneş rüzgarlarından daha güçlü olduğu uzay bölgesine ulaşması 25 yıl sürecek.

 

Independent Türkçe, NASA, wral.com

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU